Водачите в листи печелят преференциалния вот на представените в новия ЕП партии

Мария Габриел, Елена Йончева, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Радан Кънев са събрали най-много гласове сред кандидатите от всички партии

Обратно в новината

Коментари - Водачите в листи печелят преференциалния вот на представените в новия ЕП партии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой може ли да ми обясни, защо преференциите важат за БСП(Сергей Станишев) и ВМРО (Андрей Слабаков), при , но не важат за ГЕРБ (Лиляна Павлова)! Много благодаря!

Лиляна партизАнка трябваше да има повече гласове,но не успя да ги мотивира.не я харесват и затова % и е недостатъчен

100 човека са гласували за една партия... От тях 50 не са посочили преференция , значи са съгласни първия да си е първи, втория -втори и т.н... От другите 50 броя 20 са посочили преференция за първия в листата ... Други 25 броя са посочили втория с преференция.... Останалите 5 броя са посочили третия в листата ... Задачата е да решите втория ще измести ли първия в листата със своите 25 гласа срещу 20 те преференции на първия ? И всъщност колко човека от всичките 100 са гласували за първото място на първия ?!

При евровота ,мисля ,че имат значение преференциите ...

Лилето Павлова ще става ли евро-депутат ?

В следващия европарламент.

Щото виждам Лилето има силно желание, и ако Габриел се уреди за евро-комисар, то Лилето -воала..

Излиза, че дори родната ни ЦИК не познава изборния закон ?! Когато гласуваме, ние не сме задължени да "дадем преференция" на някой от кандидатите! Когато отбележиш в лявата страна на бюлетината за коя партия или коалиция гласуваш, а НЕ СИ отбелязал нищо в дясната страна , то ти се СЪГЛАСЯВАШ със подреждането на кандидатите, т.е гласувал си за водача и за другите след него както са подредени...Ако не си съгласен, тогава посочваш някой от по-задните в листата, т.е. даваш му СВОЯТА преференция , поставяш го на първо място един вид... Затова да отбележиш "преференция" на водача на листата е нелепо и абсолютно ненужно ....т.е това не трябва да се брои като преференция ...Ако не отбележиш нищо , ти пак му даваш преференция !

че бая народ въобще не е схванал смисъла на преференциите ! Сумата от посочените преференциални гласове на ГЕРБ , например, посочени в таблицата е 240 хиляди гласа ...За кого и за какво подреждане на листата според вас са гласували останалите 400 хиляди гласували за ГЕРБ-тези които не са задраскали нищо в дясно на бюлетинката ...?! Не са ли гласували ЗА листата на ГЕРБ , такава , каквато я виждат - със Марийчето Габриел начело ..? Тогава не излиза ли, че Марийка получава 482 хиляди преференции , а не 82 хиляди ?! И кой би могъл да я измести? Затова е лютата битка за първото място в листата ! Мислете, бе, хора ?! Мислете с главите си!

Излиза и пак ти влиза! Ближи там газът на борисофф,ще ви еба путката майчина и на двамата!

Що за идиот си! Примера може да се даде и с листата на БСП и с коя да е листа !

Мислете с главите си , не със дрисливите си задници!

ти взема ли си книШката,за да оближеш насраният Гъс на тъпака борисофф+ пишката,да ви еба пичката майчина и на двамата!

Чудесни избори и чудесни резултати! Много положително е всичко! Да пожелаем успех в работата на новите евроизбранници! Напред!

Радостта е най-отличителната страна на Съветския съюз. Скоро и в ЕС-СР!

Не знам какви са тези закони, но вотът на избирателя трябва да е закон - подреждането на листите трябва след изборите да се промени според гласовете на избирателите. Не е ли най-важно какво искат избирателите?

Избирателите са "гумен печат" на далавераджиите.

Ставаш пълнеж внякакв листа на предпоследномясто. После с 10к гласа отиваш у бюксел. Че то с толквоа и пбщиснмки съветник не можеш да дстанеш, а изборите са на национално ниво. Една заш;ата брюкселска да жертваш - по 100 кинта на всеки избирал може да харижеш. А Иванчева например с 30 000 гласа е на космическо разстояние от промоция. Извод - натискайте се за партийни листи. Това е някакъв АНТИ-мажоритерен елемент....

Преференциите не са добре измислени. Би следвало да станат задължителни. Ианче всек ичовек с някаква микнимално влияние може да измести колегите си, дори ако като независим няма ниаккъв шанс да мине бариерата. Иначе би следвало да се приеме, че който не е употребил преференция желае запзването на реда, такъв какъвто е и в този случай не може 20-30к гласа да пренареждат листа, получила 500к гласа. Не е доизмислено, ак оцелта е била честност и адекватност.

всичко е измислено, които трябва, те ще бъдат избрани

точно това не е хубавото. Нека дадат на хорста истинско право на избор!

То си е така по закона...Който не е посочил преференция , се е съгласил с подреждането на листата , т,е . все едно е дал преференция на първия в листата ! Затова броенето на гласове, дали преференция на първия в листата е тъпо...!

Предлагам на следващите избори да има отделни урни за цигани и пенсионери. Да се знае за кого гласуват!

дето не могат да си посолят салатата

Много пенсионери са по-добре образовани и ориентирани от доста младежи. Ние залягахме над книгите, сега "учат" в чалготеките. ЕГН- то не е гаранция.

Странно нещо е българският избирател. С повечето имена, които изпраща в Брюксел показа, че или е слабо осведомен, защото не се интересува от биограгиите на онези, за които гласува, или мисленето не е силната му страна.

Каква ти победа за Герб, при условие че имат 5-ма евродепутати, колкото и при БСП. Шестият, тежкотонажният Ал Бънди е седесар. И другото любопитно - от 5-мата от Герб, само 2-ма имат български фамилни имена.

Атвоите хора имат по-малко от Иванчева. П.С. ГЕРБСПДПСПФ са пълен боклук, преди да си ме причислил към някой от тях.

LeGrandTulup

Естествено, баш демократите на Раданчо са най-най читавите политици на Земята ;) Само дето ми е странно, че баш шефът на баш демократите ще ходи лично да търка депотутските банки в Европарламента. Вместо да изпрати там някоя натягаща се калинка, а той лично да кове тук демократичните устои на страната. ;)

Е не всички действат подмолно и пеераски като кумирите ти Пеееееевски, Далавери Релсата и Долен Субсидеров :) Един Джамбаз ви остана и Слабака.

Няма как Марето да има 80хил+ преференции!!! ХО ХО ХО

Колкото са ви верни другите резултати толкова и тези.....

Не ми е ясно, защо мутрю даде едно място на СДС? Тия стари (дърти, само такива останаха) кариеристи от СДС никога няма да влязат самостоятелно в парламента! В РБ се бяха дръннали 5-6 партии, за да съберат (общо) заветните 4% гласове. Би трябвало да са наясно какъв им е авторитета в обществото.

Защото без тях щеше да падне още надолу, а с другите дето се съюзи за някой глас нямаше да имат голяма тежест ама все пак бройки заблудени техни фенове му докараха..

Заради стари лаври .. СДС забиха ножа в стомаха на столетна ламая, Бойко само я довърши.. Затова.

Нищо не са забили! Борисов усети, че партията му олеква, без уменията на Цветанов да "печели" става напечено и набързо, за пръв път потърси подкрепа и от други. Ако Нинова не беше така самоуверена, с няколко умни хода щеше да отвее герберите.

Много от така наречените сини ненавиждат и завиждат на Радан Кънев за възможността му да стане евродепутат. И техният протестен вот беше за така наречената автентична десница, т.е. за СДС/АлЙо. Уж, защото гласували ПРОевропейски за Вебер, за да спрат крайно-десните и така наречените "фашисти" в ЕС в лицето на Салвини, Льо Пен и отскоро и Орбан, които са критично и реформаторски настроени към ЕС.

Какво СДС, какви 5 лева, СДС донесе на ГЕРБ 18 000 гласа

""Не е важно за кого гласувате, а кой брои."

Кой пише протокола и кой го внася в ЦИК след корекциите !!!

Единствено гласувалите за ВМРО явно знаят как действа преференциялният вот...

Според мен габриелката и 80 души не я познават и няма какво да кажат за нея ама видите 80 гиляди и 'дали'' преференция....

Аз познавах Пацо Орешарски.. Добре го помня ... ама не беше в листите.. ми сегааа .. кво

Голяма смешка. Това става автоматично ако не са маркирани преференции. По-скоро печелят преференциите на редачите на листи и то преди изборите.

Поредните стъкмистики на цик дето в решението им даже има елементарни аритметични грешки. Да не говорим за над 80 хиляди ''невалидни, коетопри машинното не би следвало да се допуска.....Сега като гледам как Лилито е ''второ'' по преференции кого ли би следвало да измести за да се настани там..

Интересно колко от гласувалите всъщност са наясно с преференциите.