Водачите в листи печелят преференциалния вот на представените в новия ЕП партии

Мария Габриел, Елена Йончева, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Радан Кънев са събрали най-много гласове сред кандидатите от всички партии

Обратно в новината

Коментари - Водачите в листи печелят преференциалния вот на представените в новия ЕП партии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно колко от гласувалите всъщност са наясно с преференциите.

Поредните стъкмистики на цик дето в решението им даже има елементарни аритметични грешки. Да не говорим за над 80 хиляди ''невалидни, коетопри машинното не би следвало да се допуска.....Сега като гледам как Лилито е ''второ'' по преференции кого ли би следвало да измести за да се настани там..

Голяма смешка. Това става автоматично ако не са маркирани преференции. По-скоро печелят преференциите на редачите на листи и то преди изборите.

Според мен габриелката и 80 души не я познават и няма какво да кажат за нея ама видите 80 гиляди и 'дали'' преференция....

Единствено гласувалите за ВМРО явно знаят как действа преференциялният вот...

""Не е важно за кого гласувате, а кой брои."

Не ми е ясно, защо мутрю даде едно място на СДС? Тия стари (дърти, само такива останаха) кариеристи от СДС никога няма да влязат самостоятелно в парламента! В РБ се бяха дръннали 5-6 партии, за да съберат (общо) заветните 4% гласове. Би трябвало да са наясно какъв им е авторитета в обществото.

Колкото са ви верни другите резултати толкова и тези.....

Няма как Марето да има 80хил+ преференции!!! ХО ХО ХО

Защото без тях щеше да падне още надолу, а с другите дето се съюзи за някой глас нямаше да имат голяма тежест ама все пак бройки заблудени техни фенове му докараха..

Аз познавах Пацо Орешарски.. Добре го помня ... ама не беше в листите.. ми сегааа .. кво

Заради стари лаври .. СДС забиха ножа в стомаха на столетна ламая, Бойко само я довърши.. Затова.

Много от така наречените сини ненавиждат и завиждат на Радан Кънев за възможността му да стане евродепутат. И техният протестен вот беше за така наречената автентична десница, т.е. за СДС/АлЙо. Уж, защото гласували ПРОевропейски за Вебер, за да спрат крайно-десните и така наречените "фашисти" в ЕС в лицето на Салвини, Льо Пен и отскоро и Орбан, които са критично и реформаторски настроени към ЕС.

Каква ти победа за Герб, при условие че имат 5-ма евродепутати, колкото и при БСП. Шестият, тежкотонажният Ал Бънди е седесар. И другото любопитно - от 5-мата от Герб, само 2-ма имат български фамилни имена.

Странно нещо е българският избирател. С повечето имена, които изпраща в Брюксел показа, че или е слабо осведомен, защото не се интересува от биограгиите на онези, за които гласува, или мисленето не е силната му страна.

Нищо не са забили! Борисов усети, че партията му олеква, без уменията на Цветанов да "печели" става напечено и набързо, за пръв път потърси подкрепа и от други. Ако Нинова не беше така самоуверена, с няколко умни хода щеше да отвее герберите.

Предлагам на следващите избори да има отделни урни за цигани и пенсионери. Да се знае за кого гласуват!

Атвоите хора имат по-малко от Иванчева. П.С. ГЕРБСПДПСПФ са пълен боклук, преди да си ме причислил към някой от тях.

Преференциите не са добре измислени. Би следвало да станат задължителни. Ианче всек ичовек с някаква микнимално влияние може да измести колегите си, дори ако като независим няма ниаккъв шанс да мине бариерата. Иначе би следвало да се приеме, че който не е употребил преференция желае запзването на реда, такъв какъвто е и в този случай не може 20-30к гласа да пренареждат листа, получила 500к гласа. Не е доизмислено, ак оцелта е била честност и адекватност.

Естествено, баш демократите на Раданчо са най-най читавите политици на Земята ;) Само дето ми е странно, че баш шефът на баш демократите ще ходи лично да търка депотутските банки в Европарламента. Вместо да изпрати там някоя натягаща се калинка, а той лично да кове тук демократичните устои на страната. ;)

всичко е измислено, които трябва, те ще бъдат избрани

Ставаш пълнеж внякакв листа на предпоследномясто. После с 10к гласа отиваш у бюксел. Че то с толквоа и пбщиснмки съветник не можеш да дстанеш, а изборите са на национално ниво. Една заш;ата брюкселска да жертваш - по 100 кинта на всеки избирал може да харижеш. А Иванчева например с 30 000 гласа е на космическо разстояние от промоция. Извод - натискайте се за партийни листи. Това е някакъв АНТИ-мажоритерен елемент....

дето не могат да си посолят салатата

точно това не е хубавото. Нека дадат на хорста истинско право на избор!

Не знам какви са тези закони, но вотът на избирателя трябва да е закон - подреждането на листите трябва след изборите да се промени според гласовете на избирателите. Не е ли най-важно какво искат избирателите?

Е не всички действат подмолно и пеераски като кумирите ти Пеееееевски, Далавери Релсата и Долен Субсидеров :) Един Джамбаз ви остана и Слабака.

Чудесни избори и чудесни резултати! Много положително е всичко! Да пожелаем успех в работата на новите евроизбранници! Напред!

Избирателите са "гумен печат" на далавераджиите.

На българина му е през средния пръст за всичко - за това му е такова дереджето

Излиза, че дори родната ни ЦИК не познава изборния закон ?! Когато гласуваме, ние не сме задължени да "дадем преференция" на някой от кандидатите! Когато отбележиш в лявата страна на бюлетината за коя партия или коалиция гласуваш, а НЕ СИ отбелязал нищо в дясната страна , то ти се СЪГЛАСЯВАШ със подреждането на кандидатите, т.е гласувал си за водача и за другите след него както са подредени...Ако не си съгласен, тогава посочваш някой от по-задните в листата, т.е. даваш му СВОЯТА преференция , поставяш го на първо място един вид... Затова да отбележиш "преференция" на водача на листата е нелепо и абсолютно ненужно ....т.е това не трябва да се брои като преференция ...Ако не отбележиш нищо , ти пак му даваш преференция !

Радостта е най-отличителната страна на Съветския съюз. Скоро и в ЕС-СР!

Много пенсионери са по-добре образовани и ориентирани от доста младежи. Ние залягахме над книгите, сега "учат" в чалготеките. ЕГН- то не е гаранция.

че бая народ въобще не е схванал смисъла на преференциите ! Сумата от посочените преференциални гласове на ГЕРБ , например, посочени в таблицата е 240 хиляди гласа ...За кого и за какво подреждане на листата според вас са гласували останалите 400 хиляди гласували за ГЕРБ-тези които не са задраскали нищо в дясно на бюлетинката ...?! Не са ли гласували ЗА листата на ГЕРБ , такава , каквато я виждат - със Марийчето Габриел начело ..? Тогава не излиза ли, че Марийка получава 482 хиляди преференции , а не 82 хиляди ?! И кой би могъл да я измести? Затова е лютата битка за първото място в листата ! Мислете, бе, хора ?! Мислете с главите си!

Излиза и пак ти влиза! Ближи там газът на борисофф,ще ви еба путката майчина и на двамата!

ти взема ли си книШката,за да оближеш насраният Гъс на тъпака борисофф+ пишката,да ви еба пичката майчина и на двамата!

Що за идиот си! Примера може да се даде и с листата на БСП и с коя да е листа !

Лилето Павлова ще става ли евро-депутат ?

То си е така по закона...Който не е посочил преференция , се е съгласил с подреждането на листата , т,е . все едно е дал преференция на първия в листата ! Затова броенето на гласове, дали преференция на първия в листата е тъпо...!

Какво СДС, какви 5 лева, СДС донесе на ГЕРБ 18 000 гласа

В следващия европарламент.

Кой пише протокола и кой го внася в ЦИК след корекциите !!!

Щото виждам Лилето има силно желание, и ако Габриел се уреди за евро-комисар, то Лилето -воала..

100 човека са гласували за една партия... От тях 50 не са посочили преференция , значи са съгласни първия да си е първи, втория -втори и т.н... От другите 50 броя 20 са посочили преференция за първия в листата ... Други 25 броя са посочили втория с преференция.... Останалите 5 броя са посочили третия в листата ... Задачата е да решите втория ще измести ли първия в листата със своите 25 гласа срещу 20 те преференции на първия ? И всъщност колко човека от всичките 100 са гласували за първото място на първия ?!

Мислете с главите си , не със дрисливите си задници!

При евровота ,мисля ,че имат значение преференциите ...

Някой може ли да ми обясни, защо преференциите важат за БСП(Сергей Станишев) и ВМРО (Андрей Слабаков), при , но не важат за ГЕРБ (Лиляна Павлова)! Много благодаря!

Лиляна партизАнка трябваше да има повече гласове,но не успя да ги мотивира.не я харесват и затова % и е недостатъчен