Намериха паднал през Втората световна война самолет край Боровец

Находката е уникална, единственият български "Месершмит" се намира в музей в Сърбия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да сравним военната мощ, територии и население на САЩ и същите на България в края на Втората Световна война. Тези масирани бомбардировки от многочислените американски крепости над София, с разрушаването на жилищни сгради и убийства на цивилни лица без никаква военна намеса на България във войната израз на какъв морал и на какви закони при военни действия са? Не са ли наказателна акция на една велика сила върху малката и беззащитна България, в разрез със всички законови норми при военни действия? Англия тук може да се запомни само с това, че поставена до стената и почти отписана като държава от военната машина на Германия, се е присламчила чрез вероломния Чърчил до Чичо Сам, за да има повод да иска по-голям дял при разпределението на плячката от войната. И като награда за тези вандалски разрушения и убийства на мирни българи, нашите управници все още държат в София този техен паметник???

ми нашия е бил на страната на фашистите, а ония на страната на ссср! нали днес празнувахте победата, и мина парада на безсмъртния полк? е, американците са от страната на победилата съветска армия, а нашият пилот е фашист! що ревеш??

Фашист е дядо ти. В България не е имало фашизъм бе глупендер! Фашистите управляват в Италия. Нали се сещаш какво, щеше да стане с българските евреи, ако наистина фашисти бяха на власт у нас. Чети какво пише Бекерле, за нас българите в донесенията си.

Моля, поправете заглавието. Това не е самолет, а останки от самолет.

всъщност са фрагменти от останките на нещо, може и да е от заз 965

Ме 109 е добър самолет. Ако продължат разкопките поне една ескадрила да спретнем. А и от военна полиция ще си заслужат заплатите, но трябва да им разрешат да стрелят по тъмнокожите диверсанти, които ще искат да берат "жилязо".

Сега поне армията ни ще има един самолет съвместим с армията на НАТО :)

Нямаме български Ме-109 в български музей, защото всички месери след войната заедно с останалите Девоатин-520 са претопени. За направата на лъжици....

Слава на българския подофицер дал дори живота си бранейки небето на София от подли неканени врагове, докато е пазил живота и имъуществото на сънародниците си. Почит към летеца.

Защо подофицер!? Подпоручик е офицерско звание, съответствуващо на "лейтенант".

Загиналият пилот има записан свален американски бомбардировач пускал бомби над Русенско, Търновско и където ли не.

Сега научавам, че американците също, както Идил разстрелват колегите си пилоти по този варварски начин при отворен парашут. Кой е имал наглостта да прави паметник на убийци? Българите одобрили поставянето му в България да оттеглят подписите си. Това е безобразия! Все едно да издигнат паметник на сатрапите, от Батак.

За съжаление е било стандартна практика когато си над чужда територия а противника е над собстена територия.

По-скоро е военно престъпление. Юристите, ще кажат най-добре.

Вечна слава на героите защитници на София!

Има един минус - един желаещ унищожението на София, Ей такива боклуци са били разстрелвани на място в онези времена. Няма по-свято нещо от Родината. Шантав боклук, за когото е голяма услуга да напусне този гаден за него свят.

'Бонев успял да катапултира'? Ама какви катапулти на Месершмит-109 бе, дир.бг? Сигурно сте искали да кажете, че е успял да напусне машината

stankow

Къде пък има тресавище край Боровец !? И то такова тресавище, че цял самолет да потъне в него и местните жители посред бял ден да не го забележат и така да си остане 70 години !? Нещо фейк ми се вижда. Вероятно се намерили някакви части само.

че българските фашистки подлоги и през ВСВ са били дупедавци, продажни нагаждачи.

Ти, ако беше на тяхно място, какво би направил, но честно!? Да се изправиш срещу най-мощната, модерна и безмилостна армия в света по това време и да те прегазят за два дена, убивайки по-голямата част от населението илу да търсиш компромис, запазвайки живота на толкова много хора? Много юнаци говорят смело сега, но я тогава да бяха под дулата на тизи военен колос, завладял почти цяла Европа!

Се изправили и срещу фашистите, и срещу американците, а вие все сте дупедавци.

Реплика не към Ф16 а към сърбомана. Сърбите правят, каквото им кажат, от Москва, Не ми ги хвали, защото по-подлост се конкурират с гърците.

Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители............. А им направихме паметник !

Буквално щях да напиша същото... Отвратен съм

Да стрелбата по парашутист е военно престъпление, както и да бомбардираш цивилни!

а ако е въоръжен парашутист? десантчик?

Въоръжените парашутисти десантчици не катапултират по един от изтребители! Въоръжените парашутисти десантчици не се свалят със самолети!

те американците по принцип са си военнопрестъпници. Китай 1945-1946 г.– Корея 1950-1953 г.– Китай 1950-1953 г.– Гватемала 1954 г.– Индонезия 1958 г.– Куба 1959-1960 г.– Гватемала 1960 г.– Белгийско Конго 1964 г.– Гватемала 1964 г.– Доминиканска република 1965-1966 г.– Перу 1965 г.– Лаос 1964-1973 г.– Виетнам 1961-1975 г.– Камбоджа 1969-1970 г.– Гватемала 1967-1969 г.– Ливан 1982-1984 г.– Гренада 1983-1984 г.– Либия 1986 г.– Ел Салвадор 1981-1982 г.– Никарагуа 1981-1990 г.– Иран 1987-1988 г.– Либия 1989 г.– Панама 1989-1990 г.– Ирак 1991 г.– Сомалия 1992-1994 г.– Босна и Херцеговина 1995 г.– Судан 1998 г.– Афганистан 1998 г.– Сърбия 1999 г.– Афганистан 2001 г.– Ирак 2003-2012 г.– Либия 2011 г.– и в наши дни Сирия.

Във Варна последната ни подводница чака 5 години да я поставят на стапели и да стане музей. Ама пари нема. В банките пък имало 17 милиарда дето стоят ей така.

"Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители." Това и фашагите рядко са го правили. Ама ние паметници поставихме на тези убийци.

Къде е този паметник?

Има паметник на Рейгън в София. Незнайно защо и кому е нужен...

Американското посолство в София

Има паметник на американските летци, загинали през ВСВ в България. В София пред посолството на САЩ е. Цитирам от статия в нета от 2010 г.: Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота. Да помнят е това, което живите дължат на мъртвите, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията. Той отбеляза, че с откриването на паметника се изпълнява дълг. Какво по-подобаващо признание за тези мъже от това, че сега, на тази церемония, ние стоим рамо до рамо като съюзници, посочи посланик Уорлик. Ако сме стигнали толкова далеч, колко ли още можем да постигнем заедно, добави той. Нека укрепим нашите връзки и се опитаме да изграждаме заедно свят, достоен за високата цена, която те платиха, призова посланикът. Младите мъже, които почитаме днес, сигурно биха казали, че тъкмо това е нашият дълг, допълни той и цитира думи на ген. Робърт Лий, че никога не можем да направим повече от дълга си, но и никога не бива да се задоволяваме с по-малко. В церемонията участваха Националната гвардейска част на България, Гвардейският духов оркестър на Българската армия и Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият еврокомисар Меглена Кунева, депутати.

Поставихме, защото ни управляват безгръбначни подлоги, които не се вълнуват от националните интереси и нямат капка доблест, а се интересуват единствено от келепира по време на управлението си.

Колко националистически/патриотични партии вече участваха и участват в управлението.

Националистически са само на хартия. Въпросът е да докопат властта, а от там нататък почва лапането и национализмът заминава в шеста глуха.

Това с разтрела на безпомощни парашутисти е стандартна тактика на джихадистите в Сирия.. Да не се чудите после кой ги е обучавал????

Американските "Летящи крепости" са излитали от Италия и са идвали по този маршрут (Боровец - Панчарево), за да бомбардират цивилното население в столицата.