Коментари - Един от "големите строежи на комунизма" – началото, животът и краят на Каховската ВЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

lu4ka

Мегапроектът е започнат преди ВСВ. Основната цел е била изграждане на перфектна система от напоителни канали, производство на електроенергия за региона и снабдяване на Крим с питейна вода. По обясними причини нещата стартират след възстановяването на СССР от ВСВ. За да има по-голям контрол върху разходите, през 1954г. Хрушчов прехвърля Крим към Усрайна. ЕТО ТОВА ВИНАГИ УСЛУЖЛИВО ЗАБРАВЯТЕ ДА СПОМЕНЕТЕ! КРИМ Е ПРЕХВЪРЛЕН КЪМ УСРАЙНА, ЗАРАДИ ПРОЕКТА НОВАЯ КАХОВКА, всъщност Малая Каховка (малка Каховка). В Гугъл мапс се виждат идеално правите напоителни канали. Другото важно нещо е денивелацията, на места до 80 метра височина, които водният поток преодолява, благодарение на изградените помпени станции. Пак в мапс , ако сте си учили уроците по география, ще видите как каналът с питейна вода тече от ниска към висока част. Та, мисля че ви изясних тъпия спор, чий е Крим.

за 30 години демокрация не видянме нищо подобно построено от капиталистите.... нито там нито у нас

Ако войната в Украйна продължи е много възможно да бъдат взривени и стените и на другите водохранилища по река Днепър. Най упустошително ще бъде ако се взриви стената на Киевското водохранилище над Киев, което ще доведе до наводняване и опостушаване на Киев.

https://ok.ru/video/5306325666432 Просто красота. Леопардите и брадлитата са ги наредили като на витрина.

Добре че е метрото на Стлин н в Киев ,да с крие укропутекът..Несе знае до кога

Това отдолу е типичен пример на маймун с шизофрения. Всичко което има като енергоизточници у нас са останали от соц. времето. Както и почти всички големи предприятия. Сегашния строй само е рушал и прави манифактурни фабрики за шиене на гащи и чорапи на ишлеме. Но маймуна квичи за още разрушения ! Със сигурност не е българин и не живее тук. Шебек - трол. А за разрушения ВЕЦ - ще дойде ден, след края на тази война, в който нацистката хунта в Киев и бандеровските банди ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. И няма да е от този, нашия съд.

не, социалистическата сган ще бъде бита, съдена и обесена, а светът ще види, че Хитлер беше прав да защитава Европа от азиатските орди... а такива като теб - вие сте еничари, чужди слуги, такива е имало и по турско, имало е и по руско робство, има и сега...

Думнете и АЕЦ-а, що чакате ?

Лошия СССР. Този, който създаде УСР. Лошия...

Време е за водохранилишето над киев!

Време

_stankow

Много бърза авторът да погребва язовира. Сам е написал - Днепрогрес два пъти е взривяван, ама целият, цялата стена, не както Каховка - само изпускателните отвори. И е възстановяван, работи си. И Каховка ще бъде възстановен. Дори и без централата. Основната му задача е напояването на Крим. 334 мегавата са само 1/20 от мощността на Запорожката АЕЦ. Която сега е спряна, макар че е напълно изправна. Ще се пусне за няколко дни и за тези 334 мегавата никой няма и да пита, за мащабите на Русия нищо не са. Русия няма да остане без енергия. Ами Европа да му мисли ... Дето само спира и реже централи. И ѝ взривяват газопроводите. Тези, същите "доброжелатели", дето взривиха и Каховската ...

Ни ривьетьи на чужд гроб. В Русия енергоизточници дал Бог и наддал. Ривьетьи за нашата АЕЦ, която съвсем скоро окончантелно ще рухне (защото 30 години не можахме да измислим какво точно ще я правим) и тогава ще трябва да върнем пак газените лампи или да плащаме турски ток по кинта на киловатчас. Прочее запасявайте се с ламбени шишета.

мдааа , типична русоробска шизофрения. Руските орки цяла зима бомбиха украинската енергийна инфраструктура , за да стоят украинците на тъмно и студено , но сега....ама не,не били те. Те бият само по "военни цели със високоточни оръжия" , пълен смях. Дори да им се иска да бият по военни цели , толкова са зле със точността , че обикновенно бухат цивилна инфраструктура и после се оправдават , че във къщата на леля Маша се криели гадни укронацисти !!! Русороби , много сте досадни....един непрестанен лай , а кервана си върви и върви........лНа никой не му пука и не ви слуша балалайките , просто е много досадно това ваш'то каканижене. Много сте жалки.......руските орки и те , ама вие като фенове на тия жалкари - още повече :))) П.П и не ми почвайте да крякате за ФАЩ,НАТО и т.н , не ме интересуват нито янките , нито алкашите. Тука е ЕВРОПА , едните са в Америка , другите - в Азия. С тази разлика, че янките са съюзници , а другите - хуни ! Руските орки - в Азия , толкова е просто , не знам какво се пънете ! Европа е затворена страница за тях , а вие сте на доизживяване. Тъпи и злобни дегенерати, ще си останете същите оръфляци и ако сме руска република. Не са ви виновни ЕС,САЩ,НАТО,рептилите,кемтрейлс,ваксъри и т.н , просто сте си добичета.

Премерено и точно.

Ще придобиеш некой инсулт :) Я си шмръкни бело и си пусни укротелевизийка :)

поредният сляп истерик, който не е забелязал кой дърпа конците на ЕС :)

Война е .. Бомби падат, покрай сухото гори и суровото... Такива ми ти неща

Излъгаха ги, пратиха ги на сигурна смърт, 500 000 мъртви, десетки милиони емигрирали, загуба на 20% територия до момента, унищожена промишленост, инфраструктура и поселища. И това е. За тоя дето духа. Това става когато управляват чужди. Както и при нас.

Русия пропадна тотално. Денги - нет! Кво ще парите не знам.

Де да пропадахме и ние, като Русия. А тук е цветя и рози. Аман от сбъркани джендъри.

Усраина отива на кино :)

Изписани много глупости ,зада оправдаят терр акта на Укропутеците...В МЕТРОТО НА СТАЛИН ШЕ ЖИВЕЕ ХОХУЛА..НА ТЪМНО И ХЛАДНО .

Абе тая статия явно от Посолството са я писали. Пълни глупости тук там омешани с факти за по лесно преглъщане. Естествено че големи проекти само силна централизирана власт може да ги строи. Ей древния Рим да вземем, Колизеуми, пътища, акведукти и прочее, само императори са ги строили. А Рим като република само е грабил комшиите. В САЩ, големите инфраструктурни проекти (магистрали, язовири и т.н.) са ги строили силни администрации по военно време и по депресията. Сега са точно като републиканския Рим, само се чудят на кой комшия да го натикат. У татковината, не си спомням нещо съществено да е построено в последните 30 години. Поправете ме ако не съм прав.

Какво излиза от статията - Това че СССР (Сталин) е построил язовира е лошо, а това че Украйна (Зеленски) го е разрушил е хубаво?!?

Е не от грузинецът Сталин и не от СССР, а от същите тези украинци, които Русия им събори язовира. Понял бляд?

Колито и руснаците…

Глупости на Таркалета ! Каховската ВЕЦ е унищожена от укрите , те са като Хитлеристите , след тях потоп ! Ние също имахме Социалистически Строеж АЕЦ Козлодуй , но дойде една Наркоманка и спря 3 блока на АЕЦ Козлодуй , та сега плащаме Най-скъпия ток в Света !

_stankow

4 блока спря Кунева. И ги наряза. "Малките реактори" по 440 MW в АЕЦ Козлодуй. И един експериментален 2 MW реактор в БАН - общо 5 реактора. Бат Бойко Борисов спря "само" два реактора. И се хвалеше. Така че дотук руснаците ни построиха 7 реактора и доставиха още 2, за Белене по 1000 MW. А американците ни нарязаха 5 блока и ни забраниха да строим още 2. Това е сметката, това са ни "съюзниците", дето ни "пазят" ... Русия строи, с нейни проекти, инженери, с нейни кредити. Американците дойдоха на готово и само разрушават.

Защо се пропуска в изброяването интервюто на генерал-майор от Украйна във "Вашингтон пост". В което той отчита като успешно изпробване на ракета HIMARS по шлюза на вадохранилището през октомври 2022-ра? И писмото на Русия до ГУТЕРИШ И ООН от 22.октомври 2022-ра, в което ги предупреждава за намеренията на хохлите да се предизвика взривяването му. Е сега същото писмо се разпространява в ООН с въпроса - Какво направихте г-н Гутериш?

Голяма радост за българските журналисти. Хем новина, хем доказват предаността си към когото трябва.

Телеграм канала на 205-а омсбр на Русия, още през октомври м.г. писаха за минирането на язовирната стена и готовността тя да бъде взривена в случай на напредване на украинските войски. Този пост и до сега е достъпен на Телеграм канала на бригадата. «Има потвърдена информация за минирането от наша страна на язовирната стена и нейното разрушаване в случай на неконтролируемо придвижване на противника... Огневите позиции се изграждат извън зоната, която ще бъде залята.

Да беше дал линк, вчесто да лъжеш. А и къде е неконтролираното настъпление…?

Както в България разрушиха всичко така и в Украина разрушват, на колониакистите не им трябват силни държави, а колонии

нали искат да разрушат комунизма и всичко свързано с него :)

Лятото на 1941 в Украйна е свързано особено трагични събития – разгромът на най-мощната групировка на СССР за война с Германия – на Киевския особен военен окръг (в навечерието на германското нахлуване развърнат в стратегическото обединения Южен фронт). В неговия състав са били включени не само най-съвременно въоръжените и наситени с бронетанкова техника и с авиация войски, но на него, според довоенните планове на Сталин се е възлагало настъпление на главното стратегическо за СССР направление – срещу Румъния. За овладяването за броени седмици на нефтодобивните райони и на нефтопреработвателните мощности в Плоещ, с което Германия би се лишила от ресурси за водене на мащабна и продължителна война. Но основните германски сили нанасят изпреварващо решаващ удар на Беларуското направление и в последвалите серия настъпателни операции разгромяват и Южния фронт. Поради отказа на Сталин да оттегли своевременно войските на източния бряг на Днепър е овладян Киев и е обкръжена и унищожена особено крупна съветска групировка (само пленените наброяват около 600000 души). Епизодът с взривяването на язовирната стена на Днепровсктата водноелектрическа централа е част от тези трагична история.

Е, и? Това е сайт за новини, не за лекции по военна история.

След седмица няма да има и помен от това наводнение. Херсон е пясъчна пустиня.

Ама тряба да се спре идпускането на вода от навмиращите се на укротериторията ПО-ГОЛЕМИ водохранирища.

Днепър носи хладилници и тоалетни в Черно море, течението ги отнася в Сочи.

разсмя ме, твърде изобретателни ги изкара

Погледни картата на теченията в Черно море. Преди да стигнато до Сочи ще минат през Румъния, България, Турция и Грузия. Основното течение в Черно море е обратно на часовниковата стрелка.

То е ясно, че нито украинците, нито руснаците разрушиха стената - направиха го американците/англичаните. Това първо. Второ, Путин направи уникална простотия, като реши, че ще го посрещнат с цветя в Украйна. Трето, покрай войната, останахме без добър голям брат - единият я забатачи в блатата на Украйна, а другият ни е доведен. Остана само един Бог да пази България, а всъщност, ако все още не ни е изпила чавка мозъка на всички ни, овреме да викаме Неволята!

Имаме си Посолстово, да ни казва кога да серем и кога да не папкаме. Велико е Посолството и просто Кирето е неговия пророк!

Какво става с войната в Украйна? Зеленски превзе ли вече Крим?

Засега .Добри окопи са изкопали.

Край на летния туристически сезон тази година по родното ни Черноморие - до вчера през деня, на 4-тото денонощие от разрушаването на язовирната стена екокатастрофата вече е достигнала до плажовете в района около Одеса, преодолявайки за това време водно разстояние от около 250 км. А посоката на теченията в Черно море е ориентирана обратно на часовниковата стрелка, т.е. от север на юг в нашата западна зона от крайбрежието.

Трябва да се избомби и разруши и построи наново и у нас!!!

толкова сте некадърни новите, че още не можете да разрушите и откраднете построеното тогава

Това е истинската декомунизация. И баба знае да събаря само паметници.

Целта е Крим! НАТО има нужда от Крим и ще го получи. В Крим руснаците разположиха ракетни комплекси Искандер с които заплашват сериозно 6 флот на САЩ в Средиземно море. Впрочем цялата война е за това.

Крим е ГРЪЦКИ!

Крим най-много време е бил бългрски! От памтивека до 7 век, когато го завземат хазарите (половината от тях са българите на Бат Баян), нарични от дунавските българи на Аспарух - черни българи. Гърците са държали само крайбрежието, както е било и по целия Балкански полуостров.

Онзи там

А Гърция според украинските учебници си е Украйна. Както Полша, Австрия, Румъния и Русия. И Аспарух е бил украинец (нали от Украйна е дошъл…). Истинския украинец знае, има два типа хора - украинци и такива дето са забравили че са.

Дам и що целия запад прегърна Крим? Второ ако тази безсмислица е вярна защо нападна Русия? На НАТО не му трябва Крим има цяла Европа.

При социализма, няма забрана на частната собственост върху средствата за производство! Чети ти, Без паника!

Да попрочетем заедно…: Понятието социализъм се отнася до голяма група теории за организацията на икономиката и обществото, основана на публичната собственост и управление на средствата за производство и разпределение на благата. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Социализъм

Докато дивашките народи се самоубиват западните трупат милиарди и завладяват цялата планета. Ако забележите в момента от цивилизованите бели страни източноправославните да най зле. Не знам дали е съвпадение....

Русия не може да е разрушила стената тя ползва водата и тока от тази централа .

немската техника си е по добра от руската. И както виждаме, гори много по добре

Аз не горя, аз бълвам огън !

Без паника, не знаеш какво е комунизъм. Комунизъм има там, където и забранена частната собственост върху средствата за производство. Така беше в целия СИВ! Сега е така само в с. Корея, там е за теб!

В целия СИВ имаше социализъм. Четете повече.

Този язовир 70г беше трън в украинския народ. В Запорожие има 5 пъти по голям язовир построен от немците през 1942г. Като нов е и ще изкара още 100 години. Този в Нова Коховка е руска изработка и беше пред разпад.

Много ми е смешно, когато някой - двора му не е оправен, коментира чуждите....

Само да допълня че Storm Shadow е с Бойна глава BROACH с тегло 450 кг което е напълно достатъчно да събори старата стена на язовира. Украйна направи опити и с Хаймерси да стори това.

Браво на Дир бг за статията

И какво излиза сега - че и този язовир е построен от Руснаците.

Какво е донесла русия на своите граждани или на тези, които е окупирала? Какво друго освен безвремие, диктатура, оскотяване? Руснаците в последната една година се чудят как да напуснат страната си, но в този форум, платените тролове и ментално увредени типове, величаят руския мир и диктатурата на путин. Идиоти.

Я пак но по смело

Не бъркай съветския съюз със руската федерация. СССР беше империя, както и САЩ след възникването на НАТО. РФ не е. В СССР беше диктатура и див застой. Руската федерация си е чисто капиталистическа държава с консервативно, религиозно население. РФ и Унгария са единствените европейски страни дето соросоиди не виреят ( в Унгария Сорос е персона нон-грата и неговите организации са забранени със закон). 1936г СССР е най бързо растящите световна економика със златен запас 2400тона. 1945г СССР губи 60% от мъжкото население между 18 и 40 години. Като умират най-вече образование и патриотите а 70% от промишлеността на европейската територия е разрушена. 1950г Сталин губи политическата битка със партокрацията и си отива. “Сталинската” Конституция от 1936г е отшибана и почва времето на кукурузника (Хрушчов) който “създава” административно днешна Украйна и задава предпоставките за застоя и евентуално разпада на СССР. 1994 година златния запас на СССР е 400 тона.

Комунизмът фалира, точка! ЕС смачка СИВ, точка!

В Китай не са съгласни с тебе.

А в България! В Китай не е комунизъм!

Ми то и в България не беше.

САЩ и те са фалирали, и банките им фалираха и продължават да фалират, и държавата им е на практика фалирала, но като няма пари - печатат

"През декември м.г. Washington Post цитира УКРАИНСКИ ГЕНЕРАЛ, който заяви, че негови подчинени са ИЗСТРЕЛЯЛРИ АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ по ЯЗОВИРНАТА СТЕНА – ТЕСТОВИ удар." ТЕСТЪТ на УКРО-АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ УСПЯ.

Ама всички видяха колко бързо се изнесоха хохолите от островите с лодки.

Във всички случаи след известни ремонтни дейности и преоборудване, съоръжението е можело да се използва и в бъдеще. Язовира снабдява с питейна вода цяла югоизточна Украйна И КРИМ! И тук по подобие на диверсията на "Северен поток" е логично да се зададе въпросът: "Кому е изгодно?"Отговорът на този въпрос изяснява напълно ситуацията.

Кошмар с контранастъплението на Украйна: https://t.me/RVvoenkor/46647 Тотална анихилация на укропитеците: https://t.me/voenacher/46166 унищожаване на прехвалената IRIS-T, потвърдиха го и по германските телевизии (комплекса си е техен): https://t.me/voenacher/46203 https://ria.ru/20230608/unichtozhenie-1876851344.html Брутален разгром на колона танкове, сред които и "комбайните" Леопард 2: https://t.me/voenacher/46218 Изгаряне на настъпващата украинска техника https://t.me/RVvoenkor/46938 https://t.me/ChDambiev/24002 унищожени Леопарди и Брадлита: https://t.me/voindv/3107 https://t.me/sashakots/40258 https://t.me/milinfolive/101940 Геноцид M2A2 Bradley + Leopard 2 за разкош: https://t.me/milinfolive/101955 Купища унищожена НАТОвска техника, включително доста Leopard 2 https://t.me/RVvoenkor/46989 Попиляни машини за разминиране на базата на Лео 2 - Leopard 2R HMBV (Heavy Mine Breaching Vehicle) https://t.me/annanews/51058 Изгаряне на техниката на 336-та бригада на ВСУ: https://t.me/c/1616602812/767485 Ка-52 рабои по танкове и др. бронирана техника с ракети "Вихрь" (силно цензурирани видео-материали): https://t.me/voindv/3109 https://t.me/Soldieroffortune777/26802 https://t.me/annanews/51057 Попиляване на украинска техника от "контранастъплението" с FPV дронове: https://t.me/annanews/51062 Погром: https://t.me/annanews/51056 https://topcor.ru/uploads/posts/2023-06/1686328364_output.jpg

Чудесно :)

Руснаци няма, няма и Русия. В средновековието е имало държава "Рус" от шведите, които я основават - руси. Намирала се е източно от Москва - от фино-угърски език - там са живели мордвини , мари, вепса, карели След това е имало Московия, преимунувана от Петър Първи на Россия, населението й се нарича "россияни".

Стига си говорил тъпотии, бе имитиращ продукт.

Колко си некомпетентен и нямаш срам да пишеш такива глупости.

Да бях се гръмнал, да не се мъча!

ти обаче си рушняшка свинкя и Za тва ми правиш дълбока свирка