Брацигово се разбунтува срещу учебник по история

Скандал в Брацигово разбуни духовете в навечерието на 135-ата годишнина от Априлското въстание. Жители на града протестират, че родното им място не фигурира в учебника в урока за Априлската епопея.

Обратно в новината

Коментари - Брацигово се разбунтува срещу учебник по история | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Както Брацигово, така и Пловдив си имат своето място в българската история!!! Пловдивчани са големи защото уважават всички етноси и религии, в Пловдив освен Джумая джамия има още Имарет джамия, католишкия храм "Св. Людвиг" (посетен от папа Йоан-Павел ), арменска църква, протестанска църква, синагога и т.н. храмове на много религии. Пловдив има хилядолетна история (най-стария съвременен град в Европа). А за неволната ми правописна грешка обърквайки една буква при писането, няма нищо общо с многото смислови и правописни в твоя коментар! Проблема е, че не се знае историята, а само се крещи от едната крайност до другата. А нашите предци са си дали живота за тази земя! Поклон на тях!!!

До коментиращият "Зависи какво разбираш под ", първо е добре да прочетеш моя коментар, след това Захари Стоянов, може и Атанас Мишев "Боят около Брацигово" издадена в 1881г. Като се запознаеш със подвига на хората от Брацигово, след това ще разбереш Великото дело на пловдивчани през есента на 1885г., когато направиха Съединението и в името на целокупна България се отказаха от столичното си величие (все пак до 1892г. най-големия български град е Пловдив, за справка София тогава е на пето място!).

Да....и ...В парка на Възрожденците, освен Обретенови( всички), са погребани и: Захари Стоянов, Панайот Хитов, Стефан Караджа, четници осъдени и убити от турците заедно с него, и още много знайни и незнайни българи, загинали за свободата на България..Там земята е свята и напоена със сълзите на много български майки..... Ангел Кънчев е загинал там, на Русенския кей.. и....няма педя българска земя, която да не е извоювана с българска кръв.. всяка могила е паметник

Като чета коментарите просто разбирам за съжаление, че много хора не си познават историята! Става дума и за пишман патриоти и за такива които нищо не знаят за Априлското въстание. Проблема който поставят брациговци е, че са включили Пещера, която не е участвала във въстанието, а пропускат Брациговския въстаннически пункт. Истината е, че едни от най-успешните боеве с турците са водени точно в Брацигово, тук е имало 18 черешови топчета и всичките произвеждат много истрели, за разлика от другите места където се пръскат още при първия истрел. Но да не разказвам историята, прочетете Захари Стоянов "Записки по българските въстания", глава "Въстанието в Брацигово". Освен Васил Петлешков, нажионален герой, загиват още около 30-40 души. Да накрая се предават след много успешни битки, но и Копривщица се предава и това ни най-малко не намалява техния подвиг! Поклон Априлци, поклон пред всички знайни и незнайни българи: въстаници, жени, деца и старци загинали в борбата! Помнете и се гордейте българи!!! линк: link

Какво разбираш Ти от "участие в априлското въстание" та си тръднал да менторстваш във форума ? Като си пловдивчанин кое ти дава право да говориш от името на брациговци и ти да постолираш проблема който поставят? Ай глей си Джумая Джамия ..... и Васил Петлешков не е "нажионален", а национален герой

често казано не зная за какво се давят всички помежду си по темата! Не зная какво общо имат комунистите с историята ни и турското робство! Едно е ясно и неопровергаемо от времената на Батемберг, Стамболов, Фердинад, Борис, Димитров. Живков и.т.н. Турци са ни подтискали, клали, вярата ни са осквернявали и оскверняват! Не съм християнин, атеист съм! Но тъжно ми е да чета как нацията ни се самоубива с дребнавоста си! От 40 години живея в чужбина, но имената на Паисий, Чинтулов, Волов, Ботев, Левски, Бенковски, Гурко, Столетов знаят децата ми и внуците ми! Независимо, че не са родени в България!

Смятам, че на повечето будни българи им е ясно, че този скандал е поредното мероприятие на заразата "Отворено общество" на евреина Шорош (Сорос) и неговите платени слуги в България. Вече 21 години те се опитват да подкопават България отвътре, като подменят историята, унищожават българските традиции, морал и родова памет. Българи, не се поддавайте на тези попълзновения. Бъдете нащрек и изобличавайте мекеретата с всички средства. Учете децата да бъдат преди всичко българи и да се гордеят със своя древен род и родина. Модеартора, моля публикувайте коменатара ми.

Всички,които се опитвате тук да пишете,идете в Брацигово и после говорете!Там ще видите за какво става дума!!А тия всички неграмотници,воглаве с оправдаващото се Министерство на НЕОБРАЗОВАНИЕТО да си посипят главите с пепел от огъня,на който жив е изгорен Васил Петлешков с думите "САМ СЪМ,ДРУГИ НЯМА!!!А Пещера само символично участвува....Този антибългарски учебник веднага да се изземе и изгори в печките на брациговци-така поне ще има полза от него!!

kgb777kgb

Не е само проблема с Брацигово , ВСИЧКИ учебници са написани ИДИОТСКИ от някакви колективи -малоумници ! Няма един нормален учебник вече , и 90 % от материала е трагичен и неизползваем ! Освен някаква фактология всичко друго е боклук !!!

Много предубедено мнение! За морал на някой народ може да се говори само, когато в съзнанието му властват стремежите към Любовта, Мъдростта и Истината! Къде ги в съвременния свят?

Какъв език говорят българите, Симо? Чист славянски език, най-близък до езика на нашите братя по произход и кръв - руснаците, сърбите, хърватите, украинците и белорусите... Е, няма как да не сме славяни!

За това руснаците нищо не разбират като им говорим на български .... тогава, по твоята логика те няма как да са славяни! :))) ... забравих да ти кажа, че думата КЪЩА е чиста славянска дума, както и ТЪРЧА, както и Мадара и Шипка....

kgb777kgb

Не му изброявай той ти пише от кръчмата " Славянска беседа " ти си помислил , че е читалището !!!

От години историята на България се подменя, както е угодно на стоящите зад управляващите. Училището и учебниците от много време не са това. което ще дадат на децата ни необходимите знания. Вижте какво става с т.нар. "обща култура" - вече не съществува като масово понятие. Децата биват отучвани да мислят още в началните класове - съвсем целенасочено. Така се получава необходимата овча маса, удобна за управление. Учебници се пишат и одобряват от точно определени хора. Нещо достатъчно добро и полезно няма шансове да пробие. От години е така. И още години ще бъде - просто 99% от хората ги е страх да променят статуквото. А който не го е страх - няма избор. Спасява се поединично.

Изпуснали Брацигово, Васил Петлешков , кървавото писмо и какво ли не?! Важното е все по-недоучени професори, диценти, асистенти, учители-лки да се гушат като пишат учебници т.е. преписват с изкривяване Рибния буквар

наи страшното в българските учебници по история е че нисто не пише за Aлехсандрос Mегало

ДО МОНТАНА:Ами там ти е грешка- та че не си станал доктор.а за твое сведение Д-Р значи още и ДРУГАРЮ.Ама ти си куха червена лейка и чакаш да дойде времето на вашите.безплатен обед вече няма.Ще плащате с лихвите.

Аз ти предлагам да не даваш повече сведения не само какво значи "д-р" а и за каквото и да било, че ставаш смешен!

ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ НЕ Е ВЯРНА. ВСИЧКО В НЕЯ Е НАГЛАСЕНО СПОРЕД ГОСПОДАРЯ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ!

До 1989 със съгласието на Коминтерна беше една, сега със съгласието на САЩ, Западна Европа и Турция е друга. Преди 1945 година бе май най истинската.

Поредните хрантутници на държавната ясла са тези комисии,комисии и незнам си какво...Понеже са много начетени дори не им е направило впечатление липсата на Брацигово..В този кюп са и тези "учители" които са ги "чели" и одобрили....Големият въпрос е "Защо се одобрява нещо с което не си се запознал"" и отговора от раз- ПАРИ...

Напразно си хабите емоциите вие българите. Някога сте били по-будни и по-напредничави от поробителите си. Сега сте деградирали безвъзвратно, както икономически, така и в морално отношение. А съседна Турция, расте и крепне с пълна мощ. И моралът на днешните турци и обществото им, опиращо се на семейните традиции е къде, къде над вас. Не е далеч денят, когато работливите турци отново ще се настанят тук, на плодородните ви земи, които вие превърнахте в буренясали пространства...

Пръд.ло

След разпад на Турция, заради 30-те милиона кюрди и съвременни демократични промени с исторически корекции, земите до Константинопол ще се върнат на истинските им собственици!А те са заграбени български територии! Къде ще отидат турците ли? Ами - където им е мястото - в Анадола!А ние ще почистим земята и ще я обработваме с модерни европейски машини, а не с каластирки!

Че турците са работливи спор няма.Обаче днес само работливост не е достатъчна, нужни са образованост,модерни технологии,техника,иновации,научен подход,компютъризация...все неща, които на турците не им е амплоа!Българите са в стихията си по тези теми, не случайно имаме най-добри математици, на челно място в света сме по IT -специалисти, инженери, агрономи,експерти по земеделие!При добро заплащане, можем да помогнем на турското земеделие!Това с турското развитие го знаем-приноса на гастарбайтерите от Европа и пропагандните трикове!

ДЖИХАТ АЙДЪН:Омръзна ми да мия чинии и да нося кашони!

малееееее ти добре ли си с акъла приятел хахаха как можа да ги напишеш тия глупости да ти се смеят тука хахахах

А сега за съвременна Турция - обичат ли турците останалите етноси в страната си? Проявяват ли към тях толерантност? Стремят ли се към разкриване на историческите истини и вярна ли е оценката им за поведението им през вековете... та чак до сега? Ако постоянно лъжат и прикриват случаите на нелицеприятно поведение ще успеят ли да постигнат Мъдростта, необходима им да бъдат признати, уважавани и харесвани от другите?

Ние българите - не отричаме, че има известно отстъпление от исконните ни нравствени качества! Ако надскочиш твоята предубеденост ще установиш много интересни неща: Отстъплението, за което говоря е под влияние на чужди на българската душевност фактори! Българите не са се примирили и спокойно и настойчиво се отбраняват! Болшинството от разпръснатите по целия свят млади българи също добре се справят с непривичните за тях условия и се гордеят с призхода си! Повечето от негативните примери с български произход са категорично отхвърлени и от обществото в България и за това нямат шанс у нас! Останалите в България сме решени и ще продължим да променяме политическата система и икономическата ситуация! Ще отстраняваме всичките си грешки и слабости! Открито и смело саморазобличаваме недостатъците си, а това вече е много!

То и Кюрдистан ... расте и крепне ... ако ме разбираш какво искам да кажа! :)))

Само Истанбул не е Турция.. Ти ходил ли си в провинциите на Съседна Турция, виждал ли си Тамошното "напреднало" население? Нивото им на образование? Манталитетът им? Познаваш ли изобщо материята, която коментираш? Или просто избиваш комплекси..вековни комплекси..

ДО МОНТАНА:Може и да съм збъркал да презнавам си ама вие сте доколкото разбирам от БКП другарите.Истината много боли д-р бетонна кратуно.

Какво си Збъркал бе момче, ти нямаш една вярна дума, една правилно изписана дума на български език. Между другото не съм д-р, нямам медицинско образОвание!

Сега се утвърждава съвместна програма за студенти от Истанбул и София-"По стъпките на предците ни", която предвижда екскурзия по Черноморието...Група български интелектуалци настояваме да се мине през такива места, като Батак,Перущица,Шипка...та да се запознаят младите турци с истинската история, а не да гледат само чешмички и джамии...

явно гледаш само тв скат хахаха

Neco, явно и ти я гледаш. А защо? Хем ти бърка отзад, хем я гледаш.

ДО ХХХ-В Казанлък има една лъво- ва чешма построена от Фердинант на четеритя ъгъла е имало буквата Ф.След 1944 комУнетата засичат буквата Ф и се получава ОФ.Това не ели изопачаване на БГ историята?

Първо се пише ФердинанД! После като научиш български ела да поговорим!

Дали е неук не знам, а ти си надут пуяк с празна чутура. И факта описан от него е точно 1:1! Да те пера у ЕНТЕЛЕКТУАЛЕЦУ непоръбен!

Той общинския съвет е от 17 човека. Решението за протеста е взето с 13 гласа "ЗА" 4 ги няма изобщо защото 3 са от ДПС и 1 е слънчоглед партия. Още по интересно е че повечето общински съветници са от ГЕРБ. Някак си странно става гербаджии да ритат срещу ГЕРБ. А истината е друга 2007 година на ниво облстна организация ГЕРБ Пазарджик е наредено на общинската организация на ГЕРБ Брацигово да се даде възможност на ДПС да спечели едно кметско място. Така че 4 г. едно село в община Брацигово се управлява от ДПС по точно циганин е избран за кмет, реално се оказмва че той е изгоден за ДПС, БСП и ГЕРБ. Та тая историйка е излезе на яве и накрая от ГЕРБ трабваше нещо да направят щото не останаха гласодаватели за тях.

Направо ме е страх да отворя съвременен учебник по История. Как може такава гавра с паметта на народа? По комунистическо време за такава гавра с историята бесеха по стълбовете бе! Това вече е гавра!

точно за това че ги бесеха никои не смееше да каже сама истина

здрасти бре, пак не си си пил апчетата. Айде аркадаш до аптеката там има едни хапчета, викат им "хормон на растежа".

Къде видя този учебник? Я най-добре напиши тук заглавието, името на издателя и година на издаване! Нека всички разберем за какво всъщност иде реч! Не пишете така като в родната жълта преса!

умишлено се изтрива родова памет.умишлено се насаждат долни страсти и ценности и ето го днес резултата. тужна,необразована,алчна и чалгаджииска булгария! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не виждам кво толкова се пънете... По-овчи народ няма... 9 века робство и васална зависимост ...Голяма история няма що.

Господин Алия, не ти ли е ясно, че България и българите винаги ще ги има?! "Кротките ще наследят земята!"

да и кротко ще ги пЕрът....

А не ви ли се струва,че учебниците по история са ги писали хора, които са имали двойки по история в училище!Каквото са учили,както са учили това са и написали-от слаби, необразовани писачи -само такива учебници може да се очаква!А и като няма контрол от истински историци- драскачите на учебници за пари,ще изедателстват над младото поколение! Жалко за учениците!

Още една грешка, Пещера не е участвала във въстанието. Изобщо кои и какви идиоти пишат учебниците....

Българи, може и да ни трият истината от учебниците, но ние като родители ще предадем на децата си родовата памет и подвига на всички тези знайни и незнайни Българи дали живота си за да я има България!Горе главите, не мре народ, чийто деди са умирали под знамена с надпис ''Свобода или Смърт''..Да живее България,а нейните врагове и поробители нека тънат в позора на историята!!!

АБСОЛЮТНО ПРАВА СИ!ПОДКРЕПЯМ ТЕ НАПЪЛНО!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И СМЪРТ НА ВРАГОВЕТЕ И - ВЪТРЕ И ВЪН!

Свобода или смърт!!!

А защо няма и една опожарена къща и заклани хора като във Батак и Перущица? А да, защото Петлешков се е бил предал!!! И това ще спре турската войска? Не само Петлешков, а целия град са се предали, та да не се правят на обидени във Брацигово. В нашата история има толкова много преиначени случки и образи на едни отявлени боклуци, и тези нещата се знаят от хората по места! Имаме с какво да се гордеем, но има и много неща които хич не са за величаене.

НАПЪЛНО ВЯРНО...

Това, че Брацигово се е предало сигурно сте го чели в подобни "учебници"...

Ами ако не се беше предало, сега нямаше да го има! Поне са спасили хората, с цената на живота на предводителя. При сбърканата концепция на Априлското въстание никой не е имал шанс.....

Чета си и си мисля ... Които са писали и одобрили този учебник са или заспали, или незнаещи, или имат користна цел. Както и да е ... във всички случаи трябва да си сменят заниманието с друго! Но си мисля и друго .... Защо изобщо трябва да се пренаписват учебници и то с исторически сведения? Някое разлигавено "гражданче" да ми интерпретира думите на очевидците ли? Защо например робството, както са го наричали съвременниците му, се преиначи? Лесно е след 135 години да изплюеш - абе те са лъгали и не е вярно.... Човек за някой грош в повече какво ли не прави еййй маскари с маскари!

Нищо че съм турчин, носител на Нобелова награда за литература 2006 г., смятам,че историческите факти не трябва да се манипулират, а да се поднасят точно.Само така ще се поучим от историята си.И аз така поднасям фактите в романите си.Ние сме два народа,които трябва да се зачитат! Не случайно Кемал Ататюрк бе казал:" Това, което е лошо за България, е лошо и за Турция!".

Не се надувай, Нобеловата награда за литература ти я дадоха по същите причини, по които дадоха Нобелова награда за мир на Ясер Арафат, т.е. политически.

Да са единствено грешките в учебниците по история.....?! Същите проблеми имат и учебниците по география, родна реч, математика и т.н. Какво става в това министерство на образованието? Да не би да се е превърнало в министерство на скудоумието?!

промяна на историята ни и съзнанието, възпитанието основно на българчетата. От около 10 години на българчетата се набива в главичките им че видите ли няма турско робство, няма това, няма онова. Също че циганите са равни на българите, че всички сме едни и същи само и само да няма разделение и българчетата да незнаят че съседните на нас държави и сега биват възпитавани да ни мразят и да ни считат за отпадъци. Да забравим че всъшност не нашите съседи имат претенции, а ние трябва да имаме претенци към тях. Че България и Македония сме като Федералната Републига Германия и Германската Демократична Република че и ние имаме Берлинска стена. Преди 2 години попаднах на едни учебник където българите бяха изобразени като кукери, като хора с маски без лица, евреите, циганите, турско говорящи българи как плюскат баклава, арменци в църква. Само българите бяха като маймуни с маски изобразени. Учебник за 4 ти клас.

вече ще се учи - история на пожарното дело и банкя само

Хубаво е да познаваш историята на града си, но само това не достатъчно особено, когато твърдиш неверни неща както това, че Брацигово единствено използувало черешова артилерия. Клисура има своя символ Боримечката (който не е само герой от романа "Под игото") със своя черешов топ и цяла артилерия от подобни допотопни дървени оръдия, която е отбранявала града от местността "Зли дол" - уви не за дълго срещу много по-добре въоръжента турска армия. Препоръчам на уредника на музея в Брацигово да се увери сама като посети града, музея и позициите, където е била разположена черешовата артилерия на Клисура.

ОТ 1944г ИСТОРИЯТА НА БГ Е ПРО- МЕНЕНА ОТ КОМУНЕТАТА.А И СЕГА ПРОДЪЛЖАВА В СЪЩОТО ТЕМПО. ЗАЩО ЛИ?НАВСЯКЪДЕ ВЪВ ВЛАСТА Е БЪКАНО С ХОРА НА ДС-БИВШИ БКП ВОДАЧИ И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ ДО КАТО ПРОДЪЛЖАВА ТОВА В БГ НИКОГА НЯМА ДА СЕ УПРАВИМ. ТРЯБВА ДА ИМА ЛУСТРАЦИЯЯЯЯ. ВСИЧКИ БИВШИ ВЪН ОТ ВЛАСТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

Намери един учебник по история от времето на комунетата и прочети какво пише там за периода на турското робство и тогава си отваряй устатат.

Ей, неорентираник! По времето на "комунетата" автора на този учебник отиваше в Белене! Дойдоха "демократите" и почнаха да ни учат, че нямало турско робство, че в Батак имало селска вечеринка не било клане, сега в Брацигово са спали по време на Априлското въстание. САмешник си ти, смешник!

Комунетата, както ги наричаш ти, не бяха цвете, но вие - "демократите" сте много по-долни от тях. Специално за периода на турското робство учебниците през социализма бяха обективни и в тях се намира истината, подкрепена с много доказателства. Едно от тези доказателства са камарите с черепи в Батак. Ходил ли си някога там да се поклониш пред мъките на предците си? Май не си ходил, щом говориш откровени глупости. С такива като теб никога няма да се Управим! Трябва лустрация и на предателите и тъпаците!

Европейски "комунисти" и "демократи" - двете болни деца на европейската цивилизация. Европейска цивилизация - това е всъщност "еврейска сифилизация".

Перущица е сред първите бунтовни селища заедно с Копривщица, Панагюрище, Клисура и Брацигово и във всички стари учебници го пишеше точно така...просто да сменят учебниците...

защо се разбунтуват ,всеки знае че историята беше написана от комунистите преди год и беше фалшифицирана с определена цел, сега вече постепенно някои историци имат смелоста да изкарват на яве някои документи ,да каят самата истина къде какво се е случило ,в брацигово не е имало нищо тогава ,а тотор каблешков е измислен герои ,мит , след няколко год ще пишат истината и за батак където пък не е имало никакво клане както казват историците от запада ,левски не е никакъв герои че и другите ,дано и за тях да се каже истината някои ден ,браво на министерството на образованието за смелоста да каже истината

Защо пишеш глупости! "Турското присъствие" е рожба на демокрацията, при комунистите си учехме за турско робство и всичките български герои се почитаха! Сегашните "историци" се опитват да ги осмеят, да изкарат мръсотия за тях и да омаловажат делото им! Жалък си в злобата си, а си и непросветен!

напротив сегашните вече няма кои да им наложи да пишат глупости и неверни истории ,я ми кажи кога започват да възпоменават обесването на левски българите до тогава да не са били по глупави или неграмотни та не знаеха за левски ботев и останалите ,записки от захари стояно че какъв е бил па тоя също апаш и кво очакваш да пише ,знаеш че съдията винаги свири против нашите така че и те така

Ти явно си от онези, дето "майчин" им е друг език, и четат историята от учебници отвъд южната ни граница - толкова неграмотност и злоба рядко се срещат в едно изречение!

да от онези съм както казваш,не съм по неграмотен от тебе и злобен кат тебе просто това са фактите а истината боли

Все повече се убеждаваме, че хора с ампутирани мозъци като теб са главната причина за нещастията,които постигнаха България в последните 20 години. Не комунистическите, а в псевдодемократичните учебници са пълни с полуистини и откровени лъжи, като тази на стр. 62 на въпросния учебник по история. В него е забравен не само подвига на брациговци, но и неоценимата руска помощ за нашето Освобождение от турско робство. Ами при демокрацията същото това турско иго се певърна в османско присъствие не в България, а по нашите земи!!! Демократични дупелизци, водите Родината ни към гибел и ново робство, но българският народ ще се събуди и тежко ви тогава!

Не мога да кажа нищо друго, освен да ти препоръчам да се гръмнеш по неудобен за теб начин. Бог не прощава. Фактите не са измислени от комунистите, те са реалност, изказана от свидетели на онова време. Не коментирам подбудите и целите на въстанието, но Бълрите са се вдигнали, водени от най-благородните идеали - СВОБОДА и НЕЗАВИСИМОСТ - и това трябва да учи от поколенията. Защото нихилизмът е антипод на ПАТРИОТИЗМА. Но за да го разбереш и приемеш, трявба да си БЪЛГАРИН, а не Рачко Пръдлето (знаеш ли кой е?)

да ,точно това ти казвам и аз ,фактите ,а фактите ти не ги знаеш по добре от тия моито са в министерството и историците ,щото си чел само от учебниците по история ,направи си труда да идеш в националната библиотека да се поразровиш в книжата

Вземи учебници от преди 9-ти септември 44 г. и с изненада ще установиш че и там всичко е така както е било написано и след това - никакви комунистически измислици няма. Единствено е премълчавана руско турската война от 1828 г. когато руснаците минават през Източна България до Одрин и после обаче се връщат, защото получават Кавказ за да се изтеглят от България и те се съгласяват.

И ген. Дибич Забалкански е казал:Румелийци! Стойте си мирно и не закачайте турците, щото ще обърна топовете да ви избия!

И взем и да прочетеш статиите на Великобританския журналист МакГахан от това време - той е бил тук човека и е безпристрастен - всичко е описано какво е видял.

МакГахан е американец, не е Великобританец. Абе четете я тази История бе!

За да имаш такива твърдения означава, че някой фес отвъд южната ни граница ти е промил мозъка. Ако и ти се считаш за такъв, не се притеснявай, докато не стане някоя гражданска война и не ви изпратим в къщи (Анадола). Това се отнася за всички които държат да живеят в БГ, но се наричат Турци, за всички останали нямам нищо против да живеем в разбирателство.

имам достатъчно мозък които не подлежи на промиване за разлика от твоя ако имаш разбира се ,външни фактори не ми влияет на мозъка а и не използвам катализатор ,пак за разлика от тебе

През изминалите 135 години много достоверни и недостоверни неща са били приписвани на този период, много неудобни факти били прикривани и много от удобните преувеличавани, страната има нужда от достоверна история.

Аз пък мисля, че има доста талибани с промити мозъци в нашата страна, които мразят и ненавиждат българите и България, но нямат нищо против да я използват когато имат възможност, вместо да я напуснат, след като тук не им харесва. Вие никога няма да станете лоялни граждани, вие сте спящи клетки, които служат на чужди интереси. Това, което говорите, е турска пропаганда. Турция дава огромни пари всяка година за издаване на пропагандна литература и разпространението и чрез такива като вас, филми и мероприятия, за да се преиначава историята, да се омаловажават и отричат събития, като жестоките и дивашки кланета на жени и деца по целия Балкански полуостров. Наистина с такива като вас трябва да се занимаят някои служби, защото да се отричат неща като кланетата в Батак например говори, че вие не сте нормални и добронамерени, а опасни за обществото хора.

Като съдя по правописа ти, си продукт на "присъствие в училище". Ако знаеш колко си неграмотен, ще се гръмнеш. А че винаги е имало предатели и ти си техен наследник, нека ти тежи на съвеста, ако имаш такава, в което дълбоко се съмнявам. За твое сведение съм наследник на тези, които са дали здравето си и живота си, за да живеят сега такива родоотстъпници като тебе.

и ти ако беше кат мене 20 год далеч от родината не само правописа но щеше да забравиш и българския език приятел въпреки че си българин а аз не съм ,ок

Neco от няколко години периодично се изявява във форумите на DIR.BG, предимно когато се засягат теми, свързани с Турция. Много добре знам какво е истинското му отношение към България и българите. В днешния форум не мога да го позная - доста сдържан, не употребява обичайните квалификации и обиди, вероятно не минават вече през модератора и затова е тази промяна. Та мога да ти кажа, че Neco не е предател, защото той винаги е мразил и ненавиждал България и българите. Той никога не е бил един от нас, нито е лоялен български гражданин.

Човече божи, ако имаш и най-малкото намерение някой да те вземе насериозно, научи поне малко български език.

не се притесняваи за мене знам го по добре от тебе българино

Видяхме ги по министерствата какви са! Ако не друго, не знаят ли поне да четат?!? Да си намерят "Записки по българските въстания. 18701876. Разказ на очевидец

В Брацигово Турците са "пържили" жив между два огъня Васил Петлешков,има неща които не следва да се забравят за да не се повтарят.

нула плюс 4 *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Защо ни е Брацигово? Името на ББ за нас е като слънцето и въздуха за всяко живо същество...

Глупак, влез в час!

Какво пък толкова, те може да са били против Априлското въстание и само могат да се гордеят с това!

Турските мекерета да се гордеят, БЪЛГАРИТЕ - не. Ние се гордеем с героите си, дали живота си за България.

Простите и неграмотните нямат думата. Доказано от коментарите Ви...

Иска ти се да са били против! Ама за това ли са откупили живота и града си със смъртта на предводителя си и огромно количество пари ? ... нали знаеш че турците най-много обичат златото :))