Коментари - Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас | Днес.dir.bg

Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас

Учениците от 1 до 4 клас трябва да държат поправителни изпити и да повтарят класа, ако не са усвоили учебната програма, сочи онлайн допитване на МОН.

Обратно в новината

Коментари - Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас | Днес.dir.bg

Коментари

Не съм против анкетите, но те следва да са един от източниците на информация-специално за общественото мнение по дадена тема или проблем.Абсолютизирането на резултатите от тях говори единствено за неграмотност в тази област. Един месец работих с моя внук,поради отсъствие на родителите му от страната-зубрене,възпроизвеждане и нищо повече...Нужен ли е коментар!?

от началото: оценките се дават на учениците не само за сведение за тяхното реално ниво на познания, а и като награда за усилията им положени при "адаптирането им към околната среда и система (във всако едно отношение). по този начин, много от оценките няма как да бъдат обективни и могат да накарат децата да мислят само "както трябва" да е угодно (н,а) учителите нямат време да се занимават с деца, които малко по-трудно възприемат "учебния материал", защото подлагат останалите ученици на "изоставане от материала". повторението на даден клас е един от начините тези деца да се справят с поставените им "трудности", стига те да не бъдат представяни като "лузъри" и "тъпанари", което може и да ги откаже да полагат каквито и да е усилия (имаше израз "трудни деца", който предполага наличието и на "лесни деца"). пък и "заплахата" от повторение на класа, може да даде допълнителен стимул за родители и ученици... да си платят на когото трябва в края на краищата(това беше черен хумор, разбира се:-)

Всички ученици трбва да се насърчават да обикнат училището. Децата, както и хората не са с еднакви умствени възможости. Затова: да се помогне на всеки ученик да стигне по - далеч, а не да се влияе на психиката им и да се създава чувство на малоценност още в детството.

По една или друга причина не е усвоило дори и минимума за да изкласи, но ние от рано ще му кажем, че няма проблеми да вървиш напред и със знания под критичния минимум.. Точно на какво ще го научиш по този начин. Така ще му навредиш.. Не мисля така

до преди тридесетина години, който не знае е получавал двойка и е повтарял класа. Сега не е така, затова нито родителите знаят , нито "учителите" (пък те изглежда вече нямат право да пишат двойки). Това е културният прогрес на България!

"не са с еднакви умствени възможности" - така си е. Затова ми се струва, че повтарянето на класа е повече психологическа травма за родителите, отколкото за детето. Ако приемаме и обичаме детето, такова каквото е, макар и с двойка по писане, то няма да получи чувство за малоценност. И ако не му обясняваме, че даскалицата е виновна за всеки неуспех, то няма да се обезсърчава. Имах съученичка, която повтори 5-ти клас заради математиката. Ми, какво да направим сега, случва се?! Е, какво от това!? Нито тяхните се тормозеха, нито някой от приятелите й каза нещо криво, нито Слънцето спря да изгрява. Тогава учителите внимаваха, как се държат и какво приказват. В новия клас някой се опитаха да я закачат на "повтарячка", но тя ги сложи на място и те бързо забравиха. По останалите предмети беше първа, естествено. Завърши фотография (там учат геометрия и физика) и замина със семейството в чужбина.

Дир, оправете страницата, появяват се някакви страннотии, в браузъра, от типа на: "Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are required to use the date.timezone setting or the datedefaulttimezoneset() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /mnt/dirmain/www/new/lib/PHP5/common/DB/Broker.class.php on" P.S. Ползвам Opera, има и в IE, пак така ;-(

delly

Имаше временен проблем за няколко минути, но е отстранен. Ако все още го виждате като грешка, моля изчистете си бисквитките и кеша на браузъра. Ако след това все още се показва, моля, изпратете скрийншот и линк на supportdir.bg

А на български това означава...

Доверие на правителството, доверие на банките, на лекарите, на учителите... Нямаме доверие в никого. И с право. С анкети, без анкети, с избори, без избори държавата постепенно губи функциите си, пригодява се към нуждите на други народи. Имало е време, когато е било престижно да се посещава училище, сега е престижно да се напуска България.

Това,да не се повтаря класа,го измислиха заради циганите!И за това 99% от тях са неграмотни!

Явно си много тъп щом си мислиш че грамотен е равно на умен. За сведения - повечето математици са скарани със писането, както и повечето филолизи нямат грам мозък в главата си да решат едно уравнение.

Да, има си цяла теория за "множествените интелигентности". Но от друга страна е установено,че болшинството хора могат да се научат да решават задачи при по- специален подход на обучение. Това се отнася и за хората които си мислят,че не могат да рисуват, музицират и тн.

Грамотен не е означава умен. Грамотен (в писмена и говорима форма) е критерии за социална приспособимост на индивида. Колкото си по-неграмотен, толкова повече си склонен към асоциално поведение. Грамотността е изява на принадлежност към определена култура. Правилната употреба на словото е отношение към събеседника. Ако биологът напише доклада си неграмотно и така затруднява четящите, издава пренебрежителното си отношение към тях. Когато текстовете в официалните медии са неграмотни, също.

Аман от гении, несбъднати гении, "деца на новото време", "представители на Y поколението" и пр, които не са в състояние една молба и автобиография за кандидатстване за работа да напишат и заради такива "аспиринчета" са измислили стандартна форма CV. Някой даже се пъчат в NIK-овете си с IQ-то което са показали на незнайски тестове. Аз съм инженер-конструктор на 47 години с несбъдната мечта да уча право, справям се наистина добре с писането и още си пазя наградите от ученическите конкурси и олимпиади - няма мое участие в което да не съм се класирал. Пописвам и сега понякога и определено се харесва на читателите. Но според тестовете на MENSA Int съм безнадеждно тъп, затова и гледам на тях с насмешка. Виж в дипломата ми от училище няма друго освен шестици, а по успех завърших втори във факултета.

Айде в първи клад да се наущиш, че след препинателен знак (запетайки, точки, удивителни, въпросителни) се остава интервал.

big_uncle@dir.bg

Хайде първо прочети ти самият какво и как си написал, а тогава критикувай другите!

Kакво означава клад?

че циганите за повече от първобитни хора и родовообщинен строй не стават. Що си чешем езиците на криво. То вярно и учители и вузове са калпави, но основен проблем е циганизацията. При комунизма циганите често повтаряха клас - нищо ново под слунцето. Сега се появява на накой час, но не и всеки ден и хоп - детски на мама и тате примерно за да си купят алкохол, че страшни наследници са сътворили. Малиии вандали и хуни нищо не чинят пред циганин. Това е проблема - цигани. Него решавайте. Само не ми вменявайте вина, че се чудя защо плащам данъци при това НЕобразование, НЕсигурност, АНТИсъд, БАЩмръсотия, а да не говорим за НЕздравеопазване и грАДСКА среда.

На циганите основният проблем с ученето не им е тъпотата, а манталитета че на тях това ( да учат) не им трябва. По-страшно е зараждащата се прислойка от "бели цигани" които не са цигани, но по отношение на обучаение, социализация и интеграция и личностно развитие са по- зле и от циганите. Явлението го има и в САЩ и в Англия и от там идва израза който ги именува. Та бидейки нецигани те от една страна се чувстват равноправни с "белите хора", от друга страна нетретирани до даден етап като цигани не могат да приемат отношението към тяхното поведение като към цигани. Лошото е че тенденцията се засилва...

Не толерирайте тъпотата . Който не усвоява трябва да повтаря , но не за сметка на данъкоплатците ! Децата от рано трябва да се приучат към вярна самооценка и да получат вярно самосъзнание и да не си въобразяват, за да не се разочароват ако имат прекалено оптимистични надежди.

имам съмнения че с тези контролни и тестове всичко се оцапва и омазва. Няма преподаване, няма педагогика. Ако някой директор и учители успеят да излъжат системата с тестове (месомелачката от Стената - сещате се) сигурно ги поощряват даже.

А тази "вярна" самооценка защо трябва да им я определя някой друг? И защо трябва да има единствено една "правилна" гледна точка която налага системата? Всичките велики открития са нарушили закостенелите разбирания и правила.

Тая министърката с дефекта в главата дето след има-няма 2 седмици вече няма да е министърка най-добре да си вземе дипломката, да я навие на фунийка и да си я завре там дето слънце не огрява !

проблемът е главно в необучаемостта на циганите. Не подлежи циганина на обучение - повтарям, за да не мисли някой , че съм се объркал. То и българи много има неграмотни вече - със средно по 2 грешки на дума правят, но при циганите е направо безсмислено - 2-3 часа не всеки ден за помощи/детски и толкова.

Образователната система трябваше да се свали до ниво, лесно смилаемо за цигани и тютюнопроизводители. В час стана скучно, а времето в училище стана загубено и направо вредно за останалите деца. Така за 25 години излезе поколение, в което всички са почти еднакво неграмотни. А, колко лошо нещо е уравновиловката...

Госпожо Министър, престанете да правите анкети. Съдбите на децата не са тото. Има специалисти психолози и педагози изберете си съветници от тях и си вземайте решението. Има и световен опит за това. В целия свят има нови подходи за тези проблеми. Чували ли сте за детето в центъра на образователната система и други. Престанете с този популизъм. Омръзнахте на всички. Имам предложение. В класове, където състава е от деца , на които майчиния език не е български поставете учител на всеки 5 деца. Поставете целите и оставете учителите/трябва да с опит/ сами да изберат средствата /т. е. учебници, помагала, книжки и др./ , да направят програма, разпределение и др. каквото им е необходимо. Накрая вижте резултата с тестове от психолози и педагози. Мисля, че трябва да се експеримантират новаторски подходи, а не да се правят анкети. Съжелявам но тук подхода на министъра е същия, както при "единия ,верния, истинския" учебник. Дайте повече свобода в системата и контрол накрая.

А не е ли далеч по-лесно и ефективно тези, на които майчиният език не е български, просто да научат български? Иначе следва резонният въпрос - какво правят в тази държава? И, хайде моля, стига с тези метани към малцинствата - защото само у нас има такова извращение, натрапено ни от ЕС - мнозинството да се съобразява с малцинството, а не обратното! И това, до болка известно ни "малцинство", още привилегии ли да получи - ами хайде тогава да дадем на всяко цигане и персонален учител, и персонален психолог, че накрая и персонално училище! Хайде стига толкова лицемерие!

Имам предвид това, което пиша, за всички деца за първите 2 или 4 години, а не само за малцинствата. Само така децата, които са напред, ще могат да отидат с този подход още по напред , а не както е при уравниловката, която сега искат да направят за "масовото" училище .При това, което искат да направят , децата с майчин език български, ще дръпнат рязко надолу. Ще трябват много пари за допълнителни помагала и частни уроци. "Единия, истински" учебник ще доведе до паралелен пазар на качествени помагала и частни уроци или направо частни училища.

пред едно училище в един голям град две големи циганета - 10-11 гклас да си говорят (същото е и при българи, но те поне го говорят долу-горе българския): -Ти днес до кога ще стоиш. - А, аз днес съм до към третия час най-много и ще бягам. Как ще се получат нещата. Той не знае нито да говори, нито да пише правилно на нито един език. Това е гражданин на ЕС. За помощи и 3 часа стигат, Българите ще го хранят до гроб, а той само ще краде. Същото е и с българите, но те имат предимството да говорят (поне) на официалния си език. Как да няма безработица после и как да не сме все последни.

Това с нищо хубаво няма да промени образованието. Целта е по-скоро да има контрол, винаги да има една "истина" с която децата да свикнат. Доброто образование трябва да поощрява критичното мислене, а не само да повтаряш като папагал каквото ти каже даскала.

Това е образованието. Учителите трябва да са възпитатели. Учебният материал трябва да е под формата на занимателна игра и учениците с желание да я попиват. Най-напред трябва да се провокира желанието да се учи, после трябва да се намери таланта на всяко дете и да се стимулира в тази насока, след това е необходимо да се отнасят всички към децата като новата генерация, която след 20-30 години ще поеме щафетата. И най-важната роля имат учителите. Доказано е, че на добър учител, класът му дава по-високи резултати, а на децата които възприемат по-бавно да се отделя по-голямо индивидуално внимание. Чрез игри и самите деца, които възприемат по-бързо могат да обясняват по детски своята логика на по-трудните деца. Определено не трябва да се повтаря 1-4 клас, а да се стимулират по-слабите ученици и да се работи по-здраво с тях. Освен това класовете не трябва да надхвърлят 20 деца и да има ротация на 3-4 учители още в първи клас, защото ако детето не харесва учителя, то кара на контра до четвърти клас. Каква успеваемост да се очаква?

Да се узакони домашното образование за началния и средния курс, като в края на всяка учебна година да има национално външно оценяване за тези деца. За посещаващите училище, достатъчни са матурите, ако се приеме да се повтаря до 4-ти клас. Така родителите ще имат избор, сами да ограмотяват децата си, за да ги предпазват от стрес. Но който ще присъства в училище, трябва да се съобразява с изискванията за присъствие, домашни, отношение към околните и пр.

С удивление чета твърденията как навремето имало повтаряне на 1-4ти клас?!? Че 1-4 клас е основно образование, което беше задължително и нямаше оценки, т.е. беше без повторение?

Може би зависи, за кои години говорим. Да, нямаше оценки, но се издаваше свидетелство за завършен клас и това свидетелство циганите обикновено не го получаваха, поради масови отсъствия. Да и тогава не ходеха, въпреки че уж милицията ги издирваше по махалите.

Да, точно така бе - със свидетелства. А за отсъствията има много лесен лек - глоба и без детски.

от 1-ви до 4-ти клас не беше основно, а начално. Нямаше оценки, но пишеше "минава" в по-горен клас. Някои имаха поправителни през лятото, а някои от тях не минаваха в по-горен клас. Повтаряха в същия за 1, 2, 3 години или колкото си искат, според свободната им воля, демократично.

Предлагам децата да повтарят при следните условия 1. Ако незнаят децата - повтарят 2. Ако повтарят децата - преподавателя се уволнява, а директора се глобява със солена сума за всяко повторило дете 3. На родителите на повторилите деца им се възстановява 50% от държавната издръжка за това дете (около 10 000 лв.) и се освобождават от данъци за следващата учебна година, защото те са си платили данъците, а държавата не е доставила качествено образование на децата ни, чрез качествения професионален и психологически подбор на кадърни преподаватели. Тогава да да повтарят

Господин Отворко, когато човек дава съвети е редно да ги напише грамотно. Частицата не пред глагол се пише отделно. Пълният член явно не е Вашата сила, запетайките също са химера за Вас. И съюзите са Ви трудни. Глобете първо себе си с една сума за учебник по граматика.

Като си толкова отворен, дай пример. Изучи десетина циганета така, че хем да знаят, хем да не повтарят. Ако го направиш успешно (което си е чиста фантастика), ще те впишем в книгата на Гинес. Апропо, наистина ли смяташ, че при такива условия още ще има учители?

ние не сме малоумни - напишете си го истински: 1. Проблем с циганите - те и по комунизма повтаряха. Не стават за повече от родовообщинен строй. Не съм расист и ксенофоб. 2. Израждане на учителството. Заплати, мизерия, смотани изисквания от МОН и безброй контролни вместо преподаване, но най вече превъртане на месомелачката - слабите ученици след 1989 станаха слаби учители и вече са дори слаби преподаватели във възове. Възовете станаха слаби и нещата са добре смазани - работна сила от най-нисък ранг за ЕС и САЩ.

НЕ МИ ХВАЛЕТЕ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩОМ СЕ НАЛАГА ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАЩИ ДА СЕ НАЛАГА ДА ХОДЯТ НА ЧАСТНИ УРОЦИ, ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ МАТУРИТЕ ИЛИ ДА КАНДАДАТСТВАТ В ЕЗИКОВИ ГИМНАЗИИ! ПЪЛНА ПАРОДИЯ Е ВСИЧКО, СЪЖАЛЯВАМ!

студентка за медицина питаш ли ме - химия и биология 2 години на частно плюс английски в реномирана школа общо 5 години, която няма да назова, но ще издам, че и до средно ниво май не докарва децата, а е национална уж школа. Сега се моля поне английския да е едната матура, а другата нещо без уроци, че то един имот за под наем да бях купил щеше да е по-добре май с нашето образование. Край няма , а нивото на учителите е смешно - все пак съм завършил реномирана гимназия с много висок успех. Критерия ми е висок - признавам. То тея разходи за да си ги върне детето за себе си не за мен трябва да бяга в чужбина. Пълни кретени са в МОН и надолу всички дето решават нещата.

То не е лошо и родителите между 25-29 години също да ги препитат, че може да си доучат с децата си.

При нециганите у нас (българи и турци) точно това е проблема - пада нивото на ученик, учител, ВУЗ-преподавател и кръговрата на беднотията с гарантирано последно място в ЕС е готов. При циганите си е така от комунизма , а може би и от към 1000 години, щото те май от тогава са по нашите земи.

Никакво повтаряне, направо в 1-ви клас да им дават дипломи за завършено виШе и това е, да ходят да пускат бюлетините. Колкото и да търсим под вола теле без култура, възпитание и образование, държавата ни ще е това, което е днес и което я очаква в бъдеще.

Циганите не ходят на училище. Тук няма нищо общо с повтарянето! Но виждам, че теб са те научили да реагираш първосигнално. Явно и ти трябва да повтаряш?

... пише се виШУ а не виШе или виСШе...

Клисарке, айде мила хващай самолета и отивай там от дето си дошла. То твоето няма спирка, няма граница. Бива тъпотии, бива, ама айде малко с мярка. Не стига, че децата от малки ги правят луди ами и да повтарят на всичко отгоре. Който не слушка, повтаря, хитро а! Сега е ред и сини връзки да им сложим на децата, отрядни ръководители да им назначим и ей го на, ще построим комунизма. Напред, науката е слънце... хахаха!

Виждам колко неадекватни мнения има. Изказват се хора, които и грам понятие си нямат от психология или пък педагогика. Един пък дори се изцепил, че дете, което повтаря е идиотче. Не драги. Едно дете може да не научи даден материал по много причини . Например - слаб учител, груб учител, нужда от помощ, стрес и т.н. Фактори, които нямат нищо общо с идиотизма. А за децата със специални нужди пък трябва още по-специален подход!

Едно време се повтаряше още от първи клас.Имахме съученичка,казваше се Шефка,сещате се от кой етнос е.Беше доста по-голяма от нас.Като завърши 4-ти клас, сричаше и преписваше от нас ,но пък се омъжи.Така че,някой и по 3 пъти да учи в едно "отделение",няма гаранция ,че ще се научи да чете и пише според Държавните образователни изисквания за съответната училищна степен!Всеки с късмета си!

Няма как да се е повтаряло от незнание, защото 1-4 клас беше задължително и нямаше оценки.

Да се повтаря в началния курс до 4 клас, докато човечето не се научи да чете, пише и говори на български, да знае таблицата за умножение и да проявява любопитство. Без това не може да се продължи до края на основното образование. Няма как да научиш урока по география, ако не можеш да четеш. В края на средния курс трябва да са се научили, от какви източници да задоволяват любопитството си. А по-нататъка - как да задоволяват професионалната си любознателност. За санкциите при неизпълнение на задълженията на деца в началния и средния курс да се глобяват родителите с полагане на обществено полезен труд 2-3-5-10 дни, според склонността към повторение. Може да е мениджър, може да е овчар, но ще се откъсне от служебните си задължения, за да се сети, че има и деца. За по-големите, след основното да се глобяват самите младежи с обществено полезен труд. В скоби: право на глас да имат хора, успешно завършили средно образование, защото се предполага, че вече имат достатъчно обща култура и собствено мнение за тази цел.

Така, така, това последното с гласуване би било много полезно и правилно, колкото и дискриминиращо да е спрямо маймуните едвам изкретали и познания по тъпология!

Ей... келешлъка няма граници. Всеки си мисли, че когато е ГРАМОТЕН то тогава е и УМЕН. Да ти кажа право - правя доста правописни грешки. Особенно на български тъй като не го ползвам редовно. Това не ми пречи да имам докторска титла по молекулярна биология и 7 статии в м/ународни журнали, които са поправени за правописни грешки от филолози които знаят законите за писане, но нямат грам мозък в главата да измислят нещо. Значи неграмотните да плащат данъци, но да нямат право на глас.... Хитро. Защо не направим така, че само вишистите... или по-добре само тези с докторка титла да имаме право на глас... нали най-умните искаш да решават съдбата на всички... Пълна простотия. За мене е - плащаш за да получаваш - т.е. плащаш данъци, и ако ще да си най-простия идиот - имаш право на глас. Какава е тази демокрация в която хората нямат право на глас????

Грамотен не е означава умен. Грамотен (в писмена и говорима форма) е критерии за социална приспособимост на индивида. Колкото си по-неграмотен, толкова повече си склонен към асоциално поведение. Грамотността е изява на принадлежност към определена култура. Който отказва да се ограмоти, значи не харесва културата. Свободен е да си избере друга и е освободен от правото да гласува там, където не му харесва. Правилната употреба на словото е отношение към събеседника. Не отричам, че сред умните има и простаци.

Съгласен съм само ако се въведе образователен минимум за основно образование за правото на гласуване ! Тогава цигани, които са повтаряли 10 пъти 1-ви клас няма да са фактор във вота !

Нещата са двустранни: ако детето повтаря класа и учителят трябва да го повтори. А може и само учителят - детето, ако има късмет, ще го научи следващия.

То ако е случило на неграмотни и арогантни родители, за които знанието не е ценност, трудно някой следващ ще го научи на каквото и да е.

Дам, учителите трябва да са виновни за дебелчетата, дето вкъщи ги гледат като писани яйца, но не ги карат да учат, за да не им развалят детството. Ама пък и родителите са си прави, трябват ти връзки, не образование в татковината. Да учат, глупавите и грозните.

Начи циганетата ще си стоят до пълнолетие в първи клас.

Настоявам тези, направили предложението деца от 1-ви до 4-ти клас да повтарят, да минат незабавно повторителен по психология и педагогика!

И аз нямам думи - гледам тук някакви си будители коментират, че щом децата не учат - ще повтарят... АМА СКЪПИ даскали детето ми защо ще ходи на даскало, ако не сте вие да поднесете материяла по достъпен начин.. ? За изданията и съдържанието на учебниците няма да коментирам.. Относно дипломата ви - не знам за какво ви е освен да избивате комплекси щом явно не си вършите работата.. Деца от 1 до 4 клас, ама сериозно ли?? Референдум за повторни взимания на педагогика за всички учители и психо тестове! Който е психично болен и все пак иска да бъде учител - по закон, редовно да си взимате хапчетата. Наздраве! Защото само в това ви бива да воните на бъчва.. това го визирам от училище в столицата, пък си представям какво е в провинцията..

Викаш в 5 клас ще научат всичко, дето са пропуснали досега? Няма да им разваляме детството, я! Това прилежност, труд, постоянство, за 30 минути в началото на 5 клас ще го научат. За балъците са тия работи и без това. Пчелички, звездички, глупости. Питай на кой таткото има джип. Другото е мижи да те лажим.

Аз до 5-ти клас имах най-лошият учител. Интересуваше се само от кафе и цигари. Не ме научи на нищо. Знаеш ли колко трудно ми беше да наваксам? Така че не ми обяснявай неща, които не си изпитал на гърба си! Ако трябваше да повтарям заради това щях да се побъркам. Сега обаче не може да ми стъпи по знания и на малкият пръст. Така че съм се нагледал на неграмотници със самочувствие за учители!

За да се научат да четат и пишат, децата все пак трябва да посещават училището нали? И родителите им да не получават "децки", ако не ги изпращат редовно там. И да не заплашват учителите с физическа разправа!

Този проблем не е на децата. Като повтарят, да не би родителите им да спрат да получават детски!? Или да се научат на повече, като не ходят на училище още една година. Тази история с повтарянето на първи клас ще засегне децата които ходят на лошо училище и при лоши учители. Тези които не ходят - за тях нищо няма да се промени!

По принцип за да усвоиш добре нещо трябва да го повториш неколкократно, но в случая това повтаряне на класове е глупаво. Трябва да има повече човечност и гъвкавост в образованието. Децата с проблеми при ученето трябва да имат някакви допълнителни часове, а не да се заклеймяват като "по-глупави" защото това може да се окаже фатално за психиката им. Съвременното образование е тоталитарно и учи на подчинение, а това води до затъпяване. Много велики личности са били слаби ученици.

Пишеш глупости, големи при това. Съвременното даскало е не само либерално, то е напълно разрушено. Няма уважение, няма дисциплина, пълна пародия на училище. Резултатът е ясно видим - преди 20 г. имахме едни от най-високите резултати в Европа по отношение на общата култура. Днес сме на дъното.

Под съвременно училище нямам предвид българското конкретно. Говоря за гъвкавост на образованието, а не за унищожение каквото имаме тук.

Александър

Нещо не е наред в теорията ти, защото до дъното ни докараха точно тези отличници от едно време. Само казвам. Обаче колкото и да е странно и двамата сте прави. Учебните заведения толерират на зубрачество и бележкаджйство и не учат на нищо, освен на тарикатлък.

Много хубава снимка, точно по темата ;-)

НАд 40 съм - и едно време по комунизЪма само циганета и турчета имаха проблем с повтаряне и поправителни. Сега турците се поосъзнаха, но циганите не стават за съвременния начин на живот. Огромна част са дефорирани по рождение. Не искам да ставам ксенофоб, но с циганите оправия няма - път кум ЕС и света за тях. Час по-скоро.

Хора, ако едно дете не е усвоило основния материал, това е провал за учителя, който го учи в първите три години в училището. Значи той не се е справил със задачата си да предаде знанията си. Да, и семейната среда е важна. Дали детето получава необходимата подкрепа от родителите, дали същите ще го насочат към допълнителни уроци, но в крайна сметка за какво ходят на училище, а и в детската градина последната година не ги ли подготвят за училището. Какво повтаряне в първите класове, това си е травмиране от самото начало. Това говори за провал на учителите. Като не е усвоил материала, да взима допълнителни уроци между учебните години, това си е допълнителна работа за учителите, които и без това не знам какво вършат през това време.

Ми учи си го у вас бе, що го пращаш на училище? Като не си доволна има и такъв вариант. Само ще го пращаш на изпити после и готово. Пък и няма да се учи на простотии в училище.

Системата е много остаряла, учителите са мега високомерни и прости изчадия, законът е на тяхна страна и си правят каквото си искат. За мен лично по-комплексиран човек от учител и полицай няма. А и даскалите са свикнали винаги да се оправдават с тва и с онова, а не могат да кажат съвестно, че са прости на гьол и не могат да възпитават децата, седат и си чоплят само , за да запишат някой бонус учебен час за заплатката :) Бабички на по 50-70 год казват на децата, че са прости и трябва да повтарят?? Е КОЙ Е ВИНОВЕН БЕ ПРОСТИ КОМУНИСТИ ?? ДЕЦАТА ЛИ??! ЕМИ НЕ ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ СТЕ СЕ ВМИРИСАЛИ! Всеки човек с държавна работа и повечко власт е БОКЛУК винаги ще ядете бой и вие и полицайте АНАТЕМА

Вземи си клас с 10 циганета и се пробвай. Ти ще научиш цигански вероятно. Нищо лошо в това, но няма да е реципрочно. 8-9 от 10-те вандала ще са си доживотни антисоциални нищожества. Сори. Това е.

Донякъде може да се каже че е провал за учителя, но ако родителите са необразовани и неуки и не могат да направят смислено изречение, как тогава да му помогнат на това дете. Учителя да не е факир?

виж сега.. аз ако направя някоя грешка на работа ме глобяват, а с учителите как е? правят се на ощипани и нямат никаква вина , според тях цялата вина е на детето, защото уж не учи, а не тяхна,защото не могат да преподават + това инстерически стресират детето с простотите си защото от 20 години правят всяка година едно и също и имат множество комплекси.. и щом не могат да си избият комплексите на нормалните хора.. защо не на беззащитните деца, които още не са се развили напълно.. а по темата от 1ви до 4ти клас... АБСУРД .. Плащаме данъци, за да си губим времето, децата ни да си губят времето с тези кухари и правителствата да си перат и крадат пари.. Трябва цялостна промяна според мен изцяло виновни за това са учителите, защото са закоравяли и не искат да си модернизират материала, системата и методиката на обучение

със сигурност безотговорността на родителите не е провал на учителя. щом 20 деца успяват, а 2-3 -не,да се замислят родителите им. няма как да обучиш и научиш някой, който не желае и чиито родители не осмислят своите задължения

Kalin

Учителите свикнаха да се оправдават за своите провали или с ниско заплащане или с родителите на децата.Всяка професия си има критерии дали човек я владее или не-дали да караш автобус или такси,дали строител или архитект ,дали доктор или....Никой от тези професии не търси оправдание за своето несправяне с такива смешни аргументи.Или го можеш нещо или не и това важи в пълна сила и за учителската професия.Децата били шумни ,не внимавали в час,отговаряли нахално не си носели домашните,не си водели записки,не си носели тетрадки и учебници.....Ми за чий х...... са учителите тогава щом не могат с елементарни неща да се справят!Изрецитират си урока и.....????Просто не всяка професия се отдава на всеки и вместо да реве оправдава и търси вината навсякъде другаде но не при себе си да вземат да се стегнат а не постоянно да ни занимават с тия банални оправдания.

А как да се справи учителят с немирния клас при условие, че няма право нито да го изгони, нито да го ошамари, не може дори да му се скара? Т.е. учителят по никакъв начин не може да вкара ученика в релсите, ако той самият не иска! По мое време два шамара решаваха въпроса с дисциплината кардинално, а имаше и оценка за поведение. Не смеехме да се оплачем и вкъщи - защото следващата порция шамари е гарантирана. Е, ще кажеш, остарели методи, недемократичто, непедагогично, там нещо за детската психика и т.н. Добре - да имаш някаква работеща идея?

Едно е да говорим дали едно дете се оформя като талантлив писател и журналист или талантлив дърворезбар или певец или музикат, съвсем друго е да го съсипем още преди да се е осъзнало и да го държим да повтаря, защото баща му бил по-мургав или не е от "нашата класа", не е дете на евреи и т.н. Държавата и цялото общество трябва да разберат, че да четеш и да пишеш е нещо без което не може! Няма такъв вариант. Да повтаряш в гимназията или в Университета - добре - там като не си учил диференциали - не можеш да си инженер, ама да не можеш да четеш и да пишеш - какво са те учили тогава? - Кой е Пеевски ли?!

Доколкото си спомням, края на първи клас се предполагаше, че можем да четем прости текстове. А трети вече, трябваше да можем да четем непознат текст без проблеми.

По принцип талантът може да е разнороден и т.н и т.н., но съгласете се, че е гротескно един талан примерно в областта на литературата когато завършва средно образование да не може да се справи на средно ниво с математиката или физиката за 7-ми клас. Не говорим за изключителни постижения, а за едно средно ниво спрямо нивото което е трябвало да има 5 години по- рано и което ниво се смята че за тия 5 години е надградил. Нали?

Абе те и ДПС имат 7-8% електорат, ама дърпат всички конци в БГ. Така че едва ли някой ще гледа какво мислят 68% от хората. Особено за учениците, където никой манго не може да бъде оставен да повтаря. Би било проява на расизъм.

Твърдо съм против децата да повтарят. Аз съм на мнение, че ако един учител не може да научи едно дете (ако ще то да е от племе на човекоядци) да чете и да пише - то този учител трябва да повтаря! Всичко друго са болни амбиции на хора и родители с ментални отклонения!

Според мен ако едно дете не може да бъде обучено, трябва да се предава на родителите си за домашно обучение. Ако не покрива изпитите в края на годината, да има санкции за родителите. Всичко тръгва от малоумните родители, а не от даскалите. И аз съм бил ученик, но не помня някой даскал да ме е карал насила да уча или пък да ми е прилагал специални методи на обучение.

Хайде научи едно цигане на чете и пише и да те видим. То не е отишло там за това, а за да вземе майка му помощите. Тази учителка и да иска, няма да може да го накара да седне, не да пише. Някой учители наистина не стават за тази работа, но голяма вина имат и родителите. Щом родителят не се интересува от резултатите, учителят не може да направи чудеса.

Трябва да се повтаря! Не трябва да се минава от клас в клас, без да можеш да четеш и пишеш? Какво усвояваш и надграждаш? Дори още в първи клас трябва да се повтаря!

Предлагам да се повтаря и първа група в детската градина. Да може от малки децата да изостават и да свикват с мисълта, че са по-глупави.

Моят коментар е за специален статут на математическите гимназии. Математическите способности са талант и не е редно на еднакви задачи за външно оценяване да се явяват децата и от тези гимназии и циганските училища. И тъй като циганите са с български имена, учителите от паралелки, бъкани с този етнос , са подложени на атаки за ниските оценки от НВО по математика.

Това е излишен стрес за децата. Тия от МОН съвсем изперкаха.

За кои деца е стрес? Повтарящите обикновено са някакви идиотчета, за тях целият живот ше им бъде стрес. Само обществено-полезен труд ги оправя тия.

Щом не си усвоил минимума трябва да се повтаря. Стига сме бълвали завършващи само с дипломи без знания. Учителите не са виновни за мързела и тъпотията на някой, а като получи диплома без знания има претенции към обществото. Имахме си много добра сисстема стга дипломи само на хартич без знания

Ми ще повтарят... ква им е работата? Като не са научили - ще повтарят. Това да минават на всяка цена е приумица на Шимон Дянков с цел икономия на средства - научил-ненаучил - ръгай чушките у боба! И сега поне 1/3 от четвъртокласниците като четат и сричат а 1/5 от седмокласниците не са чели даже "Винету" извън списъка за задължителен прочит. Добре помня как един Стефчо от нашия клас таман изкласи за пети клас и го взеха "труд-вак". А мечтата му беше "да кара матОра" Е такъв пускан учил-недоучил как да му дадеш книжка? Ми то не може да запомни пътните знаци и не може да чете в движение табели...

И пак 3 минуса накуп - от дежирните герберуги... Цял ден четат и цвъкат минуси. Е тЕ на тия до изборите няма начин да не им се влее акъл в главата от четене на толкова много мнения!

Защо очакваш до изборите да се образоват?

Добре би било да се следи нивото на преподавателите, и то изкъсо. Да не се подценяват моралните качества, като цяло ценностната им система.

по принцип съм за контрола на даскалите ама интересно кой нормален човек с морални ценности и качества а и с познания по даден предмет ще се съгласи да стане учител да го правят на луд тълпа малки и по големи изрудчета по цял де а той да трябва да търпи и да мълчи да се прави на клоун дано на някои му стане интересно в час щото иначе може да се стресне

Проблема уважаеми е комплексен... Мнозина живеейки в "Криворазбраната демокрация" култивират такива изродчета вкъщи, а после даскалите им криви че децата им са изродчета. Вкъщи разни новобогаташи, охранители, изживяващи се като мутри, чалгаджии от различен сорт, общопрофилни кифли дето ако ги питаш всичките в момента четат "Махалото на Фуко" коментират с унизителнио коментари учителите. На родителска среща всеки от изброените казва "Нашия много може, ама вие не го изпитвате, и никой не каза "Нашия много чЕте" И накрая като му покажеш дневника с нафърфалачените двойки и тук-таме някоя тройка на релси и си и виновен...

Публикуваните проценти са нереални, прилича ми на гласуване в ТВ шоу. Там процентите ги измисля продуцента, в този случай... познайте кой. Поне да бяха ги нагласили до 100%, че иначе мъка, мъка...

Имаше анкета на сайта на МОН по всички тези въпроси. Всеки можеше да участва, дори да не е директно засегнат като родител на ученик или преподавател. Предполагам, че цитираните проценти са точно оттам, тъй като и въпросите бяха точно тези.

Най-лесно е да не се повтаря даскалите да се правят на маймуни за да е интересно на "учениците" и да не им се разваля вътрешният мир а да се научат на отговорност на четмо и писмо на кого му пука утре те ще са тези дето ще викат ау колко е труден живота защо никои не ми го прави весел

В съвременни свят основна движеща сила е конкуренцията. Всичко останало е популизъм и комунизъм.

Някой ще подскаже ли, къде в мрежата се намира това онлайн допитване на МОН?

Свърши вече, анкетата беше до 20.06

Беше тук link Вероятно линкът ще бъде скрит в коментара. Можеш да намериш страницата с търсене в гугъл за МОН и обществено допитване. Сега там има текст "Благодарим за участието в първия етап на обсъждането... " и вече не са видими въпросите.

Благодаря на хм и !

Когато бях ученик правех всичко на пук на ТЪПАТА система и подлудявах учителите, защото въпреки предизвикателното ми държание нямаше как да ми пишат слаби оценки, понеже знаех и можех повече от останалите "послушковци", дето сигурно все още знаят само да траят. Докарал съм доста учители до нервна криза, защото не искаха да се съобразят с моите виждания и идеи. Ще възпитам сина си по същия начин - ако не си съгласен с нещо отстоявай своите идеи с всички сили независимо какво мисли МОН, държавата или който и да било !

Не си попаднал на хора... Да ти наджустрят по всичко тройките колкото да им се махаш от главата, а туй успех за стипендия... за бал кандидатстване... хем си изкласил, хем освен да ходиш с лопатата да строиш магистраали- друго бъдеще нямаш. Оп-па... забравих частните ВУЗ-ове. Там и бастун да пуснеш, като си плаща - "зъвършва зъ вишу".

Всъщност съм със средно образование. Прецених, че ще бъде загуба на време да уча в университет и да се сблъсквам със същата малоумна система още 4 години. Реших да използвам потенциала си на практика, вместо да на хартия. Сега има няколко висшиста, които работят за мен, но принципно образованието за мен не е критерий а реалните способности. При мен работят хора със средно образование, които са по-високо платени от висшистите, защото просто мога и се стараят повече вместо да лежат на някакво самочувствие без покритие, което дипломата от университета им дава.

затова системата ни е на това дериже защото допуска "ИДИОТИ С МНЕНИЕ ДА ПРАВЯТ ВСИЧКО НАПУК" като е тъпа защо с в нея просто си излез и не пречи на останалите

ХАХАХА ок отличници, вие не сте идиоти - вие сте просто стадо овце и точно заради такива смърдели, като вас държавата ни е на такова дередже! Аман от комунисти и дърти бабички с консервативни разбирания! 95% от учителите са по-прости от 1 обикновен офис мениджър гарантирам! Смях... народни будители хахах народни червени царвули сте вие!

много е хубаво човек да има позиция и мнение но когато може аргументирано да я защити а така НАПУК щот системата е тъпа ще се въздържа да ти напиша точното си мнение че не е за пред много хора

1во даскалите са под всякакво ниво - прости селски бабички и тук там кадърни професори.. 2ро 1 дете учи мега много влиза с 300 зора в елитна гимназия изкарва с 500 зора диплома 5 И ИДВА БАЙ МАНГАЛ от с. Смърдел и без да е пипнал нищо получава диплома 6 от селското училище ТАКА, ЧЕ ПРОСТИ КОНСЕРВАТИВНИ ДАСКАЛИ взимайте си по-често хапчетата и се молете да сте долу, като аз също стана баща, защото с такива долни твари като вас на глава не може да се излезе .. липсва ви много опит за работа с деца и нямате никакъв подход за обучение ! Системата е скучна, куха и комунистическа от преди 200 години затва аре у лево

Коментари - Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас | Днес.dir.bg

Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас

Учениците от 1 до 4 клас трябва да държат поправителни изпити и да повтарят класа, ако не са усвоили учебната програма, сочи онлайн допитване на МОН.

Обратно в новината

Коментари - Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас | Днес.dir.bg

Коментари

Не съм против анкетите, но те следва да са един от източниците на информация-специално за общественото мнение по дадена тема или проблем.Абсолютизирането на резултатите от тях говори единствено за неграмотност в тази област. Един месец работих с моя внук,поради отсъствие на родителите му от страната-зубрене,възпроизвеждане и нищо повече...Нужен ли е коментар!?

от началото: оценките се дават на учениците не само за сведение за тяхното реално ниво на познания, а и като награда за усилията им положени при "адаптирането им към околната среда и система (във всако едно отношение). по този начин, много от оценките няма как да бъдат обективни и могат да накарат децата да мислят само "както трябва" да е угодно (н,а) учителите нямат време да се занимават с деца, които малко по-трудно възприемат "учебния материал", защото подлагат останалите ученици на "изоставане от материала". повторението на даден клас е един от начините тези деца да се справят с поставените им "трудности", стига те да не бъдат представяни като "лузъри" и "тъпанари", което може и да ги откаже да полагат каквито и да е усилия (имаше израз "трудни деца", който предполага наличието и на "лесни деца"). пък и "заплахата" от повторение на класа, може да даде допълнителен стимул за родители и ученици... да си платят на когото трябва в края на краищата(това беше черен хумор, разбира се:-)

Всички ученици трбва да се насърчават да обикнат училището. Децата, както и хората не са с еднакви умствени възможости. Затова: да се помогне на всеки ученик да стигне по - далеч, а не да се влияе на психиката им и да се създава чувство на малоценност още в детството.

По една или друга причина не е усвоило дори и минимума за да изкласи, но ние от рано ще му кажем, че няма проблеми да вървиш напред и със знания под критичния минимум.. Точно на какво ще го научиш по този начин. Така ще му навредиш.. Не мисля така

до преди тридесетина години, който не знае е получавал двойка и е повтарял класа. Сега не е така, затова нито родителите знаят , нито "учителите" (пък те изглежда вече нямат право да пишат двойки). Това е културният прогрес на България!

"не са с еднакви умствени възможности" - така си е. Затова ми се струва, че повтарянето на класа е повече психологическа травма за родителите, отколкото за детето. Ако приемаме и обичаме детето, такова каквото е, макар и с двойка по писане, то няма да получи чувство за малоценност. И ако не му обясняваме, че даскалицата е виновна за всеки неуспех, то няма да се обезсърчава. Имах съученичка, която повтори 5-ти клас заради математиката. Ми, какво да направим сега, случва се?! Е, какво от това!? Нито тяхните се тормозеха, нито някой от приятелите й каза нещо криво, нито Слънцето спря да изгрява. Тогава учителите внимаваха, как се държат и какво приказват. В новия клас някой се опитаха да я закачат на "повтарячка", но тя ги сложи на място и те бързо забравиха. По останалите предмети беше първа, естествено. Завърши фотография (там учат геометрия и физика) и замина със семейството в чужбина.

Дир, оправете страницата, появяват се някакви страннотии, в браузъра, от типа на: "Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are required to use the date.timezone setting or the datedefaulttimezoneset() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /mnt/dirmain/www/new/lib/PHP5/common/DB/Broker.class.php on" P.S. Ползвам Opera, има и в IE, пак така ;-(

delly

Имаше временен проблем за няколко минути, но е отстранен. Ако все още го виждате като грешка, моля изчистете си бисквитките и кеша на браузъра. Ако след това все още се показва, моля, изпратете скрийншот и линк на supportdir.bg

А на български това означава...

Доверие на правителството, доверие на банките, на лекарите, на учителите... Нямаме доверие в никого. И с право. С анкети, без анкети, с избори, без избори държавата постепенно губи функциите си, пригодява се към нуждите на други народи. Имало е време, когато е било престижно да се посещава училище, сега е престижно да се напуска България.

Това,да не се повтаря класа,го измислиха заради циганите!И за това 99% от тях са неграмотни!

Явно си много тъп щом си мислиш че грамотен е равно на умен. За сведения - повечето математици са скарани със писането, както и повечето филолизи нямат грам мозък в главата си да решат едно уравнение.

Да, има си цяла теория за "множествените интелигентности". Но от друга страна е установено,че болшинството хора могат да се научат да решават задачи при по- специален подход на обучение. Това се отнася и за хората които си мислят,че не могат да рисуват, музицират и тн.

Грамотен не е означава умен. Грамотен (в писмена и говорима форма) е критерии за социална приспособимост на индивида. Колкото си по-неграмотен, толкова повече си склонен към асоциално поведение. Грамотността е изява на принадлежност към определена култура. Правилната употреба на словото е отношение към събеседника. Ако биологът напише доклада си неграмотно и така затруднява четящите, издава пренебрежителното си отношение към тях. Когато текстовете в официалните медии са неграмотни, също.

Аман от гении, несбъднати гении, "деца на новото време", "представители на Y поколението" и пр, които не са в състояние една молба и автобиография за кандидатстване за работа да напишат и заради такива "аспиринчета" са измислили стандартна форма CV. Някой даже се пъчат в NIK-овете си с IQ-то което са показали на незнайски тестове. Аз съм инженер-конструктор на 47 години с несбъдната мечта да уча право, справям се наистина добре с писането и още си пазя наградите от ученическите конкурси и олимпиади - няма мое участие в което да не съм се класирал. Пописвам и сега понякога и определено се харесва на читателите. Но според тестовете на MENSA Int съм безнадеждно тъп, затова и гледам на тях с насмешка. Виж в дипломата ми от училище няма друго освен шестици, а по успех завърших втори във факултета.

Айде в първи клад да се наущиш, че след препинателен знак (запетайки, точки, удивителни, въпросителни) се остава интервал.

big_uncle@dir.bg

Хайде първо прочети ти самият какво и как си написал, а тогава критикувай другите!

Kакво означава клад?

че циганите за повече от първобитни хора и родовообщинен строй не стават. Що си чешем езиците на криво. То вярно и учители и вузове са калпави, но основен проблем е циганизацията. При комунизма циганите често повтаряха клас - нищо ново под слунцето. Сега се появява на накой час, но не и всеки ден и хоп - детски на мама и тате примерно за да си купят алкохол, че страшни наследници са сътворили. Малиии вандали и хуни нищо не чинят пред циганин. Това е проблема - цигани. Него решавайте. Само не ми вменявайте вина, че се чудя защо плащам данъци при това НЕобразование, НЕсигурност, АНТИсъд, БАЩмръсотия, а да не говорим за НЕздравеопазване и грАДСКА среда.

На циганите основният проблем с ученето не им е тъпотата, а манталитета че на тях това ( да учат) не им трябва. По-страшно е зараждащата се прислойка от "бели цигани" които не са цигани, но по отношение на обучаение, социализация и интеграция и личностно развитие са по- зле и от циганите. Явлението го има и в САЩ и в Англия и от там идва израза който ги именува. Та бидейки нецигани те от една страна се чувстват равноправни с "белите хора", от друга страна нетретирани до даден етап като цигани не могат да приемат отношението към тяхното поведение като към цигани. Лошото е че тенденцията се засилва...

Не толерирайте тъпотата . Който не усвоява трябва да повтаря , но не за сметка на данъкоплатците ! Децата от рано трябва да се приучат към вярна самооценка и да получат вярно самосъзнание и да не си въобразяват, за да не се разочароват ако имат прекалено оптимистични надежди.

имам съмнения че с тези контролни и тестове всичко се оцапва и омазва. Няма преподаване, няма педагогика. Ако някой директор и учители успеят да излъжат системата с тестове (месомелачката от Стената - сещате се) сигурно ги поощряват даже.

А тази "вярна" самооценка защо трябва да им я определя някой друг? И защо трябва да има единствено една "правилна" гледна точка която налага системата? Всичките велики открития са нарушили закостенелите разбирания и правила.

Тая министърката с дефекта в главата дето след има-няма 2 седмици вече няма да е министърка най-добре да си вземе дипломката, да я навие на фунийка и да си я завре там дето слънце не огрява !

проблемът е главно в необучаемостта на циганите. Не подлежи циганина на обучение - повтарям, за да не мисли някой , че съм се объркал. То и българи много има неграмотни вече - със средно по 2 грешки на дума правят, но при циганите е направо безсмислено - 2-3 часа не всеки ден за помощи/детски и толкова.

Образователната система трябваше да се свали до ниво, лесно смилаемо за цигани и тютюнопроизводители. В час стана скучно, а времето в училище стана загубено и направо вредно за останалите деца. Така за 25 години излезе поколение, в което всички са почти еднакво неграмотни. А, колко лошо нещо е уравновиловката...

Госпожо Министър, престанете да правите анкети. Съдбите на децата не са тото. Има специалисти психолози и педагози изберете си съветници от тях и си вземайте решението. Има и световен опит за това. В целия свят има нови подходи за тези проблеми. Чували ли сте за детето в центъра на образователната система и други. Престанете с този популизъм. Омръзнахте на всички. Имам предложение. В класове, където състава е от деца , на които майчиния език не е български поставете учител на всеки 5 деца. Поставете целите и оставете учителите/трябва да с опит/ сами да изберат средствата /т. е. учебници, помагала, книжки и др./ , да направят програма, разпределение и др. каквото им е необходимо. Накрая вижте резултата с тестове от психолози и педагози. Мисля, че трябва да се експеримантират новаторски подходи, а не да се правят анкети. Съжелявам но тук подхода на министъра е същия, както при "единия ,верния, истинския" учебник. Дайте повече свобода в системата и контрол накрая.

А не е ли далеч по-лесно и ефективно тези, на които майчиният език не е български, просто да научат български? Иначе следва резонният въпрос - какво правят в тази държава? И, хайде моля, стига с тези метани към малцинствата - защото само у нас има такова извращение, натрапено ни от ЕС - мнозинството да се съобразява с малцинството, а не обратното! И това, до болка известно ни "малцинство", още привилегии ли да получи - ами хайде тогава да дадем на всяко цигане и персонален учител, и персонален психолог, че накрая и персонално училище! Хайде стига толкова лицемерие!

Имам предвид това, което пиша, за всички деца за първите 2 или 4 години, а не само за малцинствата. Само така децата, които са напред, ще могат да отидат с този подход още по напред , а не както е при уравниловката, която сега искат да направят за "масовото" училище .При това, което искат да направят , децата с майчин език български, ще дръпнат рязко надолу. Ще трябват много пари за допълнителни помагала и частни уроци. "Единия, истински" учебник ще доведе до паралелен пазар на качествени помагала и частни уроци или направо частни училища.

пред едно училище в един голям град две големи циганета - 10-11 гклас да си говорят (същото е и при българи, но те поне го говорят долу-горе българския): -Ти днес до кога ще стоиш. - А, аз днес съм до към третия час най-много и ще бягам. Как ще се получат нещата. Той не знае нито да говори, нито да пише правилно на нито един език. Това е гражданин на ЕС. За помощи и 3 часа стигат, Българите ще го хранят до гроб, а той само ще краде. Същото е и с българите, но те имат предимството да говорят (поне) на официалния си език. Как да няма безработица после и как да не сме все последни.

Това с нищо хубаво няма да промени образованието. Целта е по-скоро да има контрол, винаги да има една "истина" с която децата да свикнат. Доброто образование трябва да поощрява критичното мислене, а не само да повтаряш като папагал каквото ти каже даскала.

Това е образованието. Учителите трябва да са възпитатели. Учебният материал трябва да е под формата на занимателна игра и учениците с желание да я попиват. Най-напред трябва да се провокира желанието да се учи, после трябва да се намери таланта на всяко дете и да се стимулира в тази насока, след това е необходимо да се отнасят всички към децата като новата генерация, която след 20-30 години ще поеме щафетата. И най-важната роля имат учителите. Доказано е, че на добър учител, класът му дава по-високи резултати, а на децата които възприемат по-бавно да се отделя по-голямо индивидуално внимание. Чрез игри и самите деца, които възприемат по-бързо могат да обясняват по детски своята логика на по-трудните деца. Определено не трябва да се повтаря 1-4 клас, а да се стимулират по-слабите ученици и да се работи по-здраво с тях. Освен това класовете не трябва да надхвърлят 20 деца и да има ротация на 3-4 учители още в първи клас, защото ако детето не харесва учителя, то кара на контра до четвърти клас. Каква успеваемост да се очаква?

Да се узакони домашното образование за началния и средния курс, като в края на всяка учебна година да има национално външно оценяване за тези деца. За посещаващите училище, достатъчни са матурите, ако се приеме да се повтаря до 4-ти клас. Така родителите ще имат избор, сами да ограмотяват децата си, за да ги предпазват от стрес. Но който ще присъства в училище, трябва да се съобразява с изискванията за присъствие, домашни, отношение към околните и пр.

С удивление чета твърденията как навремето имало повтаряне на 1-4ти клас?!? Че 1-4 клас е основно образование, което беше задължително и нямаше оценки, т.е. беше без повторение?

Може би зависи, за кои години говорим. Да, нямаше оценки, но се издаваше свидетелство за завършен клас и това свидетелство циганите обикновено не го получаваха, поради масови отсъствия. Да и тогава не ходеха, въпреки че уж милицията ги издирваше по махалите.

Да, точно така бе - със свидетелства. А за отсъствията има много лесен лек - глоба и без детски.

от 1-ви до 4-ти клас не беше основно, а начално. Нямаше оценки, но пишеше "минава" в по-горен клас. Някои имаха поправителни през лятото, а някои от тях не минаваха в по-горен клас. Повтаряха в същия за 1, 2, 3 години или колкото си искат, според свободната им воля, демократично.

Предлагам децата да повтарят при следните условия 1. Ако незнаят децата - повтарят 2. Ако повтарят децата - преподавателя се уволнява, а директора се глобява със солена сума за всяко повторило дете 3. На родителите на повторилите деца им се възстановява 50% от държавната издръжка за това дете (около 10 000 лв.) и се освобождават от данъци за следващата учебна година, защото те са си платили данъците, а държавата не е доставила качествено образование на децата ни, чрез качествения професионален и психологически подбор на кадърни преподаватели. Тогава да да повтарят

Господин Отворко, когато човек дава съвети е редно да ги напише грамотно. Частицата не пред глагол се пише отделно. Пълният член явно не е Вашата сила, запетайките също са химера за Вас. И съюзите са Ви трудни. Глобете първо себе си с една сума за учебник по граматика.

Като си толкова отворен, дай пример. Изучи десетина циганета така, че хем да знаят, хем да не повтарят. Ако го направиш успешно (което си е чиста фантастика), ще те впишем в книгата на Гинес. Апропо, наистина ли смяташ, че при такива условия още ще има учители?

ние не сме малоумни - напишете си го истински: 1. Проблем с циганите - те и по комунизма повтаряха. Не стават за повече от родовообщинен строй. Не съм расист и ксенофоб. 2. Израждане на учителството. Заплати, мизерия, смотани изисквания от МОН и безброй контролни вместо преподаване, но най вече превъртане на месомелачката - слабите ученици след 1989 станаха слаби учители и вече са дори слаби преподаватели във възове. Възовете станаха слаби и нещата са добре смазани - работна сила от най-нисък ранг за ЕС и САЩ.

НЕ МИ ХВАЛЕТЕ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩОМ СЕ НАЛАГА ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАЩИ ДА СЕ НАЛАГА ДА ХОДЯТ НА ЧАСТНИ УРОЦИ, ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ МАТУРИТЕ ИЛИ ДА КАНДАДАТСТВАТ В ЕЗИКОВИ ГИМНАЗИИ! ПЪЛНА ПАРОДИЯ Е ВСИЧКО, СЪЖАЛЯВАМ!

студентка за медицина питаш ли ме - химия и биология 2 години на частно плюс английски в реномирана школа общо 5 години, която няма да назова, но ще издам, че и до средно ниво май не докарва децата, а е национална уж школа. Сега се моля поне английския да е едната матура, а другата нещо без уроци, че то един имот за под наем да бях купил щеше да е по-добре май с нашето образование. Край няма , а нивото на учителите е смешно - все пак съм завършил реномирана гимназия с много висок успех. Критерия ми е висок - признавам. То тея разходи за да си ги върне детето за себе си не за мен трябва да бяга в чужбина. Пълни кретени са в МОН и надолу всички дето решават нещата.

То не е лошо и родителите между 25-29 години също да ги препитат, че може да си доучат с децата си.

При нециганите у нас (българи и турци) точно това е проблема - пада нивото на ученик, учител, ВУЗ-преподавател и кръговрата на беднотията с гарантирано последно място в ЕС е готов. При циганите си е така от комунизма , а може би и от към 1000 години, щото те май от тогава са по нашите земи.

Никакво повтаряне, направо в 1-ви клас да им дават дипломи за завършено виШе и това е, да ходят да пускат бюлетините. Колкото и да търсим под вола теле без култура, възпитание и образование, държавата ни ще е това, което е днес и което я очаква в бъдеще.

Циганите не ходят на училище. Тук няма нищо общо с повтарянето! Но виждам, че теб са те научили да реагираш първосигнално. Явно и ти трябва да повтаряш?

... пише се виШУ а не виШе или виСШе...

Клисарке, айде мила хващай самолета и отивай там от дето си дошла. То твоето няма спирка, няма граница. Бива тъпотии, бива, ама айде малко с мярка. Не стига, че децата от малки ги правят луди ами и да повтарят на всичко отгоре. Който не слушка, повтаря, хитро а! Сега е ред и сини връзки да им сложим на децата, отрядни ръководители да им назначим и ей го на, ще построим комунизма. Напред, науката е слънце... хахаха!

Виждам колко неадекватни мнения има. Изказват се хора, които и грам понятие си нямат от психология или пък педагогика. Един пък дори се изцепил, че дете, което повтаря е идиотче. Не драги. Едно дете може да не научи даден материал по много причини . Например - слаб учител, груб учител, нужда от помощ, стрес и т.н. Фактори, които нямат нищо общо с идиотизма. А за децата със специални нужди пък трябва още по-специален подход!

Едно време се повтаряше още от първи клас.Имахме съученичка,казваше се Шефка,сещате се от кой етнос е.Беше доста по-голяма от нас.Като завърши 4-ти клас, сричаше и преписваше от нас ,но пък се омъжи.Така че,някой и по 3 пъти да учи в едно "отделение",няма гаранция ,че ще се научи да чете и пише според Държавните образователни изисквания за съответната училищна степен!Всеки с късмета си!

Няма как да се е повтаряло от незнание, защото 1-4 клас беше задължително и нямаше оценки.

Да се повтаря в началния курс до 4 клас, докато човечето не се научи да чете, пише и говори на български, да знае таблицата за умножение и да проявява любопитство. Без това не може да се продължи до края на основното образование. Няма как да научиш урока по география, ако не можеш да четеш. В края на средния курс трябва да са се научили, от какви източници да задоволяват любопитството си. А по-нататъка - как да задоволяват професионалната си любознателност. За санкциите при неизпълнение на задълженията на деца в началния и средния курс да се глобяват родителите с полагане на обществено полезен труд 2-3-5-10 дни, според склонността към повторение. Може да е мениджър, може да е овчар, но ще се откъсне от служебните си задължения, за да се сети, че има и деца. За по-големите, след основното да се глобяват самите младежи с обществено полезен труд. В скоби: право на глас да имат хора, успешно завършили средно образование, защото се предполага, че вече имат достатъчно обща култура и собствено мнение за тази цел.

Така, така, това последното с гласуване би било много полезно и правилно, колкото и дискриминиращо да е спрямо маймуните едвам изкретали и познания по тъпология!

Ей... келешлъка няма граници. Всеки си мисли, че когато е ГРАМОТЕН то тогава е и УМЕН. Да ти кажа право - правя доста правописни грешки. Особенно на български тъй като не го ползвам редовно. Това не ми пречи да имам докторска титла по молекулярна биология и 7 статии в м/ународни журнали, които са поправени за правописни грешки от филолози които знаят законите за писане, но нямат грам мозък в главата да измислят нещо. Значи неграмотните да плащат данъци, но да нямат право на глас.... Хитро. Защо не направим така, че само вишистите... или по-добре само тези с докторка титла да имаме право на глас... нали най-умните искаш да решават съдбата на всички... Пълна простотия. За мене е - плащаш за да получаваш - т.е. плащаш данъци, и ако ще да си най-простия идиот - имаш право на глас. Какава е тази демокрация в която хората нямат право на глас????

Грамотен не е означава умен. Грамотен (в писмена и говорима форма) е критерии за социална приспособимост на индивида. Колкото си по-неграмотен, толкова повече си склонен към асоциално поведение. Грамотността е изява на принадлежност към определена култура. Който отказва да се ограмоти, значи не харесва културата. Свободен е да си избере друга и е освободен от правото да гласува там, където не му харесва. Правилната употреба на словото е отношение към събеседника. Не отричам, че сред умните има и простаци.

Съгласен съм само ако се въведе образователен минимум за основно образование за правото на гласуване ! Тогава цигани, които са повтаряли 10 пъти 1-ви клас няма да са фактор във вота !

Нещата са двустранни: ако детето повтаря класа и учителят трябва да го повтори. А може и само учителят - детето, ако има късмет, ще го научи следващия.

То ако е случило на неграмотни и арогантни родители, за които знанието не е ценност, трудно някой следващ ще го научи на каквото и да е.

Дам, учителите трябва да са виновни за дебелчетата, дето вкъщи ги гледат като писани яйца, но не ги карат да учат, за да не им развалят детството. Ама пък и родителите са си прави, трябват ти връзки, не образование в татковината. Да учат, глупавите и грозните.

Начи циганетата ще си стоят до пълнолетие в първи клас.

Настоявам тези, направили предложението деца от 1-ви до 4-ти клас да повтарят, да минат незабавно повторителен по психология и педагогика!

И аз нямам думи - гледам тук някакви си будители коментират, че щом децата не учат - ще повтарят... АМА СКЪПИ даскали детето ми защо ще ходи на даскало, ако не сте вие да поднесете материяла по достъпен начин.. ? За изданията и съдържанието на учебниците няма да коментирам.. Относно дипломата ви - не знам за какво ви е освен да избивате комплекси щом явно не си вършите работата.. Деца от 1 до 4 клас, ама сериозно ли?? Референдум за повторни взимания на педагогика за всички учители и психо тестове! Който е психично болен и все пак иска да бъде учител - по закон, редовно да си взимате хапчетата. Наздраве! Защото само в това ви бива да воните на бъчва.. това го визирам от училище в столицата, пък си представям какво е в провинцията..

Викаш в 5 клас ще научат всичко, дето са пропуснали досега? Няма да им разваляме детството, я! Това прилежност, труд, постоянство, за 30 минути в началото на 5 клас ще го научат. За балъците са тия работи и без това. Пчелички, звездички, глупости. Питай на кой таткото има джип. Другото е мижи да те лажим.

Аз до 5-ти клас имах най-лошият учител. Интересуваше се само от кафе и цигари. Не ме научи на нищо. Знаеш ли колко трудно ми беше да наваксам? Така че не ми обяснявай неща, които не си изпитал на гърба си! Ако трябваше да повтарям заради това щях да се побъркам. Сега обаче не може да ми стъпи по знания и на малкият пръст. Така че съм се нагледал на неграмотници със самочувствие за учители!

За да се научат да четат и пишат, децата все пак трябва да посещават училището нали? И родителите им да не получават "децки", ако не ги изпращат редовно там. И да не заплашват учителите с физическа разправа!

Този проблем не е на децата. Като повтарят, да не би родителите им да спрат да получават детски!? Или да се научат на повече, като не ходят на училище още една година. Тази история с повтарянето на първи клас ще засегне децата които ходят на лошо училище и при лоши учители. Тези които не ходят - за тях нищо няма да се промени!

По принцип за да усвоиш добре нещо трябва да го повториш неколкократно, но в случая това повтаряне на класове е глупаво. Трябва да има повече човечност и гъвкавост в образованието. Децата с проблеми при ученето трябва да имат някакви допълнителни часове, а не да се заклеймяват като "по-глупави" защото това може да се окаже фатално за психиката им. Съвременното образование е тоталитарно и учи на подчинение, а това води до затъпяване. Много велики личности са били слаби ученици.

Пишеш глупости, големи при това. Съвременното даскало е не само либерално, то е напълно разрушено. Няма уважение, няма дисциплина, пълна пародия на училище. Резултатът е ясно видим - преди 20 г. имахме едни от най-високите резултати в Европа по отношение на общата култура. Днес сме на дъното.

Под съвременно училище нямам предвид българското конкретно. Говоря за гъвкавост на образованието, а не за унищожение каквото имаме тук.

Александър

Нещо не е наред в теорията ти, защото до дъното ни докараха точно тези отличници от едно време. Само казвам. Обаче колкото и да е странно и двамата сте прави. Учебните заведения толерират на зубрачество и бележкаджйство и не учат на нищо, освен на тарикатлък.

Много хубава снимка, точно по темата ;-)

НАд 40 съм - и едно време по комунизЪма само циганета и турчета имаха проблем с повтаряне и поправителни. Сега турците се поосъзнаха, но циганите не стават за съвременния начин на живот. Огромна част са дефорирани по рождение. Не искам да ставам ксенофоб, но с циганите оправия няма - път кум ЕС и света за тях. Час по-скоро.

Хора, ако едно дете не е усвоило основния материал, това е провал за учителя, който го учи в първите три години в училището. Значи той не се е справил със задачата си да предаде знанията си. Да, и семейната среда е важна. Дали детето получава необходимата подкрепа от родителите, дали същите ще го насочат към допълнителни уроци, но в крайна сметка за какво ходят на училище, а и в детската градина последната година не ги ли подготвят за училището. Какво повтаряне в първите класове, това си е травмиране от самото начало. Това говори за провал на учителите. Като не е усвоил материала, да взима допълнителни уроци между учебните години, това си е допълнителна работа за учителите, които и без това не знам какво вършат през това време.

Ми учи си го у вас бе, що го пращаш на училище? Като не си доволна има и такъв вариант. Само ще го пращаш на изпити после и готово. Пък и няма да се учи на простотии в училище.

Системата е много остаряла, учителите са мега високомерни и прости изчадия, законът е на тяхна страна и си правят каквото си искат. За мен лично по-комплексиран човек от учител и полицай няма. А и даскалите са свикнали винаги да се оправдават с тва и с онова, а не могат да кажат съвестно, че са прости на гьол и не могат да възпитават децата, седат и си чоплят само , за да запишат някой бонус учебен час за заплатката :) Бабички на по 50-70 год казват на децата, че са прости и трябва да повтарят?? Е КОЙ Е ВИНОВЕН БЕ ПРОСТИ КОМУНИСТИ ?? ДЕЦАТА ЛИ??! ЕМИ НЕ ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ СТЕ СЕ ВМИРИСАЛИ! Всеки човек с държавна работа и повечко власт е БОКЛУК винаги ще ядете бой и вие и полицайте АНАТЕМА

Вземи си клас с 10 циганета и се пробвай. Ти ще научиш цигански вероятно. Нищо лошо в това, но няма да е реципрочно. 8-9 от 10-те вандала ще са си доживотни антисоциални нищожества. Сори. Това е.

Донякъде може да се каже че е провал за учителя, но ако родителите са необразовани и неуки и не могат да направят смислено изречение, как тогава да му помогнат на това дете. Учителя да не е факир?

виж сега.. аз ако направя някоя грешка на работа ме глобяват, а с учителите как е? правят се на ощипани и нямат никаква вина , според тях цялата вина е на детето, защото уж не учи, а не тяхна,защото не могат да преподават + това инстерически стресират детето с простотите си защото от 20 години правят всяка година едно и също и имат множество комплекси.. и щом не могат да си избият комплексите на нормалните хора.. защо не на беззащитните деца, които още не са се развили напълно.. а по темата от 1ви до 4ти клас... АБСУРД .. Плащаме данъци, за да си губим времето, децата ни да си губят времето с тези кухари и правителствата да си перат и крадат пари.. Трябва цялостна промяна според мен изцяло виновни за това са учителите, защото са закоравяли и не искат да си модернизират материала, системата и методиката на обучение

със сигурност безотговорността на родителите не е провал на учителя. щом 20 деца успяват, а 2-3 -не,да се замислят родителите им. няма как да обучиш и научиш някой, който не желае и чиито родители не осмислят своите задължения

Kalin

Учителите свикнаха да се оправдават за своите провали или с ниско заплащане или с родителите на децата.Всяка професия си има критерии дали човек я владее или не-дали да караш автобус или такси,дали строител или архитект ,дали доктор или....Никой от тези професии не търси оправдание за своето несправяне с такива смешни аргументи.Или го можеш нещо или не и това важи в пълна сила и за учителската професия.Децата били шумни ,не внимавали в час,отговаряли нахално не си носели домашните,не си водели записки,не си носели тетрадки и учебници.....Ми за чий х...... са учителите тогава щом не могат с елементарни неща да се справят!Изрецитират си урока и.....????Просто не всяка професия се отдава на всеки и вместо да реве оправдава и търси вината навсякъде другаде но не при себе си да вземат да се стегнат а не постоянно да ни занимават с тия банални оправдания.

А как да се справи учителят с немирния клас при условие, че няма право нито да го изгони, нито да го ошамари, не може дори да му се скара? Т.е. учителят по никакъв начин не може да вкара ученика в релсите, ако той самият не иска! По мое време два шамара решаваха въпроса с дисциплината кардинално, а имаше и оценка за поведение. Не смеехме да се оплачем и вкъщи - защото следващата порция шамари е гарантирана. Е, ще кажеш, остарели методи, недемократичто, непедагогично, там нещо за детската психика и т.н. Добре - да имаш някаква работеща идея?

Едно е да говорим дали едно дете се оформя като талантлив писател и журналист или талантлив дърворезбар или певец или музикат, съвсем друго е да го съсипем още преди да се е осъзнало и да го държим да повтаря, защото баща му бил по-мургав или не е от "нашата класа", не е дете на евреи и т.н. Държавата и цялото общество трябва да разберат, че да четеш и да пишеш е нещо без което не може! Няма такъв вариант. Да повтаряш в гимназията или в Университета - добре - там като не си учил диференциали - не можеш да си инженер, ама да не можеш да четеш и да пишеш - какво са те учили тогава? - Кой е Пеевски ли?!

Доколкото си спомням, края на първи клас се предполагаше, че можем да четем прости текстове. А трети вече, трябваше да можем да четем непознат текст без проблеми.

По принцип талантът може да е разнороден и т.н и т.н., но съгласете се, че е гротескно един талан примерно в областта на литературата когато завършва средно образование да не може да се справи на средно ниво с математиката или физиката за 7-ми клас. Не говорим за изключителни постижения, а за едно средно ниво спрямо нивото което е трябвало да има 5 години по- рано и което ниво се смята че за тия 5 години е надградил. Нали?

Абе те и ДПС имат 7-8% електорат, ама дърпат всички конци в БГ. Така че едва ли някой ще гледа какво мислят 68% от хората. Особено за учениците, където никой манго не може да бъде оставен да повтаря. Би било проява на расизъм.

Твърдо съм против децата да повтарят. Аз съм на мнение, че ако един учител не може да научи едно дете (ако ще то да е от племе на човекоядци) да чете и да пише - то този учител трябва да повтаря! Всичко друго са болни амбиции на хора и родители с ментални отклонения!

Според мен ако едно дете не може да бъде обучено, трябва да се предава на родителите си за домашно обучение. Ако не покрива изпитите в края на годината, да има санкции за родителите. Всичко тръгва от малоумните родители, а не от даскалите. И аз съм бил ученик, но не помня някой даскал да ме е карал насила да уча или пък да ми е прилагал специални методи на обучение.

Хайде научи едно цигане на чете и пише и да те видим. То не е отишло там за това, а за да вземе майка му помощите. Тази учителка и да иска, няма да може да го накара да седне, не да пише. Някой учители наистина не стават за тази работа, но голяма вина имат и родителите. Щом родителят не се интересува от резултатите, учителят не може да направи чудеса.

Трябва да се повтаря! Не трябва да се минава от клас в клас, без да можеш да четеш и пишеш? Какво усвояваш и надграждаш? Дори още в първи клас трябва да се повтаря!

Предлагам да се повтаря и първа група в детската градина. Да може от малки децата да изостават и да свикват с мисълта, че са по-глупави.

Моят коментар е за специален статут на математическите гимназии. Математическите способности са талант и не е редно на еднакви задачи за външно оценяване да се явяват децата и от тези гимназии и циганските училища. И тъй като циганите са с български имена, учителите от паралелки, бъкани с този етнос , са подложени на атаки за ниските оценки от НВО по математика.

Това е излишен стрес за децата. Тия от МОН съвсем изперкаха.

За кои деца е стрес? Повтарящите обикновено са някакви идиотчета, за тях целият живот ше им бъде стрес. Само обществено-полезен труд ги оправя тия.

Щом не си усвоил минимума трябва да се повтаря. Стига сме бълвали завършващи само с дипломи без знания. Учителите не са виновни за мързела и тъпотията на някой, а като получи диплома без знания има претенции към обществото. Имахме си много добра сисстема стга дипломи само на хартич без знания

Ми ще повтарят... ква им е работата? Като не са научили - ще повтарят. Това да минават на всяка цена е приумица на Шимон Дянков с цел икономия на средства - научил-ненаучил - ръгай чушките у боба! И сега поне 1/3 от четвъртокласниците като четат и сричат а 1/5 от седмокласниците не са чели даже "Винету" извън списъка за задължителен прочит. Добре помня как един Стефчо от нашия клас таман изкласи за пети клас и го взеха "труд-вак". А мечтата му беше "да кара матОра" Е такъв пускан учил-недоучил как да му дадеш книжка? Ми то не може да запомни пътните знаци и не може да чете в движение табели...

И пак 3 минуса накуп - от дежирните герберуги... Цял ден четат и цвъкат минуси. Е тЕ на тия до изборите няма начин да не им се влее акъл в главата от четене на толкова много мнения!

Защо очакваш до изборите да се образоват?

Добре би било да се следи нивото на преподавателите, и то изкъсо. Да не се подценяват моралните качества, като цяло ценностната им система.

по принцип съм за контрола на даскалите ама интересно кой нормален човек с морални ценности и качества а и с познания по даден предмет ще се съгласи да стане учител да го правят на луд тълпа малки и по големи изрудчета по цял де а той да трябва да търпи и да мълчи да се прави на клоун дано на някои му стане интересно в час щото иначе може да се стресне

Проблема уважаеми е комплексен... Мнозина живеейки в "Криворазбраната демокрация" култивират такива изродчета вкъщи, а после даскалите им криви че децата им са изродчета. Вкъщи разни новобогаташи, охранители, изживяващи се като мутри, чалгаджии от различен сорт, общопрофилни кифли дето ако ги питаш всичките в момента четат "Махалото на Фуко" коментират с унизителнио коментари учителите. На родителска среща всеки от изброените казва "Нашия много може, ама вие не го изпитвате, и никой не каза "Нашия много чЕте" И накрая като му покажеш дневника с нафърфалачените двойки и тук-таме някоя тройка на релси и си и виновен...

Публикуваните проценти са нереални, прилича ми на гласуване в ТВ шоу. Там процентите ги измисля продуцента, в този случай... познайте кой. Поне да бяха ги нагласили до 100%, че иначе мъка, мъка...

Имаше анкета на сайта на МОН по всички тези въпроси. Всеки можеше да участва, дори да не е директно засегнат като родител на ученик или преподавател. Предполагам, че цитираните проценти са точно оттам, тъй като и въпросите бяха точно тези.

Най-лесно е да не се повтаря даскалите да се правят на маймуни за да е интересно на "учениците" и да не им се разваля вътрешният мир а да се научат на отговорност на четмо и писмо на кого му пука утре те ще са тези дето ще викат ау колко е труден живота защо никои не ми го прави весел

В съвременни свят основна движеща сила е конкуренцията. Всичко останало е популизъм и комунизъм.

Някой ще подскаже ли, къде в мрежата се намира това онлайн допитване на МОН?

Свърши вече, анкетата беше до 20.06

Беше тук link Вероятно линкът ще бъде скрит в коментара. Можеш да намериш страницата с търсене в гугъл за МОН и обществено допитване. Сега там има текст "Благодарим за участието в първия етап на обсъждането... " и вече не са видими въпросите.

Благодаря на хм и !

Когато бях ученик правех всичко на пук на ТЪПАТА система и подлудявах учителите, защото въпреки предизвикателното ми държание нямаше как да ми пишат слаби оценки, понеже знаех и можех повече от останалите "послушковци", дето сигурно все още знаят само да траят. Докарал съм доста учители до нервна криза, защото не искаха да се съобразят с моите виждания и идеи. Ще възпитам сина си по същия начин - ако не си съгласен с нещо отстоявай своите идеи с всички сили независимо какво мисли МОН, държавата или който и да било !

Не си попаднал на хора... Да ти наджустрят по всичко тройките колкото да им се махаш от главата, а туй успех за стипендия... за бал кандидатстване... хем си изкласил, хем освен да ходиш с лопатата да строиш магистраали- друго бъдеще нямаш. Оп-па... забравих частните ВУЗ-ове. Там и бастун да пуснеш, като си плаща - "зъвършва зъ вишу".

Всъщност съм със средно образование. Прецених, че ще бъде загуба на време да уча в университет и да се сблъсквам със същата малоумна система още 4 години. Реших да използвам потенциала си на практика, вместо да на хартия. Сега има няколко висшиста, които работят за мен, но принципно образованието за мен не е критерий а реалните способности. При мен работят хора със средно образование, които са по-високо платени от висшистите, защото просто мога и се стараят повече вместо да лежат на някакво самочувствие без покритие, което дипломата от университета им дава.

затова системата ни е на това дериже защото допуска "ИДИОТИ С МНЕНИЕ ДА ПРАВЯТ ВСИЧКО НАПУК" като е тъпа защо с в нея просто си излез и не пречи на останалите

ХАХАХА ок отличници, вие не сте идиоти - вие сте просто стадо овце и точно заради такива смърдели, като вас държавата ни е на такова дередже! Аман от комунисти и дърти бабички с консервативни разбирания! 95% от учителите са по-прости от 1 обикновен офис мениджър гарантирам! Смях... народни будители хахах народни червени царвули сте вие!

много е хубаво човек да има позиция и мнение но когато може аргументирано да я защити а така НАПУК щот системата е тъпа ще се въздържа да ти напиша точното си мнение че не е за пред много хора

1во даскалите са под всякакво ниво - прости селски бабички и тук там кадърни професори.. 2ро 1 дете учи мега много влиза с 300 зора в елитна гимназия изкарва с 500 зора диплома 5 И ИДВА БАЙ МАНГАЛ от с. Смърдел и без да е пипнал нищо получава диплома 6 от селското училище ТАКА, ЧЕ ПРОСТИ КОНСЕРВАТИВНИ ДАСКАЛИ взимайте си по-често хапчетата и се молете да сте долу, като аз също стана баща, защото с такива долни твари като вас на глава не може да се излезе .. липсва ви много опит за работа с деца и нямате никакъв подход за обучение ! Системата е скучна, куха и комунистическа от преди 200 години затва аре у лево