Руският пилот, приземил самолет: Мислех само как да кацнем възможно най-меко

Той и колегата му летец ще бъдат наградени с държавни отличия от Кремъл

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

stankow

Разбира се, че са герой ! Браво на тях !!

Най-голямата награда според мен е живота им, всеки който разбира малко от авиация разбира какво е да се кацне с такъв самолет с два спрени двигателя цял. Слава на Бога за спасените животи.

Александър Йорданов, Асен Агов,.... и подобни на тях човеци ликуват, когато някъде загинат руснаци. Сега този пилот им отне единствената радост в животеца и затова са злобни и незадоволени...

Изброените не са човеци, а червей.

Всички тук, хвърлящи кал по човека, само защото е руснак или с руско гражданство, ми се иска да видя как ще реагирате, ако в този самолет беше, например, детето ви. Дали пак щяхте да плюете по пилота, че е успял да запази живота на всички пътници, или щяхте свещ за здраве всяка година да му палите. Или казвате, друго си е американски пилот да беше спасил самолета. Тогава и паметник щяхте да предложите в Борисовата да му издигнем. Много примитивни същества има в България, за съжаление!

Така е тАпако. Заради путлерастите намразихме руснаците. Сещай се.

"Паметник в борисовата", туй софиенци сте големи селяндури, вее! То цяла България трябва да знае що е то "борисовата". То медиите все за вас пишат, за вашите нещица в живота ви софийски, отворковци измислени!

Браво на пилотите! Наистина са герои! Що се отнася обаче за сигурността и надеждността на руските авиокомпании и летища...мисля, че са под всякаква критика! Не случайно всеки месец има поне по един инцидент. Има си начини как да не се допускат птици близо до пистата. Специалистите по-добре може да го обяснят.

Е, хубаво де.Нали същото нещо се случи в Ню Йорк, Излита Еърбъса от Ла Гуардия и по една две гъски в двигателите и хайде надолу. Добре, че пилотът в свободното си време е покривал нормативи за безмоторно летене, та го паркира безпроблемно в Хъдзън. Ама нещо да се каже срещу Русия.Те самите си знаят проблемите, и работят по тях.

Браво на човека! Предотвратил е истинка трагедия. Заслужава си наградата. В нормална държава щяха да го позлатят, но в Русия - снимка пред тоалетната на Кремъл.

stankow

За Герой на Русия се полага парична премия, квартира, вила, тройна пенсия, безплатно медицинско обслужване и бюст в родния град/село. Не го мислете ! Ами го поздравете, че заслужава човекът ! Браво !

Поради националните ни особености в езика ни няма дума да похвалиш някого, затова BRAVO на пилота !

Eto kak: Pilotyt qvno e edin ot nai-dobrite v sveta!

хвала! слава! да е жив и здрав! велик си!

Много ми е интересна тази уж не расистка омраза. Ако ти си пътник в самолета и при тази ситуация пилотът те е спасил, дали ще ти пука дали е американец, руснак или от Буркина Фасо Човек?! Ма пред монитора изведнъж подвигът не е подвиг, защото видиш ли пилотът е руснак?!

който му е мъчно за Путин и вижда ОМРАЗА, защото не се възхвалява някой който си върши работата както всички останали шофьори на градски транспорт. Подвиг НЯМА. Това че ти се иска да се нарече ПОДВИГ е друг въпрос. Човека си е свършил качествено работата за която му се плаща. Подвиг е когато загърбиш себе си за другите. Останалото е спасяване на задник и обиране на лаври АКО СЕ ПОЛУЧИ.

както няма никакъв подвиг в това са си набиваш плюсове с ИП сменячка за да се опитваш да ИЗЛЪЖЕШ хората колко е ценен поста ти.

Поредния,руския човек спасява душата,едни други ануси спасяват задниците си!

Прав си, но само данякъде. Расите са нещо различно от националностите. И иначе пилото е руснак, ама в едни други новине щеше да бъде обяснено, че не е точно руснак, а само има руски паспорт. Иначе, да, добра работа е свършил.

Расизъм...... ти знаеш ли какво означава, че употребяваш тази дума? По написаното си личи, че не знаеш. Тогава какво се изцепваш и ни губиш времето иначе с "умни" коментари?!?

Не мога да не призная майсторството и професионализма на пилота.Най-важното,което е направил е,че не е отворил колесника.Тогава самолетът щеше да заоре в нивата и да се разпадне на парчета,и да има много загинали.

Късмета си е късмет , но и действие със самообладание е от голямо значение ! Дай Боже по-вече такива пилоти и равно поле под тях !!!

Европейски санкции в действие. Пуснали са чайки в Москва да спират полетите до Крим. Догодина и пингвини.

Дамир Юсупов..ха.ха много руско християнско име..ха.ха Абе в Русия нали само награждаваха мъртвите герои ? Навярно този ще го наградят после ще го убият.ха.ха И в статията пише повече за Песков и Путин все едно те са приземили самолета..ха.ха

Айдеее, тоз пак са го изтървали!!! Абе тия психиатрични заведения не са ли строго охраняеми?

stankow

Юсупов е татарин. И какво ? На национална политика, на разбирателството между руснаците могат да се учат и американци, и французи, и германци. И най-вече ние, българите, че с тези етнически проблеми, раздухвани от БХК и дойчевеле ...

Когато Хамериканският пилот приводни в Реката- голяма работа, сега чист късмет?!? Не е сериозно! Дай боже повече такива пилоти- късметлии!!

когато хамера приводни в Реката извърши 20 маневри, и наистина мислеше над ситуацията и приводни без да се потопи. А този само е държал руля 1 мин и нищо не е направил вижда се от снимките.

Ти сериозно ли?

сериозно ами. А ти що си прост и не можеш да измислиш нищо друго освен - ти сериозно ли?

kitty2@

Obiкалят по Майчин дом евреите и дават пари за досиета кое дете е чифут.Сега ги купуват за 1 мастика и ни ги хвърлят срещу нас.Кажете какво да правиме-чифути,цигани, едно остана да ги избиеме.

kitty2@

Хромозомите у енд X определя работата.Едни като Рибения човек 159 кг . мъж а акъл на 10г момиче-БИДОН с лайна от старото БКП

Все едно ли е да се блъснеш с Москвич или с Мерцедес с въздушни възглавници?

наистина ли сте толкова малоумни, че да си мислите, че капитана е имал умения, а не е имал чиста проба късмет? видяхте ли траекторията на "полета". Смятате ли, че е направил и една маневра за да промени тази траектория???? Абе хора... вие малоумни ли сте тука или просто ви трябват чужди кумири на които да се кланяте и възхвалявате? От От отлепянето от пистата до сблъсъка е около минута, а от сблъсъка до до "приземяването" - дори по-малко. А от изключването на автопилота, до приземяването... няма да говорим. за какво МИСЛЕНЕ ми говорите бе? Пак измислени герои. Радвам се, че са имали късмет и няма умрели. Това е най-важното. На този ден ще пълнят църквите (надявам се) и ще палят свещи, че оня горе ги е спасил. Капитане е нямал време и НЕ Е НАПРАВИЛ нито една маневра - това се вижда на всички снимки и на радарните също.

ето ви и снимка от "полета" и ми кажете каква маневра е направил. Махнете интервалите. www. flightradar24. com/blog/wp-content/uploads/2019/08/Ural-178-Flight-Track.jpg

За да не се повтарям, ще те помоля да прочетеш написаното по-долу. Ако пан не разбереш, ще ти го кажа направо. В ТАКИВА СИТУАЦИИ, БЕЗ РАБОТЕЩИ ДВИГАТЕЛИ И БЕЗ НАБРАНА ВИСОЧИНА МАНЕВРИ НЕ СЕ ПРАВЯТ! НИКАКВИ! ТАКА НЯМАШЕ ДА ИМА НИТО ЕДИН ОЦЕЛЯЛ!

и вместо да си набиваш плюсове сам - вземи та отговори на въпроса ми по-долу където ме прати да чета. То ползването на ИП сменячка май се води към геройствата на путинофилите.

И защо трябва да прави маневри?! Нужно е само да скъси или увеличи планирането, така че да кацне на подходящо място пред самолета без да го накланя странично.

Маневрите при самолетите са в три плоскости + крен и тангаж. Е при кацане освен да уцелиш пистата е много важно и да заходиш с правилната вертикална скорост и в последният момент да дръпнеш щурвала за да установиш правилният тангаж за кацане. Ако не го направиш може да направиш козел или да удариш и да изкъртиш носовата стойка. И в ръководството по летателна експлоатация варианта кацане в нива с пълни резервоари го няма. За такова кацане се иска УСЕТ и МАЙСТОРСТВОи най вече ЖЕЛЕЗНИ НЕРВИ , защото видяхте оня.

При самолетите маневрите са в 3 плоскости + крен и тангаж. Освен да уцелиш пистата трябва и да дръпнеш щурвала за да зададеш подходящият за кацане тангаж защото инаще може да изкъртиш нещо. В ръководството по летателна експлоатация липсва варианта кацане в царевица с пълни резервоари. И за да се направи такова нещо както трябва трябва УСЕТ, МАЙСТОРСТВО и ЖЕЛЕЗНИ НЕРВИ. Защото предполагам помните онзи дето изкърти колесника и се запали при кацане с пълни резервоари реди няколко месеца.

аре стига с "УСЕТ и МАЙСТОРСТВО" в какво е МАЙСТОРСТВОТО когато правиш нещо ЗА ПЪРВИ ПЪТ и то в продължение на 30 секунди. Знаеш ли какво е МАЙСТОРЛЪК и как се придобива? ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.... оляхте се с МАЙСТОРСТВОТО което не можете да обясните. Думата "куче" не се обяснява с "куче", а с - четирикрак бозайник който лае и от древни времена съпътства човека. А той ми обяснява майсторство с майсторство. Явно хабер си нямаш какво е измайсторил за тези 30 сек свободно падане докато е държал лоста.

Усета е че е усетиl с каква вертикална скорост и тангаж трябва да заоре в нивата без да пробие резервоарите, защото както казах това не го пише в ръководството по летателна експлоатация, а майсторството е че е успял да го направи без грешка. А при кацане в нива няма ILS която да ти приземи самолета автоматично и всичко е в ръчен режим. Нещо което в момента много малко пилоти го могат, освен ако не са бивши военни или са тръгнали с PPL. В момента болшинството пилоти могат само да превключват режимите на автопилота и да му задават курса. И когато нещата наистина опрат до пилотиране и то при аварийна ситуация, правят бели. Дадох ви за пример Суперджета дето се запали пак в Москва. Преди 4-5 години в Истанбул един турчин изкърти основния колесник защото кацна с пълни резервоари и не можа да уцели правилната вертикална скорост и тангаж.

На това, което си пратил, видя ли от каква височина е трябвало да го приземи -- 800 фута, което е 240м. Какви маневри точно очакваш от пилотите на тази височина и самолет пълен с гориво и без двигатели?

аре тоя пак почна да обяснява майсторство с майсторство... за 30 сек нямаш какво да направиш. стискаш руля и гледаш да държиш носа прав... това е. няма майсторство. има заучени ситуации от учебник. МАЙСТОРСТВОТО означава да си правил нещо МНОГО ПЪТИ до максимално осъвържешнстване. тогава си МАЙСЮТОР... този си е свършил работата по учебник. точка по върпоса. както всеки от нас си я върши и не сме герои. Както всеки ден всеки шофьор на автобус който кара из града обкръжен от идиоти и джигити.

Държиш носа прав и се тряскаш в земята с 10 тона керосин под тебе и още 10 в крилата. И точно на 5 метра височина самолета подскача заради екранния ефект защото вертикалната скорост не е правилната за случая, удря се в земята, къса крилата и всичко се олива с керосин. И в РЛЕ то са ти дали каква трябва да е вертикалната скорост и тангаж при кацане в царевична нива :). И понеже е много просто колегата му със суперджета преди време така ги уцели тия параметри че сума ти народ изгоряха във въпросния суперджет. Както и колегата му с Боинга дето гледах в Истанбул дето и той изкърти стойките защото е елементарно да уцелиш с каква вертикална скорост да приземиш претоварен самолет.

Това определено е най-малоумният коментар за календарната година ! Апропо - никой не е отрекъл КЪСМЕТА които са имали всички , ноооо ... Това , че видите ли пилотите НЯМАЛИ умения ??? Само БГ Русофобски малоумник може да твърди подобно нещо !!!

какво общо има русофобията бе глупак. Най-близките ми приятели са руснаци. Ти си го виждал само на снимки руснаците. Путинофилията е болест. Ти руски не знаеш дори. Погледна ли поне част от фактите или само четеш статиите на ТАСС, чието име не можеш да обясниш дори щото не знаеш какво е СС на ТАСС!!!!

stankow

Че може ли да не четеш статиите на ТАСС ? Само дойчевеле да четеш - как ще разбереш истината ?

Под "маневра" изглежда разбираш промяна на посоката на движение. Това е така, но с два не работещи двигателя това е доста трудно И НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ, ЗАЩОТО САМОЛЕТЪТ НЯМА НАБРАНА ВИСОЧИНА И СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ "СРИВ НА ПОТОКА". ЗАГУБА НА ПОДЕМНА СИЛА И РУХВАНЕ НА САМОЛЕТА НА ЗЕМЯТА! СТАВА ДУМА ЗА 100 ТОНЕН САМОЛЕТ, А НЕ ЗА СПОРТЕН БЕЗМОТОРНИК! В ТАКИВА СЛУЧАИ МАНЕВРИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ И САМО ЗАВЪРШЕН ИДИОТ МОЖЕ ДА ОПИТА ТОВА! ЗА КАЦАНЕТО ОБАЧЕ, СЕ ИСКА МАЙСТОРСТВО И ПИЛОТИТЕ СА ГО ПРОЯВИЛИ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ! В твоето писание има малко здрав разум и много злоба!

и какво е майстрството бе. ха обясни го. Какво са НАПРАВИЛИ. Нищо. Държали са руля на свободна падаща тухла. Това е. В писанието ми нямаше злоба. Злоба виждате само в това, че не слагам адмирации на ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ и ПРОПАГАНДА. РЕАЛНО НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ ДВАМАТА ПИЛОТИ! "ЗА КАЦАНЕТО ОБАЧЕ, СЕ ИСКА МАЙСТОРСТВО И ПИЛОТИТЕ СА ГО ПРОЯВИЛИ." КАКВО СА НАПРАВИЛИ????????????????????????????????????????????

този е останал във въздуха така ли? Ти видеото гледа ли на човека от самолета? просто подскочи и се цопна. Това беше.

Горкия ти. Не ти е лесно да си от порода "тъп,ак"

само да питам - коя ИП смненячка ползваш да си набиваш плюсове сам и мислиш ли, че някой ти взима на серьозно постингите след като знае, че сам си слагаш пюсовете?

Браво

Най-ценни са хората, които мислят бързо и не се страхуват да поемат отговорност за своите действия. Дори ако при това е необходимо да се унищожи цял самолет, за да се спасят хората ...

Нелепо драматизиране: "Дори ако при това е необходимо да се унищожи цял самолет, за да се спасят хората" Направо да те взимат на работа в сайта! Самолетът така или иначе си заминава със или без спасени хора! Ако се качиш на пътнически самолет е добре да знаеш, че няма парашути за всички и е безсмислено да се отделят усилия да има достатъчно време всички пътници да скочат преди да се разбие самолета!

Искам да ти кажа, че дори и твърде много автомобилни катастрофи, завърват трагично, зачото шофьорите мислят как да спасят колата, защото са наринали много пари, а не как да спасят себе ли и пътниците ...

писалия по-горе е използвал литературен похват да изкаже адмирациите съм към пилота. Вика се хипербола. Кат не разбираш българския що не си замълчиш бе тъпън!

Без Бог нищо не става

Шо са ни гръмниш?! Де го твоя "бог", когато хора загиват като мухи без причина?! Ако се захванеш да четеш "най-святата" книга внимателно, сама ще се отвратиш от твоя "бог" стотици пъти!

Слава на Бога и св. Богородица! Сигурно много са се молили при приземяването, руснаците са много вярващ народ и без Божията намеса нищо такова не може да стане. Да не забравяме кой е над нас.

Да се е милил, важното е, че е бил чут.

за всеки един член от екипа. Браво и на стюардите и стюардесите. Да са живи и здрави.

"... 23 души обаче бяха ранени..." Алоооо . "новинарите" ??? Дали да не Ви напомним , че тия 23 души всъщност са се наранили при спускането през надуваемия авариен трап , за което пилотите нямат абсолютно никаква вина ! Освен това , всички те са прегледани и ИЗПИСАНИ за домашно лечение , с изключение само на една възрастна жена , която е приета в болница заради компресионна фрактура на прешлен ! ( а тук проблема е основно напредналата възраст и наднорменото тегло , а не марката на самолета или пилотите ) ! Само не разбрахме : Наистина ли Ви плащат да плюете Руснаците , ( и кой точно Ви плаща ) ; или си го правите безплатно , щото така си Ви идва отвътре ???

Това е търсене под на теле под вола! Не е конкретно насочено към националност или етническа група! Това си е манипулативно отношение с цел изместване на фокуса и в добрата новина да намерят трагедията и драмата! Подготвят се за жълта преса, жалко е че останаха само такива и ценностите на журналистите и собствениците са насочени в посока на търсене на теле не там където го има!

Както казват рашъните - Пилот от бога !!! Хейтърите да се бяха замислили поне веднъж, преди да плюят. И да се молят за такъв екипаж всеки път, когато ще летят за някъде. Една грешка и самолета ставаше на факел, горивото почти не е било изразходвано. И царевичната нива е дошла дюшеш - няма искри при съприкосновението със земята. Относно птиците - чайки са. Има вече клипче, снимано от пътник на самолета отвътре, едната птица е в съсвсем близък план след срещата с машината още при излитането. Преди бях чел, че чехите работят с ловни соколи за охрана на полосите за излитане и кацане и затова при тях няма такива аварийни ситуации.

Статията премълчава фактът за марката самолет. ТОВА ОБЕКТИВНА ЖУРНАЛИСТИКА ЛИ НАРИЧАТЕ?

Самолета е Еърбъс. И какво от това?! НЯМА САМОЛЕТ с турбинни двигатели, който да може да устои на ято птици.

Хайде с по-коректни заглавия. " Пилотът, приземил самолет", Шофьорът, спрял автобус" Омръзна ми от тъпи и некоректни заглавия към статии. Инцидентът е реален, а вие го представяте като нещо си с това заглавие. И няма значение какъв е човека - руснак, американец или от Ямайка - важното е че са спасени човешки животи. А с такива заглавия и с хора които не четат статиите под тях настава някаква безумна глупост в коментарите.

Един американски пилот приземи самолет при такава ситуация в река. Сега руски пилот го направи я поле. Заслужено и двамата ги превърнаха в герои. Най-жалкото е, че когато през 2015 г., които заради птици отказаха двигателите на един самолет, излитащ от Бургас, и пилотът, който бе българин, успя да обърне самолета и да капне на пистата, никой нищо не каза за него...

Между премъчаването на онзи факт с премълчаването сега на марката самолет?

Не се вълнувай толкоз, драги! Ако четеш и други сайтове, освен дир.бг, щеше да разбереш, за твое учудване, че самолетът не е руско производство, а Еърбъс А321...Така че, успокой топката, да не получиш някой инфаркт от вълнение, че руснаците пак са построили самовар, вместо самолет...

Що се отнася до марките на самолетите: няма защитен от птици. Всеки самолет може да падне, ако в двигателите му попаднат птици. Не може да се предпазят. Просто не може... Проблемът е в летищата, които нямат системи да ги гонят.

stankow

Да, всеки самолет ще падне, ако се сблъска с ято. Ама я да е руски самолет, да видиш коментари ... :D

Браво на момчетата ! Повториха подвига на "Capt. Chesley Sullenberger" който приводни А320 в реката преди години. Трябва да отбележа че тези Ербъси от серията 320 се оказаха "корави" самолети :-)

Се премълчава марката на самолета.

Е и кво от това? С всеки самолет може да се случи! И за ваше сведение, самолетът е Еърбъс А321. Забележителното тук е, че командирът е само с осем години летателен стаж и само от една година е командир на самолет, а вторият пилот лети като такъв от една година. Ето това е впечатляващото. Браво на момчетата, отлично са си научили занаята!

Изключителен героизъм!

За една минута не си мислил а си се кръстил и надявал моето момче и си имал късмет че не си бил 4 метра по на ляво.

Да бе , скръстил си ръцете, затворил си очите и оставил самолета сам да се приземи докато се кръстел.

За една минута не си мислил, а си се кръстил и надявал моето момче и си имал късмет, че не си бил 4 метра по-наляво. Едно изречение, четири грешки и една под въпрос. Някога ни караха за грешки да правим по няколко диктовки на седмица или ден.

правописан грешка и липса на препинателни знаци? А правиш ли разлика м/у разговорна реч, форумна реч (да това е ново понятие за такива като тебе) и книжовна реч? Ако ще е така (макар форума да НЕ е литературоведски и "поста" ти да е типичен СПАМ не свързан с темата) то: "Едно изречение, четири грешки и една под въпрос. Някога ни караха за грешки да правим по няколко диктовки на седмица или ден." В тези 2 изречения има също 4 грешки от които 2 са стилистични.

Няма време за " кръстене". Справили са се перфектно, а и късмета си е важен, разбирасе. При това явно са ПИЛОТИ, въпреки, че капитана е станал такъв на 35 год, а вторият пилот е на 23.ПРОФЕСИОНАЛИСТИ са от всякъде!

Може да се е молил, може да се е надявал, ама е държал щурвала и е управлявал. Самолетът не се е приземил сам. П.П. Реших да прочета тези коментари, защото поне тук си мислех, че няма да намеря някой комплексиран хейтър. Ама ей на, навсякъде ги има дребните душици.

Браво на екипажа! Има и голяма доза късмет, но във всички случаи са си го заслужили. Да са живи и здрави, внуци и правнуци да гледат - както казват авиаторите.

самальота е ЕВРОПЕЙСКИ! А321! Нещо което от ДИР премълчават!

Няма какъв друг да е освен Airbus или Boeing. Руски граждански самолети отдавна няма. А представяте ли си да се беше случило с Boeing 737-800, какво щяха да пишат руските медии тогава?

КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА КАКЪВ Е САМОЛЕТА, ВАЖНО Е ЗАДКОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО.

До Ейч: Много е важно и какъв е теренът пред самолета, когато угаснат двигателите! Ако това произшествие се беше случило при излитане от London city airport...?

Може би и имали доза късмет,но те не направили нито една грешка. Беше хладнокръвно като на автомат и като по учебник - абсолютно точно по верига на решенията.,тъй като един пропуск щеше дабъде фатален.

Кажете че самолетът е ЕВРОПЕЙСКИ - А 321!

И какво като е европейски? Пак ли европейците са ти винонвни ве сульо....

Браво на Пилотите ! Герои са според мен ! Голями късметлии са !

Чайки няма в един шумен ,който е на 150 км от море,камо ли край москва,където най близкото море е на 1000 км!

Чайки има и в София.

Тъпак си ! Преди седмица в Плевен видях ЧАЙКИ на площада и покрива на Партийния дом !

Днес чайки има навсякъде. Ела да видиш в Пловдив.

Направете разлика между онова, което ние наричаме "чайка" и онова, дето му викаме "гларус". Вторият дзвер е доста по-голям от първия и си е гадина...А вече ги има из цялата страна, щото вече не се хранят с риба по морето, а са намерили доста по-добра хранителна среда из сметищата...А такива бол, не само у нас, ами и по целио свет...

Браво на пилотите истински асове а самолета е Американски и затова се е счупил от ято чайки защото е като кошница и лети като тесла летейки на такъв имах тези усещания?

Ъммм ... самолета е Airbus .. който не е американска. Извинявам се, замисляли ли сте се някога за евтаназия ?

Самолета е Европейски бе, нещастник и за втори път такъв тип самолет спасява всичките си пътници. За твое сведение преди 2 месеца един руски Сихой 100 се счупи на пистата при приземяване.

Изключителни действия на пилотите! Как обаче би протекла тази ситуация и какво би станало, ако самолетите един ден летят безпилотно - там е бъдещето. Предполагам ще има решения за технология за прогонване на птици, но форсмажорни рискове ще са фатални винаги

За момента не знам да има безпилотно приземяване на голям самолет. Руснаците приземяваха безпилотно тяхната совалка като я управляваха отстрани с два изтребителя.

Руската совалка демек Буран. летя изцяло в автоматичен режим упралвяване от компютър. В Центъра за управление на полетите седяха два екипа пилоти на дистанционното управление, но не се наложи да се намесват. Програмистите дето писаха софтуера на Бурана се бяха справили перфектно - няма втора версия няма ъпдейти и Бурана кацна с 3 метра встрани и 10 метра след обозначеното място при 17 м/с страничен вяттър, което беше нечовешко. Та едно време имаше Програмисти.

Поредното уникално заглавие. Излиза, че за руските пилоти приземяване на самолет е нещо, което се случва рядко.

Приземяване на самолет на писта да. Обаче дали да не вземеш да проетеш какво се е случило и след това да си хейтиш с кафето пред монитора. Пилотите са приземили самолет без двигатели (физически там но без тяга все едно са си допълнителен товар) в царечивна нива без разбира се да пускат колесниците. Реално са спасили всички, ама ти надали имаш идея за какво иде реч.

Прочети само заглавието.

Човекът критикува заглавието и е прав!

И да не забравяме че самолетите РЯДКО кацат в ниви с пълни резервоари.

неграмотен и тъп гледай поне да не го афишираш! Очевидно е ,че неможеш да оцениш сложността на тази ситуация и спасените животи в случая!

Благодаря за определението. Ако в заглавието беше написано "аварийно приземил" самолет Дир щяха да надминат себе си. Не отричам героизма на пилотите, а всеки спасен живот е ценен. Просто Дир и техните заглавия.

Браво на тези пилоти! Не са много тези, които биха се справили с такава ситуация толкова добре!

Двигателите нямат ли някакви предпазни решетки, за да не попадат вътре птици? Ако нямат си е чиста лотария!

пусни си тубата потърси снимки на пътническите и ще видиш че нямат

Нямат. Обмисляли са го конструкторите на самолети, но са преценили, че при един сблъсък, ако се наруши цялостта на решетката, ще е по опасно в двигателя да навлязат парчета метал, отколкото парчета месо. Това го обясниха в епизода на разследването на авио катастрофи, когато разказваха за Силенбърг и приземяването в река Хъдзън.

да се използва някакъв излъчвател, които да ги прогонва. До определена височина, например. Предполагам, че на 10000 м няма чайки. Много им се радвам, браво и огромно възхищение от мен.

Самолетите се движат твърде бързо и след 3-4 секунди ще са стигнали до мястото, където звукът вече не се чува. Такива устройства трябва да има по летищата, но и това не е гаранция.

Имат решетки разбира се. Даже и двукамерна отваряема дограма и решетки против комари. Явно пилотите са пропуснали да ги затворят....

Кво на интересуват руснацити. Нито са в ЕС нито са ни съюзници в НАТО и нищо не купуваме от тях

Русия -> България 2017- 3,71млрд бакса 2018- 4,20млрд бакса При малко над 100млрд ЛВ БВП това си е повече от 10%! И това при санкции! Да си натотролераст е обезмозъчаващо

Само и единствено петрол Друго няма какво да предложат. Горна Волта с петрол.

Ядреното гориво си го купуваме от сащ ли?

Е, това е една от причините да сте ограничени, защото доброволно се лишавате от добрите примери в живота. Победата на човешката воля, хладнокръвие, всеотдайност, отговорност и ..., сигурно всеки от нас може да допълни, винаги дава самочувствие и вяра за хубавите неща в живота и за възможностите на човешкия дух.

ползват в България 4 бази безплатно и пак не ни подариха поне 1 самолет!! Егати приятели! Турция уж ния приятел, ама ей сега ако реши ще ни тегли ножа! Егати западните приятели!!

Русия е съдателка на новата Българска държава и е малкото дете на старата Българска държава от където е получила и писменост и вяра. За Нас нормалните хора Руснаците са най-близките хора. Защото те са пазителите на нашето културно ДНК -православанта вяра и писменоста.

Само ми е интересно на какви хапчета си. Без съмнение - силнички са

Вчера беше "негово величество", днес си само "доктор"... Пак са ти объркали хапчетата в лудницата. Интересно, че не ви спират интернета. Това ще е някаква нова терапия.