Какво се случи до този час? 

Изпращаме работната седмица с два протеста в центъра на София, които затрудняват движението в тази част на града. Синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" се събраха в 11 часа пред парламента с настояване за ръст на доходите, който най-малкото да компенсира инфлацията. Според профсъюзите заплатите трябва да се увеличат с минимум 13%, като минималната нарасне от 710 на 850 лева от догодина. Синдикатите настояват и за отлагане на планираната либерализация на енергийния пазар за след 2025 г. Освен това според тях хората, получаващи помощи за отопление, трябва да взимат поне 1000 лева. В 14 часа ще се проведе и автошествие. Пред сградата на Министерския съвет пък протестират хора с увреждания заради липсата на животоподдържащи лекарства и дългите периоди, в които остават без пенсии. Според тях много медикаменти са изчезнали от аптеките, сред които и животоподдържащи инсулини, препарати за лечение на епилепсия и др.

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева се разделя с партията на Слави Трифонов. По думите ѝ пред Нова Нюз тя не е била член на "Има такъв народ" или на друга партия, а е имала поет ангажимент към конкретни избори, които е изпълнила. Митева беше депутат от гражданската квота на ИТН в три парламента, които съществуваха по няколко месеца. Попитана дали би участвала в следващи избори, тя отговори, че "времето ще покаже". Вероятно Митева ще се завърне на поста на директор на правната дирекция в парламента, където беше преди да влезе в политиката. В последната година от редиците на "Има такъв народ" се оттеглиха имена като енергийния експерт Иван Хиновски, бившия спортен министър Радостин Василев, бившите депутати Андрей Михайлов и Пламен Абровски. Любомир Каримански пък стана съветник на служебния финансов министър, а докато беше депутат от партията на Слави Трифонов парламента напусна и Виктория Василева.

Тялото на 31-годишна българка е било открито в хотел в германския град Лайпциг, съобщиха германски медии. Сигналът е подаден във вторник вечерта, като ден по-късно е задържан 42-годишен германец по подозрение в непредумишлено убийство. Тялото на сънародничката ни е откарано за аутопсия в Съдебна медицина. Не е ясно каква е връзката между извършителя и жертвата. Полицията засега не съобщава повече подробности, тъй като тече разследване.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко? 

22-годишен българин се прояви в Полша, като паркира своя "Мерцедес" S-класа на популярен плаж в северната част на страната. Какво последва за сънародника ни? Чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна, съобщи "24 часа", като се позова на съобщение във Фейсбук на депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Подобна схема за замяна на самолетите си руско производство обяви Полша. България разполага с 15 изтребителя МиГ-29 и 12 бомбардировача Су-25.

Ето защо ви питаме:

 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.