Части от свален през Втората световна война български самолет беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец. Най-вероятно машината е модел "Месершмит 109, модификация Г6". Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители, коментира пред bTV полковник проф. Димитър Недялков. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите пилоти от Трети-шести изтребителен орляк.

"На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители "Мустанг". Поради изчерпване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район", каза Недялков.

Тепърва ще бъдат изровени и други елементи от машината

Снимка: Укипедия

Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители.

Експертът е категоричен, че откритият самолет е уникална находка.

"Единственият български "Месершмит" се намира в белградския авиационен музей. Ние нямаме такъв самолет в такъв обем. Нямаме такова нещо като експонат", казва Недялков.

Изваждането на самолета от тресавището най-вероятно ще започне още днес.

Самолет "Месершмит"

Снимка: Укипедия