Линейка пристига 20 минути след сигнал за припаднал мъж

Близките на пострадалия го прибират преди пристигането на екипите

Обратно в новината

Коментари - Линейка пристига 20 минути след сигнал за припаднал мъж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

къде и кога се случва това бе дирници ??? що направо не написахте 'нещо се случи' ?

Още малко и ще се настоява линейка да чака на мястото, където човек смята да припадне. Аман от мрънкалници! Да вземат да се ограмотят малко какво трябва да се направи в такива случаи. Има 2-3 неща, които всеки трябва да знае и да може. Вероятността в момента на обаждането да има свободна линейка, която да тръгне веднага е минимална. Ако човека е в клинична смърт никоя линейка няма да дойде до 4-5 минути. След това вече е късно. И вината не е на линейката, а на "телефонистите" на мястото.

Пълничкият свидетел се държеше доста нагло, с това женско гласче да заплашва така беше меко казано смешно. Нека всички да се осведомят колко екипа има за София и колко обаждания за "боли ме главата или имам 36.9 температура" има на ден. Проблемът не е в медиците, а в цялата система.

Бе, много припрян тоя болен, ве. Не е изтраял некви си двааасе минути. Това е Софиа, ей.

затова е нужна спешен ремонт на закона за защита на лекарите от "безотговорни хулигански и неоснователни" посегателства срещу тях!

Пак че е пристигнала! На 50 км встрани от София линейки не идват след подаден сигнал. Направо джипито издава "съобщение за смърт", ако човечецът не е успял да прескочи трапа. Това представлява България след 10 години членство в този измислен съюз ес!

Чакали са само 20 минути? Ми да почерпят ... Мен баща ми си отиде от инфарт, защото чакахме над половин час линейка ... А като дойде "медикът" още от врата ни каза "Ми то човекът си е отишъл ... Вие имате ли си вече погребална агенция или да ви дам? Ще кажете, че се от бай Пешо". Така че тако чета че ти бият тия ми ти "лекари" - малко им е боят!

Няма как да имаме 10 линейки с 20 екпа в София за цяла София. трябват поне от 40 до 60 линейки и поне 120 екипа с различна апаратура, които да дежурят постоянно в кварталите, за да има адекватна спешна помощ. по 50 стотинки на месец на човек в жк. Люлин услуга спешна помощ при 180 000 жители ще осигури 90 000 лева на месец. с тези 90 000 лева на месец ще се закупят 10 линейки на лизинг за 5 години, и ще се осигурят заплатите на 30 човека по 2000 лева. ( 60 000 лева ) - ето ти пълно медицинско обслужване в Люлин. 10 линейки. по една на всеки квартал.+ като се претрепят банда мотористи на тунела, размазали се в мантинелите защото са се сблъскали на входа кой да влезе първи в ускоорителя, всички вкупом могат да ги закарат към центъра за трансплантации на донори. искаш услуга спешна помощ - 50 стинки на месец - това са ти 6 лева годишно, или 1 кутия цигари.

dokoga be dokoga be e tva e dokato si trae naroda che e taka

Баща ти като е бил с инфаркт, защо не си го качил на колата и да го закараш в бърза помощ ? Зареди такива като тебе и тия дето ти харесват поста, дето не си плащат здравните осигуровки няма линейки. Утре ти ще получиш инфаркт, ти ще умреш и защо, защото сопола сина ти не си е платил здравните осигуровки. 30% от работещите българи и 70% от частните предприемачи не си плащат здравните осигуровки, и като им стане нещо ... олеле, държавата ... ами платил ли си си на държавата бе майна ... 30 години гледам само мрънкачи след 1989. Като се научим да си плащаме за това което искаме, тогава ще си го получим.

Сметката е добра, но е с един голям недостатък - разчита на солидарността! То и със здравните осигуровки е така, но никой не ги плаща! Така ще стане и с твоята сметка. Ще почнат да клинчат, че не живеят там, че са освободени защото били с телк... защото са безработни и прочие. И накрая резултата ще е същия. Голямата печал е, че и за плащащите скъпо и прескъпо частни здравни фондове положението е същото!

Вината е в некадърното управление. Трябва линейките да са така дислоцирани, че наистина да стигат за 4-5 минути. Преди време беше така! Болници и поликлиники има във всеки квартал. Но линейките са само на едно място. Това е все едно да съберем пожарните на едно място в центъра и да искаме да угасим нещо. Само че, пожарникарите се оказаха по-умни от умниците доктори и пожарните си стоят по кварталите. Иначе само ще ходят да констатират че нещо е вече изгоряло!!

Точно така, кат иска бързо некоя докторица да му прави уста в уста, да ходи да припада на сточна гара! :)))

Напротив, всички са си платили здравните осигуровки, но едни фирми прибират паричките от обществените поръчки за доставка на боклуци, по цени калкулирани за производство и транспорт от Марс и Луната! А няма кой да направи елементарна организация на дислокацията на линейките по отделните квартали.

20 мин? Аз чаках линейка повече от час! В работен ден в София!

пак бързо са дошли.

За наште се въртяха 25 м, уж търсели адреса и не могли да влезнат в улицата. Позвъниха към 40-та, когато вече беше късно.Оттогава много обичам да ме обгрижват задължително доброволно, ако можете да си го разтълкувате.

За да дойде линейка за 4-5 минути в София трябва в момента на повикването да е свободна, в движение, на не повече от 3 кръстовища от мястото на инцидента. Мислете реално!

Нали искате безплатно,бре.Ей това ви е безплатното.При този магистрат,дето се пенявеше по ТВ да не би да се ходи веднага и безплатно,а?

Тъпо е да гледаме безхаберието на властта, която се стреми към обсебване на повече и повече еврофондове, а София да разполага с 13 линейки в центъра за бърза помощ. Какво се случва ?! Гласуваха си по 11 лева на всеки партиен глас, купуват си в НСО за парламента луксозни возила, а 2 мил. град София разполага само с една дузина екипи с оборудвани линейки ?! ВЯРВАЙТЕ ИМ, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ИМ ВЯРВАТЕ !!

Очевидно само с добри намерения няма да съумеем да поправим адски повредената ни "система" на здравеопазването

Има си конкурс за новите линейки отдавна, ама доколкото си спомням някой обжалва решението. Ако не се спазят условията, после сигурно пак ти ще тръбиш за корупция. Не съм гледал случая, ама съм сигурен, че мрънкачите са можели да направят нещо, но предпочитат да се вайкат и да викат "Някой нещо да направи". Ми да се обичат, вместо да гледат турски и латиноамерикански бози.

Къде са ви парамедиците на мотоциклетите, ШМЕКЕРИ?!!!

Инфаркта го разбират после. Дори и лекар може да не е сигурен като гледа човека дали има инфаркт. Няма да разказвам историята с майка ми. Просто нещата са обречени да се извървят по пътя на еволюцията в т.ч. и с вдигане цената за здравето ни.

... да се обучат, а не обичат. Омръзна ми от подсказвача на гугъла.

Трудничко ще закара припадналия до болницата с мотоциклета. Може би с влачене... Не знам!

Дошло е времето всички активно да се включим в такива обучения

Всеки носи отговорност за това, да може да дава първа помощ, защото е очевидно, че иначе просто ще си отиваме по нелеп начин. И е все тая колко ще мрънкаме поради закъснялата линейка, понеже човекът вече си е отишъл от този нескопосан свят. Ако това наистина ни е скъпо, ще вложим малко усилия в обучението си по тези въпроси. И моля, не приемайте мнението ми като неглижиране към недодяланите реакции на спешната ни помощ!

проблемът е в централизираната система у нас. линейките са си на сливница и от там ако трябва в час пик да идат до студентски град или младост - 20 минути даже са бърза реакция. в мпрмалния свят линейките са към болниците и обстлужват район в който мога да отидат за 4 минути - предполага се че за 4 минути дори човек да е изпаднал в клинична смърт - екипът който дойде ще има шанс да го спаси. ако напимер окръжна болиница обслужва Дужба, Младост, Полигона,Студентски - времето за реакция ще е в рамките на 5 минути.дори в час пик - когато Малинов е задръстен - има малки улички по които линейката може да се придивижи и да стигне до адреса. ако ли не - само това че другите задръствания отпадат е достатъчно забързяване. в София имаме много болници на ключови места където могат да се преместят линейки.проблемъте че са строени при соца и вече не са оптимално разположени - може да трябват още. това с централизирането на бързата помощ е добро нещо за малки градове - до стотина хиялди души макс. за големите градове със сериозен трафик - трябва да се регионализират. няма нужда да откриват топлата вода - има много големи градове, където вече е приложено - Рим, Ню Йорк, Токио...

"...а не да се чака с часове." Е какви "часове", нали е дошла за 20 минути??? Наистина, какво искате? Да прелита над трафика ли линейката?

Принципно си прав, но проблемът не е само в централизацията. На дежурство за 2 млн. София има 14-17 линейки. Това означава, че ако ги "разхвърлиш по една в 6-те градски болници, Пирогов, Военна, Правителствена, Окръжна, пак нищо не правиш. Ако имаш едновременно две повиквания от Младост и едно от Дружба трябва да пратиш свободна линейка от Люлин. И ще дойде след 30 мин. Ако на Цариградско стане верижна катастрофа трябва да пратят линейки от Обеля, примерно. С трици маймуни не се ловят. А и имай предвид, че около 2/3 от повикванията в Бърза помощ са непоказани или фалшиви. Само че това става ясно след като разходиш линейката до там. Не мислете, че в Бърза помощ работят безхаберници или садисти. Даваш за пример Ню-Йорк и Токио, но сравни размерите на града и броя на хората. Нищо чудно районът на една болница в Ню-Йорк да е с размерите на София. А и там линейка не идва за 4-5 минути. Хич не се заблуждавайте.

трай си там, и копай картофите ...