Пропускът бил забелязан от внучката на местен общински съветник, предаде bTV.
В учебника на четвъртокласничката по предмета "Човек и общество" са изброени градовете, които участват в Априлското въстание, но Брацигово не се споменава никъде.

Брацигово е имало армия от над 1300 бойци и 80 коня и е било непревземаевмо в продължение на три седмици, начело със Сотир Андреев.
По думите на Екатерина Дамянова, директор на местния исторически музей, отбраната на Брацигово е уникална. Характерно за брациговци е, че никъде другаде няма използвана черешова артилерия.

Децата от местното училище "Васил Петлешков" учат родната ни история по учебници от друго издателство, където също не се споменава нито името на Брацигово, нито това на Васил Петлешков - той е донесъл кървавото писмо, той го е прочел и тогава е започнало Априлското въстание в Брацигово.

В урока “Освобождение на България“ на стр. 62-ра е написано, че “освобождението на България е резултат от дългогодишните борби на народа ни и на множеството въстания, най-голямото от които е Априлското въстание от 1876-та година, в което участват активно селищата Панагюрище, Копривщица, Клисура, Батак и Пещера“, цитира БНР.

От Брацигово са написали протестно писмо до министъра на образованието, с което настояват учебниците да бъдат иззети и поправени, за да не се изопачават факти от родната история.
“Възмутени сме от явната некомпетентност на съставителите на учебника “Човекът и обществото“, както и на ръководителите на институциите, поставили подписа си за съгласие да бъде издаден и разпространен учебникът, изопачаващ историческите събития за участието на брациговския въстанически пункт в Априлското въстание“, се казва в писмото до министър Сергей Игнатов.

От Министерството на образованието обясниха, че за да се стигне до влизането на един учебник в клас, първо се минава през комисия, която проверява дали отговаря на държавните образователни изисквания и учебната програма. Ако по един предмет има повече от три одобрени проекта, те се пращат за оценка до всички учители в страната, които правят класация.

Преди месец депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предложи проект за промяна в Наказателния кодекс, която предвижда глоба от 2000 до 10 000 лева за учители, лектори и журналисти, които отричат, оправдават или омаловажават значими исторически факти. Според Тошев, такива факти са например масовите убийства на българи по време на Априлското въстание,