Румен Радев припомни, че от България Русия е получила своята писменост

Нашият неповторим, светъл български празник е цивилизационният ни принос към световното културно богатство, заяви президентът

Обратно в новината

Коментари - Румен Радев припомни, че от България Русия е получила своята писменост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато българите са имали държава, руските туземци още са живеели по дърветата!

Тъпите ватенки нямаше и да знаят, че има такъв празник на Кирил и Методий, ако не бяхме ние, българите, да започнем да го празнуваме още от средата на 19 век! И сега в руския дезинформационен център се присетили, че българската азбука реформирала руската диващина! Сетила се Мара да се побара!!!

а бе радев какво каза за ония полковник дето заработва под негова егида като наемен убчиец?

"Помолен за коментар по повод изложбата в руския културен институт във връзка с ролята на светите братя, държавният глава напомни, че е направил своя коментар миналата година от трибуната на Икономическия форум в Петербург, като тогава Радев е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия е дошло християнството и старобългарският църковнославянски език." Абе, байно! Какъв коментар си направил миналата година, когато събитието е СЕГА! Нправил бил коментар, когато бил ланския сняг, за събитие, което се случи вчера?! Пълен ИЗМАМНИК И ЛЪЖЕЦ!

Къде се покриха КЮРБИЗ-КРЮ и сие,"историчката" със дълбоко гърло и османоислямският еничар Али Боко Баба и евнусите му Плювньоалиев и Мони Пасатора, Радь дълбокъть.Покриха се като шумкари на пролет.Бегат като гяволи от тамян.

Значи създателите на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА,са РЕФОРМАТОРИ на "славянскат" азбука??????И коя е славянската азбука преди кирилицата че не мога да се сетя????Тракийските прабългарски руни от глаголицата ли между които има и знаци от гръцкият алфавит???

Този празник трябва да се преименува и празнува, като "Ден на Българската писменост и култура!!!"

Руска слуга е този шпионин

Неграмотни предателю! Думата слуга, както и калфа, юнга, баща, са ОТ МЪЖКИ РОД!!! Казва се един баща, а не ЕДНА БАЩА, неграмотнико! Един слуга, а не една слуга. Щом е ЕДНА СЛУГА, тогава пък трябва да бъде ЕДИН СЛУГИНЯ! Нъл тъй? Издъни се точно на уж най-българския празник 24 май. Расте едно неграмотно, простовато, невъзпитано, нагло и мързеливо българско поколение!!!

Солунски "гърци " ,защото официалния език е гръцки,не ги прави гърци.В Солун са живели и траки ,и в цяла Визатиния не са живели само гърци,нито всички императори са били гърци ,нито патриарсите.Посолството прави подсказка умишлено за да свърже Русия с Византия и оттам с Третия Рим,демек Русия.Техните тъпотии.Естествено провокацията е умишлена.

Добре искам да те попитам няколко елементарни въпроса. Кирил и Методии българи ли са ? Азбуката по собствено желание ли са я написали или им е било поръчано от някъде да я напишат ? Името "Византия" знаеш ли от къде идва ?

Св. св. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковнославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя теолози, родени в Солун, Византия, през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.Братята са родени в Солун, като деца на висшия византийски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв.

И за да докаже точно, че е БЪЛГАРИН, а не грък в края на живота си филсофът Константин, на ромейска,а не гръцка служба цял живот, прибавя българското си име КИРИЛ! Ха познай защо точно Кирил!

време е всички алкаши начело с еленовъда макаров да се омитат от България!

Ами кажи им го.

Льотчик мамка ти продажна не мога да ви понасям повече нещастни предатели.

Никаква изненада - руската неблагодарност и наглост са причината не само славянските народи да ги ненавиждат, а и цял свят! И с право!

Наглите руски комунисти да спрат да крадат. Българска история.

Каква е тая славянска писменост?!?! ПИСМЕНОСТТА Е БЪЛГАРСКА!!!! И кога ще ни върнат руснаците Волжка България.

И като ти я върнат ще си я вреш в гъза ли

Гърците ни създадоха писмеността, мужиците ни я пазят, а ние само веем байряка и се дуем!

Не ще да е задълго, бате.

На кого го припомни? Вероятно на себе си.

ЧЕСТИТ ВЕЛИК ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЬЛГАРИ !

Da ni e 4estit Praznikw*t !

Честит празник на всички.Но все пак ние пишем на кирилица създадена от учениците на Кирил в Преславската и Охридската школа.Глаголицата може да се причисли към славянската писменост създадена във ВеликоМоравия,но кирилицата е българска азбука на българския език.Чак след това разпространена в Русия.Като първоначално църковните книги са били на глаголица ,да кажем на църковно славянски,но след въвеждане на кирилицата се изписват на старобългарски.

Да, така е, това е и най-вероятното стечение... Защо другите славянски народи словаци, словени, чехи, сърби, и...и хабер 7и няма от Кирилицата? Няма даговорим за пановете, тях кръстоносците от Рим ,,ги оправиха,, още през Средните векове.

Ох, баба ,що не съм съ родила по времето на ...Кръстоносните походи?!

Вземи една китка и ела при отчето да се изповядаш! ...Амин!

Сига га Доди пак рускиот поп пак направо Ши го бъхти

"български земи в Русия"

Тази руска азбука, на която четем и пишем, ни осъжда на дигитална смърт и вечна бедност.

бегай веднага у Рим ,бе!

Ние , Русия и Монголия крепиме Кирило-Методиевото дело!

Историческите познания на нашия президент клонят към нула, а това е срамота за един президент.

Ма , верно? ТИ направо си ...гений!

Защо ПИК не допускат коментари след изнесените информации? Шубе и манипулации? И аз така мисля!

След това изказване , Путин няма да кани "шипченския" герой.

Значи щом Кирил и Методи са родени в Солун (Византия) това автоматично ги прави гърци, понеже Солун е гръцки? Според тази московска теория значи в София се раждат само българи, в Лондон само англичани, в Москва само руснаци? Кирил и Методи започват да превеждат църковни книги от гръцки на български! И според горната московска теория, така родения в Москва руснак изведнъж започнал да знае и чеченски и да превежда книги от руски на чеченски? Тая простотия само в руска чутура може да се роди!

Сега пренаписват Историята на ВСВ. А ти се пробваш нещо със славянската писменост и ...Кирилицата. Малко си чел по История Шиши - отличник

Винаги си е гледала интереса, демек Солунската митница и проливите. Нека си спомним и за този човек, на надгобната му плоча пише: Макгахан – освободител на България.

Каун не ни го припомняй на нас , а иди при шефа ти в Москва и му го начукай в малката кратуна.

БРаво на Президента да им го намекне на тия нещастни мужици дето и азбука не могат да си измислят.

Методий и Кирила, солунски гърци, за които има ,,обосновани предположени,, ,че майка им е от славянски произход са си щазали* - Я да им дръпнем ,бате, за славяните една азбука, щото те за такова нещо акъл нямат, и да научим свещениците им да проповядват и четат на техния се език. Да поработим ,,глаголичесщи,, за нашите хора. ... И го сторили.

Русия е банката на нашата азбука, слово и ...литература. Замине ли тя и ..НИЕ УМИРАМЕ ! Е, не чак толкоз . Просто ще трабва да продължим със Запада на ,,някаква шльокавица,,. ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗДНИКЪТ! / АМА и много сме близко до ПРАЗнИКА!?/

Нищо няма да умре, даже и на евро парите се пише с български букви, а не с руски.

Иде реч за звуково -фонетична система, друже, и символно изразяване,

Блажен*и са верующите! Амин!

На тоя свят ден всечки българи теглят по една майна на блядовете щото когато по времето на Борис и Симеон тук са се пишели книги масква не е съществувала и блядовете са скачали по дръветата още с опашки

Така е, така е- о ПОТУРНАКО!

От1396 година до1878 година сигур османците са писали на българкската ни азбука? Това Радев не го ли каза, и не каза ли -кой е написал името на държавта ни на карта на света след пет вековното и отсъствие на същата?

Айдееее....Руски мекерета тук във форума започнаха да ни убеждават, че Кирил и Методи не са българи, както и самата кирилица! И ние трябва да приемем фалшификацията и да се подчиним на РУСКАТА ЗАПОВЕД: 1. Азбуката не е българска, славянска е! Няма как велика Россия да ползва азбуката на някаква си там дрипава България. 2. Кирил и Методи са гърци! Не може някакви си там въшливи Българи да са дали нещо велика Россия!

Не шмъркай и не пуши вредни субстанции! Увреждат необратимо мозъка, ако въобще го има у някои индивиди!

Държите се истерично като ултраси от футболна агитка. Погледнете фактите, прочетете, помислете. Хем се кълнете че сме европейци, което просто не е вярно, хем се изживявате като нацилналисти, но по най-тъпия начин. Езика ни е славянски и ако сме изобщо рода с някого, това са другите славяни и за ваше съжаление и Русия в това число. Не сме рода с нидерландци, валонци, ангичани или баварци, с тях нямаме абсолютно нищо общо. Но като стана дума за Русия, тя е ляла кръвта на синовете си за да не ходиш с потури сега, уважаеми джендъре глобален и евроатлантически.

Неграмотни рософилистико! Ти виж фактите! 1. И чехи, германци, хървати, италиянци и португалци не са рода! Но това не им пречи да са заедно в Европа! 2. Българите и руснаците НЕ са рода! Българите са много по-близки до средиземноморските народи! ТЪРСЕТЕ В НЕТА Българите са “особени“ славяни със средиземноморска жилка 8. септември 2011 Българите са “особен вид славяни“, силно повлияни от средиземноморския генотип, сочат резултатите от мащабно проучване на антропо-генетичната идентичност на българския народ, резултатите от което бяха оповестени пред медиите в четвъртък. Директорът на Института по микробиология на БАН проф. Ангел Гълъбов коментира, че това проучване е още едно доказателство, което отхвърля теорията за тюркския произход на българите. Интересно е, че за разлика от останалите славяни – руснаци, поляци, чехи и словаци, които са с много сходен генотип, българите са по-отдалечени от тях. В същото време съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия.

Еми турците 5 века са оправяли жените ви. Как сегашните българи няма да бъдат от средиземноморски тип? Къде е отишъл турския ген? Че да не бъдем от средиземноморски тип? Когато турците са дошли тук са заварили едно българско население, когато са си отишли са оставили съвсем друго български население. Сега повечето българи носите турски гени в себе си. Все едно дали искате да си го признаете или не. Затова не се чувствате и славяни. И много правилно! какви славяни могат да бъдат турците? Кавито са всъщност днешните българи? Наполовина българи, наполовина турци, наследство от петте века.

Идеологически не си добре! Ама за сега за това лечение ...йок! И се успокой, Кирила и Методия са си гърци, да се свети името им, а и на учениците им , създали Охридската и Преславската книжовна школи, откъдето е произлязла Кирилицата.

Не разбирам защо честваме славянската азбука и нейните създатели като нещо българско. Двамата братя са родени в Солун и той не е български град. Бащата е обикновен грък. Майката е славянка, но няма нито един факт от историята че е българка, каквато народност по това време не е съществувала изобщо или поне не в съвременния смксъл на България. Славяните на Балканите са били десеткк племена по онова време и в това няма нищо българско. Нека видим и самата азбука. Половината букви са ЛАТИНСКИ, и те съшествйват векове преди братята. Другата поллвина са гръцки, също живели векове преди това. Едва няколко нови знака се появяват за да се стъкми някаква писменост към славянсккя говор. Оттук нататък кирилицата се разпространява по църковен, а не по "български" път. И попада с времето в църквите на територията на съвременна Русия. Да твърдим че ние, България сме изобретили кирилицата и сме я "дали" щедро някому е пълна олигофрения. Антиглобалист съм, но примитивния национализъм в македоно-украински стил няма да обслужи нито една добра българска кауза. С глупост нито просперитет, нито уважение, нито самоуважение се постига.

Мустафа Кемал Ататюрк и той е роден в Солун! Него грък ли го правим сега? Айде скрий се бе РУСКИ предател!

и твоите роднини са от Индия ама не се пишеш циганин, а българин.

Ами човекът е прав - бащата с голяма доза достоверност е грък!!! И, макар че по принцип единствено майката е сигурен родител, няма как да се твърди, че братята са българи, дори да приемем, че майка им е с български корен ( което е само хипотеза)!!! Впрочем, че са българи се твърди единствено и само в България, колкото и да не ни е приятно. Братята не са работили в българските земи, а основно в Моравия ( днешна Чехия) и там, забележете, НИКОЙ не говори за Кирил и Методий като за българи, макар че делото им е на висока почит и уважение и никой не оспорва приноса им за приобщаването на местните хора към Християнството! Но ние не се възмущаваме срещу тях, а само срещу руснаците, които единствени приемат българския принос за тяхната азбука и култура.

И твоите роднини са от Сибир, ама си имигрирал в България за да не умреш от глад, мизерия и простотия в Россия. Напуснал си потъващия кораб, както и десетки милиони други като тебе

Ти не си антиглобалист, ти си боклук и откровен идиот! Значи според Путин и Москва, и мекеретата им тъпанари като теб, дето незабавно поемате опорките и се въртите като фурнаджийски лопати, българската азбука ту е дошла от македонските земи, ту от гръцките - всякаква друга ще я изкарате, но само не и българска! И все пак нвърдите, че сме били братя?!?! Е как хем сме братя, когато ви изнася, хем не сме - когато ви е угодно?!? И тук изниква простият въпрос - и откъде точно според вас, тъпанари и примитивни мапипулатори е дошла азбуката ни, и още по-важното - защо е толкова важно за Москва непрекъснато да се опитва да дразни и унижава България, българите и светините им, а реват като заклани ако някой нацапа някоя статуя на руски окупатор в България и говорят да оскверняване и гавра с тях?!? Не се ли усещате колко сте жалки, бе!

Info! Още великите Христо Ботев, Каравелов, Георги Раковски, Васил Левски са установили подлоста на Русия! Ботев казва: "Русия, тази развратница и мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да затрие от лицето на земята българските колонии!" Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51 Само Румен Радев, Корнелия Нинова дехните две каруци последователи още не могат да го проумеят това и плюят на гроба на великите Българи!

Няма как Балгария да э дала писменоста на Россия! Няма как по-малкия да учи по-големия! КОгато Россия э была православна Българиа э вярвала на бога Тангра. Внимавайте в училище кога учите история

България възниква през 681 година, а Русия - 862 година, бе идиот! Тогава кой е “по-малкият”, или си твърде тъп и прост за да схванеш? Кой е с по-голяма история, например - “най-голямата” (силна, или сред най-силните) - САЩ, с около 244 години или България с над 1340 години история, бе кретен?

В руската уикипедиа пише, че Кирил и Методи са създали славянската азбука, не Българската, а славянската! По-нататък пише, че техния български произход е само идея! "Болгарская традиция называет братьев болгарами (к которым до XX в. причислялись и македонские славяне), опираясь в частности на проложное «Житие Кирилла» (в поздней редакции), где сказано, что он «родом съи блъгаринь от солоуна града»; эту ИДЕЮ поддерживают многие современные болгарские учёные"

като такива продажници като Радев се кланят на своите господари в Москва. Скоро може да пише че и Путин е измислил нашата азбука със любезното финансиране на газпром и ще трябва да им сме признателни ....знаете как?

Радев много се изложи..ха.ха.ха нищо не каза за Бойко..ха.ха.ха

под сурдинка...

Изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия, съобщи агенция "Фокус".

Ти явно не улавяш разликата между това, което са съобщили и това, което си разбрал от съобщението. Например, нещо подобно ще чуеш и в Чехия и Словакия за двамата братя просветители. И, да, те са по принцип славянски просветители, посветили живота си да доведат до всички славяни Християнството! И определено не са българи, макар, че се говори ( без твърди доказателства) за наличие и на български корен в произхода им, което донякъде обяснява и желанието им за разпространението на вярата сред славянските народи с такова себеотдаване и саможертва в добавка към предаността им към нея.

Айде скрий се бе РУСКИ предател! Как си обясняваш ФАКТА, че "не-българите" Кирил и Методи започват да ПРЕВЕЖДАТ църковна литература на БЪЛГАРСКИ? Айде ти научи шведски и започни да превеждаш църковна литература на шветски, без да имаш нищо общо с Швеция, след като е толкова лесно!

пак не пропусна ,да си разнесе вонята...

Нима не е факт неуспорим че от Македония е дошла Руски език

Ами не е дошла от Македония. Ами от България, от Преслав бе Саше. Факти, които ви е страх да приемете.

В Чехия и Словакия, където протича основно просветителската дейност на Кирил и Методий, също тачат делото им и заслугите им за разпространението и популяризирането на Християнството. Има и доста паметници на братята-просветители! Но първо, и в момента в тези страни не се използва Кирилицата, второ, никой и никъде не споменава дори, че кирилицата е българска азбука, и трето, дори няма и намек, че братята имат нещо общо с България - стара и днешна. Дори гледах чехословашки филм за просветителската им дейност в Моравия (основно) и днешните им земи, където те бяха представени като византийски просветители, работещи за приобщаването на славянските народи към вярата. И пак повтарям -Нито дума за нещо, свързано с България!!! И ако питате хората там, едва ли ще ви кажат нещо по-различно от написаното по-горе. Но ние сме тръгнали да плюем по единствените ни близки хора, които и на научно ниво отдават признателност на народа ни във връзка с писмеността и културата си и благодарност, приемайки 24 май и като собствен празник, при това често изпълнявайки ( на български език!!!) "Върви народе възродени!" при честването му! А в същото това време сме неблагодарни на Русия и СССР за техните заслуги пред България за Освобождението ни от турско иго и унищожаването на фашизма и съхранението на териториите ни, въпреки загубата във ВСВ!!! Да не говорим за оскверняването на руските паметници у нас - нещо, което, впрочем е присъщо само на варварски народи!!! И дори се възмущаваме, ако специално не ни възхваляват с повод и без повод, макар, че в изложените документи не се пише нищо неверно! Явно, че заедно с демократичните ценности, загубихме и част от елементарните си добродетели, като чест, достойнство и морал! Но не забравяме най-нагло да настояваме за тях у другите!!! И особено от днешна Русия! Жалко за народа ни, който под чужда диктовка, изменя конюхктурно разбиранията си за съвест, морал и справедливост, както и за по-горе споменатите категории.

Впрочем, сегашните ни управляващи толупи не могат да защитят ефективно българския език в Македония, тръгнали да мерят пишки с къде по-сериозни играчи! Кауза пердута! Особено за продажни политици! Случайно ли е тогава, че народът ни, заедно с държавата, езика и писмеността ни са на изчезване с темпове, по-които не може да ни съперничат даже и страни във война!

Ами изчезвайте. И да дойде тук друго население, коетонда ценинземята инда я обработва. А не да се хили по градовете в голфове и да живее с пенсията на баба си.

С втората част на коментара не съм съгласен. Факт е, че Бг дава азбука, религия, а може би дори и език на Русия. За култура интрадиции да не говорим. А те? Заграбиха земите на Волжска Бг. Изнесоха хиляди архиви, които не ни връщат. Защо????

Да си неблагодарник и двуличник е съществена добродетел и ценност за съвременния нашенски демократ! Без значение дали е съгласен с която и да е част от коментара ми.

Руснаците не са и чували, че от България са получили писменост...единствено знаят, че от тук са дошли червените чушки (болгарский перец) и електрическия ъглошлайф (болгарка). Относно кирилицата там е пълна мъгла, умишлено поддържана от дъртите комуняги...пускат им се фишеци, че са Третия Рим, и Руската православна църква лично е наследила от Византия щафетата, включително азбука, литература, религия и пр.

Питам се що за славяни се имат руснаците, след като са смес от скандинавци и монголи? Инициаторът е германката Екатерина. Тя решава и възлага "да има славянство", Та с това роднинство да се превземе по тази линия и "братски" да се управлява и владее. Слава Богу, никаква генетична връзка нямаме с русите. Това на пречи да настояват -братя сме, и толкоз! Много им харесва нашата земя, нищо, че владеят 1/6 и не могат да я облагородят и управляват. Искат и нашата!!! Забавно е безумното състезание между Северна Македония и Северна Азия коя е най-комплексирана от България държава на Земята. И двата несъществуващи народа крадат презглава българска история, че да имат своя. Нещастници. Не става с кражби. Иска ген. Няма да се изненадам, ако разделят Солунските братя и докажат, че Свети Методий е македонец, щом е с М, а Свети Кирил е руснак, щом е адаш на Гундяев. Така е с изостаналите народи. Все се мерят с по-великите. Ха, наздраве и честит празник, Народе възродени!

Питам се а що за славянин си ти, след като твоите предци са мургави монголоиди, дошли от индо-цигански степи.

Браво Румене,браво Радев,каква смелост се изисква да кажеш тези слова,макар че те са само за местна употреба,а в Русия-мълчание.

А костюмът е този, който беше купен за парада на победата в Масква ли ????

Що не го казахте тва на руския поп га ва навикваши ами мълчахте кът мушнати гайди Ко ми са прайти сига

Как ще коментирате надписите в Магурата, които са на кирилица, и са значително по-стари от много държави, и са първообраз на днешната официална кирилица?

Нищо общо нямат с никаква кирилица !!!

Щом задавам въпроса, очевидно имам нещо предвид. И са на около 40 000 години.

По нов стил 24 май, но по стар стил 11 май. На тази дата - 11 май 330 г. Константинопол е тържествено осветен като новата столица и получава името си. Това е църковен празник, който се празнуваше, макар и завоалирано, дори и при бай Тошо.