Президентът Румен Радев поздрави за днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост учителите, децата, учените, духовниците, творците.

Това е нашият неповторим, светъл български празник, това е преди всичко празник на духа, той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство, духовното развитие на всички славянски народи, каза пред журналисти президентът. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да чувстваме такива - с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет, изтъкна държавният глава.

Помолен за коментар по повод изложбата в руския културен институт във връзка с ролята на светите братя, държавният глава напомни, че е направил своя коментар миналата година от трибуната на Икономическия форум в Петербург, като тогава Радев е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия е дошло християнството и старобългарският църковнославянски език.

"Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руският академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса", заяви президентът, като подчерта, че с това е казано всичко.

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език. Експозицията е на Московски държавен обединен музей-резерват. Представена е икона на равноапостол Кирил от 17 век. Под нея се посочва, че св. Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски са местни жители на гръцкия град Солун и са реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещението в Русия.

Това представяне възмути много общественици и учени.

Преди три години президентът на Русия Владимир Путин заяви в Скопие, че писмеността им идва от македонските земи.

В навечерието на 9 септември 2019 г. пък в Руския културно-информационен център бе открита изложба по повод 75-годишнината от "освобождението на Източна Европа от нацизма", в която бе изтъкнат приносът за това на СССР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави за днешния празник всички наши сънародници зад граница и им благодари за това, че мащабно са се включили в инициативата й "Голи са без книги всички народи". Тя съобщи, че до този момент са получени стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, части от книги, като най-малкият участник е на три години. Искам да ги поздравя и да им кажа, че в тези трудни времена езикът отново беше този, който ни направи близки, каза вицепрезидентът. Тя поздрави и творците, които правят българската култура, и им пожела кураж, като изтъкна, че институциите са в техен дълг и посочи, че като граждани трябва да им помогнем през следващите месеци, за да оцелее българска култура.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".