"Двоен стандарт": Макарони у нас по-скъпи от Италия, а сокът - от Германия

Ново проучване потвърди "двойния стандарт" при храните у нас и на Запад - в състава, качеството, цените

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И приятен апетит! Между другото, всичките тези тестеняци са измислени като храна на бедните, в частност на дзидаро-мазачите. А дебелейте си кротко в поднебесните имения около загиващата планина и да сте живи и здрави, предимно здрави! "Талантливите" ви кретенчета все така в Италианския ли ги записвате? С паста и фиде в главата далеч не се стига. Рано или късно. Явно ще е късно, но да почакаме все пак.

Спагети или макарони се правят от всяко италианско семейство и там това е традиция . Ние се отучихме да точим и производителите са основно хлебозаводите. Няма как при няколко хиляди пъти по- малко производители цената у нас да е по- ниска, защото няма конкуренция. Консервите с домати- На село е традиция да се правят консерви и сокове с домати, но са прецедени или белени цели домати. В Италия има много повече производители и няма как цената им да не е ниска. А са и качествени. Ние просто издишаме с по- некачествена и по- скъпа продукция. Трябва да сме конкурентни, а не да лъжем, че конкурентите ни са виновни.

Айде на евро-атлантическите ценности, дето толкова скачахте за тях !

Абе поне има макарони 50 вида. Избираш си друга марка, която продава същото качество и в Западна и в Източна Европа. А по времето на съветските ''ценности'' в магазините имаше само оцет и салам кучешка радост. Така че тъпата ти пропаганда не минава. Хората помнят.

Русофилските ни медии сравняват цените на вносните стоки,които естествено няма как да са по-ниски у нас най-малкото защото имат транспорт и непосилни такси от хипермаркетите у нас в сравнение със западните хипермаркети макар на една и съща компания,но никоя медия не показва пример с български стоки дето са в пъти по-евтини в чужбина.Например лютеница Дерони е 0.59 паунда в Британия и над 4лв. у нас!?!???

А цените в нашата велика Расия се различават до 7 пъти в различните области,а уж сме една държава!

Преди 5 месеца се върнах от Лондон, бананите с София са 5лв килото, а в Лондон 72 пенса, което както и да го смяташ е около 1.50лв за килограм. Суровия микс ядки в Лидъл БГ са 7лв, а там 99 пенса малко над 2лв. Цените на повечето храни са между 50 и 200% по ниски. Който не вярва, да си купи билетче за една авиокомпания за 9.99 паунда и да се разходи в Лондон. По евтино е от колкото да отидеш с автобуса от София до морето. Сами си правете изводите.

Да,но британската икономика катастрофира,а нашата хвърчи.Дето се вика нерде Ямбол,нерде Стамбул!

Помня преди 10ина години едно служебно пътуване до столицата на Ангола Луанда. Там ако тръгнеш да пазаруваш, може да ти се завие свят. Например в един малък ресторант ни предложиха уж оригинална белгийска бира "Дювел" на цена 60 щатски долара бутилката. Колегата ни австралиец там твърдеше, че заплатата му била 20.000 долара месечно, квартирата струвала 6.000 долара на месец и се поемала от компанията. Там има пълна липса на инфраструктура, европейските стоки са изцяло контрабанда или с мита от порядъка на 200%. Жилища с европейски стандарт има само в 1 малък квартал и за там се натискат да живеят всички пратени там експати. Всеки има лична охрана, шофьори, готвачи и камериерки. Същите тези работят за петролни и диамантени компании, които факттически могат да плащат милиони без да им пука особено, тъй като експлоатират в замяна природните богатства на страната даром. Парите отиват изцяло в джобовете на разни корумпирани държавници. С една дума плащаш 10 милиона за издръжка на служителите си там и получаваш 100 милиона в замяна. В същото време, излизайки от този ограничен кръг попадаш в една абсурна мизерия, в която буквално вегетират 30 милиона население, умират от болести като холера и пр. В България за щастие ситуацията е далеч по-добра и не може да се прави паралел. Но все пак се замислете защо цените у нас са по-високи, доходите по-ниски и ще се досетите. Ситуацията е идентична, само мащабите са други.

Кока- кола се продава в цял свят на най-различни цени, в зависимост от това кой, колко може да плати, в Люксембург е 2.5 евро в БГ е левче, пазар ....

И защо такова тенденциозно заглавие като: " сравнението с Австрия показва преобладаващо по-ниски цени на българския пазар"??? В България не е много по-скъпо, с изключение на някакви макарони... И да - моцарелата в Павликени била по-малко маслена, отколкото в Тоскана. Що за малоумно изследване???

Тъпите сороски мекерета и пазарни фундаменталисти веднага се хванаха за ПАРИТЕ/цените/ да ,,обясняват,, ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ ТИП Милтън Фридмън и простаци....А става въпрос ЗА ОТНОШЕНИЕ към нас!!!!!....ПРЕЗРИТЕЛНО И НАЗИДАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ...

не се ли отнасяте с презрение към другите,за кой народ сте казали добра дума,всички са ви под нивото,все вие сте най,каквото сте си посяли това ще си пожънете,стига само меда да е за вас,в тоя живот има и жило,време е да го разберете,самозабравилисте се от имане и охолен живот,но и вашия ред ще дойде

Абе защо не питат "великия" финансов експерт Каролев.Той ще ви разесни всичко за цени и пазарна икономика.

Ми то ЕС , НЕ Е СИВ....Пък и БДС няма,пък и армия няма,пък и образование няма,пък и държавници няма,пък и ТОВА НИ ДОНЕСЕ ДЕМОКРАЦИЯТА......какво ни взе се вижда по ЕВРОСТАТ...

Първо искам най-учтиво да помоля всички платени драскачи да се хванат за ушите и сами да се ударят в стената . Каква пазарна икономика , какви икономии от мащаба , какъв стандарт ??? Тук се касае за явна измама известна на всеки , който е стъпва в чужбина . Това което се случва тук е криминално наказуемо във всяка една Западно европейска държава . Тук стандарта се поддържа (заплатите ) изкуствено ниски , а цените се надуват по-същата схема . Целият проблем идва от фалта ,че тук няма демокрация . Това което цари при нас е странна комбинация от анархия , олигархия , феодализъм и идиотокрация .

Абе то бива пазарна икономика ама ние сме 4 пъти по бедни и да плащаме за някои стоки 4 пъти по скъпо си е подигравка. Освен това нали сме единен ЕС, цените на много стоки са по скъпи в БГ и с по лошо качество. А в сравнение със заплатите е подигравка.

ПОДИГРАВКА С НАРОДА! Лютеница в Англия за левче, у дома за четири

Има факти и снимки надолу, направо ни нямат за хора и ни дерат кожите.

Защо минуси бе БГ говеда, отвори си очите овчи народе.

Тези с минусите са вносителите на макароните, които навсякъде струват стотинки, ти пък що се учудваш?

Ядем пълни боклуци, за сметка на това - на най-високи цени. Ясно за какви ни мислят европейските и местните производители и търговци

В интернет го има на изображения, напишете лютеница Англия. Марка Д..они снимана в английски магазин 2 големи бурканчета за 1 паунд или на наши цени по 1.10лв едното бурканче. Същата лютеница в БГ струва 4 лв.

Не се научихте, че по правилата на пазарната икономика цените са определят от ПАЗАРА и държавата няма никакво право нито да ги контролира, нито пък да ги коментира! Още по-лицемерно е, когато тази същата държава си получава по-големите суми като ДДС (ако цената е по-висока) и въпреки това се прави, че не харесва цената!!! Защото ДДС върху 1 лев никога няма да е повече спрямо ДДС върху 10 лева! И с това мислене правят закони, наредби и т.н. у нас...

Ако една верига магазини поръчва по 10 тира с макарони месечно а друга 2 тира, коя ще получава по-добра търговска отстъпка? Къде ли се продават повече макарони, в 60 милионна Италия или 7 милионна България?!

Не виждаш ли, че никой не се досеща що е то пазар? Дори са имали глупостта да напишат коментарите си за цените като резултат от "изследването".

Хайде да те помоля , като с колегата сте толкова навътре в нещата да ни открехнеш и нас . ;-)

Да не забравяме все пак,че има и транспортни разходи - ако макароните сме ги внасяли макарон по макарон,а не в чували,защо сега пищим?А на германците можем да им го върнем като започнем да им внасяме български елетрокари,но там ги продаваме на двойно по-ниска цена отколкото в БГ...Хак да им е!

Цените са измислени от вносителя, който често си е българин. Той, ако иска, ще продава и на десеторни цени.

Май говорят за вериги магазини - там българите са кът... И пак си позволяват да продават скъпо - който е ходил по Европа знае.

Друго си е да плащаш 1300 евро за сносно жилище в западна Европа при заплата от 2700 евро...и какво като някои продукти са малко по-евтини? Стандарта е абсолютно несъизмерим в случая, но живота в България си остава като цяло по-евтин.

Най-простия пример за пазарна икономика е следният: Ако някой е склонен да купи нещо на тройна цена, никога няма да му го продадат на двойна. Опитайте се да купите евтини макарони от Италия и да ги продадете в България и така ще разберете защо са по-скъпи тук.

Има безброй логични причини за тези разлики. Като започнем от конкуренцията и стигнем до традициите на потребителите. Например в лидл в Германия има огромна мрежа от магазини, оргомни обороти, по-добра логистка, жестока конкуренция, евтина работна ръка и т.н. Няма нищо нередно с нивата на цените, нередно е само ниското ниво на икономическа култура. Без икономически познания и компютърна грамотност в 21 век. човек се самообрича на мизерия.

Не намирам никаква връзка между "компютърната грамотност", "икономическите познания" и баналната измама в магазина, на която сме жертва. Минаваш след работа да си купиш продукти, плащаш и получаваш ниско качество в опаковка на добра марка. А и по-скъпо често пъти. А иначе си бъди грамотен, културен и слушай Вивалди на воля.

Има връзка. Като не ти изнася сменяш продукта. Ако не го смениш, значи цената те устройва и продуктът ти харесва, тоест за теб е качествен. Това е икономическата логика, която ти наричаш "измама". А компютърната грамотност върви в пакет. Те са като четенето и писането за 21 век.

Как са сравнени цените - крайни цени с ДДС или базови цени без ДДС? Това е много съществено, защото в България ДДС върху храните е 20% докато в Германия, Франция и други нормални държави, ДДС за ХРАНИ (не за газирани напитки, бира и т.н.) е около 5%, а в някои случаи дори и 0%.

Или статията или изследването не са направени като хората. Не ми пука дали пакет паста е 166% по-скъп тук, отколкото в Италия. Такава висока цена е нормална ако производителят иска да го пласира на нашия пазар като луксозен продукт. И Лореал във Франция е козметика от супермаркета, но в Китай е луксозна марка... с идентични продукти. Не ме и интересува дали някоя марка продава по-некачествена продукция тук, отколкото в Австрия да речем, АКО тук тя е и по-евтина - т.е. качеството съответства на по-ниска цена. НО не става ясно дали има марки-мошеници, които хем продават по-ниско качество тук, хем с по-висока цена. Това вече е грабеж. Но в същото време е и подарък за родната индустрия - т.е. има възможност да излезе местен продукт с по-високо качество и по-ниска цена... на теория нали...

В България има производство на много качествени продукти но всичко е за износ. Никой не сме е да продава качественото защото ще лъснат боклуците, които се продават на европейски цени.

Български гъши дроб във Франция се продава за около 30€ килото. Цената на френския започва от около 60-70€ за килограм. Не знам в БГ кой би си купил гъши дроб дори и за 20€ килото... Аз друго не разбирам - защо държавна структура, която е направила иследване с държавни пари (т.е. с парите от НАШИТЕ данъци) не е публикувала резултатите, че да видим за кои марки и кои продукти става дума?!

Някой иска заплати като в Германия, но цените като в България. Няма как да стане. Някой иска заплати като в Норвегия, но няма никаква квалификация. ....упс...искам ...искам...

ДВОЕН СТАНДАРТ? Ма много са лоши тези "западняци". Двоен стандарт има даже и при наемите! Наема на един двустаен апартамент в Берлин е 1000 евро, в София 500 лева! Как само ни прекараха? Двоен стандарт има даже и при здравната осигуровка! В Германия и Австрия тя е 15% от заплатата (8% работника, 7% поема работодателя) В България тя е 8 % (3,2% за сметка на осигуреното лице и 4,8% за сметка на работодателя). Само ни прекарват западняците!

МА КАТО СРАВНЯВАТЕ ЗАЩО НЕ СРАВНИХТЕ И ТОВА, КЪДЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СЪОТВЕТНИТЕ ПРОДУКТИ! Ма много ясно, че макароните ще са по-евтини в Италия, понеже Италия си ги произвежда! Но ако италиански продукти се продават в България, то ясно че ще са по-скъпи, понеже ИМАТ ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ! Така е с портокаловия сок, моцарела, шоколад и т.н.

Ми що не се произвеждат спагети в България и да са по ефтинки? Щото няма кадри, нали? Щото някой иска да му се работи за без пари.

щото някой иска да получава пари без да работи,за сега е така,но скоро и тоя балон ще се спука

Масовите марки мляно и вакуумирано кафе са с безобразно лошо качество в сравнение с преди 2 години. В някакъв момент рязко влошиха качеството на кафето. Това трудно се доказва, но е факт. Принудих се да използвам кафемелачка и да купувам прясно печено кафе. Няма добро пакетирано кафе както преди. Това също е измама на потребителя. С други стоки като цигари, козметика и др. е същото.Това е ЕС, свиквайте.

Не разбрах сега какво общо има ЕС с разпасалите се разбойници и измамници в България и спящата прокуратура.

Никакви разпасали се български разбойници не пакетират немското кафе. А немски разбойници, които мамят българския потребител да плаща за марка, а в опаковката на добрата марка намира отпадъци. Така ясно ли е? Погрешка ти сложих плюс на коментара.

Абе ти кажи кой внася. Кажи тоя дето внася колко плаща на партиите и чиновниците за да може да работи без проблеми. Кажи сега къде са ХЕИ, че не си вършат работата. И те ли са германци? Боже, колко мъка има по тоя свят, Божееееее!

Сега видях ,че на какаото за деца Nesquik пише произведено в Мадарско/Унгария?/.Браво на Нестле направете ни известни и рекламирайте България.

На скапания остров - яйца размер L - 79 пенса за 10, М - 99 пенса за 15. Мляко 2,25 литра - 99 пенса, и си е истинско - подквасва се и става кисело мляко, у нас даже не може да кипне. Пилета минимум 1,25кг (понякога доста по-едри) - 2,35 паунда бройката, Краве масло 250гр - 1,40. Хляб - доста качествен, не мухлясва и не вкисва на втория ден - 0,80 до 1.00 паунда. Свински вратни пържоли - 2,35 паунда за 0,700 кг, и оше много други такива ... при минимално почасово заплащане 7,83 на час.

Така е на острова. Храната е много ефтинка. Но пък жилищата... там нещата са дебели.

Ако е така, както казваш, защо да е скапан острова? :)

Ела и виж защо е скапан. Старо мизерно строителство, еднакви мизерни къщички, отвратителен климат, още по-отвратителни местни, мангали от всякакви страни, пакита навред ... и още много такива.

Според мен е съвсем нормално една стока, която се произвежда в Италия, да е по-скъпа в България, отколкото в Италия. Все пак има и допълнителни разходи, за да стигне стоката до България.. най-малко.

именно, но на дир-ниците толкова им стига акъла :)

Интересно, какво точно са изследвали като моцарела в България, че дори имало саламура.

Вероятно не знаеш,че три млекопреработвателни предприятия у нас произвеждат моцарела за Италия.

Може би не знаеш, но моцарелата не седи в саламура, като бялото сирене.

Как ме успокоиха само - в Австрия са само с малко по-скъпи от България

По-интересното е защо прясно мляко в кутия и шишета - 1л се продава в България от 1,50 длв нагоре и е толкова скъпо при условие, че в Германия 1л прясно мляко в кутия е около 50 цента.

Много зависи от прясното мляко. Има едно мляко, дето стои извън витрините и е едва ли има нещо качествено в него. То е ефтинко наистина. Но това от хладилната камера си е около 80 цента. Кофичка от килограм перфектно кисело мляко - варира от 1.8 до към 2.4 евро

Ако е в опаковка тетрапак ( UHT ) нама никаква нужда да стои в хладилна витрина.Не се правете на специалисти по всичко.

що не погледнеш трайността на германското мляко дето е по 3 -4 месеца, това би трябвало да ти даде отгоовор на умния въпрос и да си направиш изводи защо в германия жена под 100 кг няма и дали трябва въобще да го купуваш и дискутираш??

Отговорът е елементарен - пазарна икономика! На малък пазар се продава по-малко като количество, логично и по-скъпо.

Спагети Barilla в Италия , в скъп супермаркет са на цена 0,50 евроцента. Сметнете.

Barilla са по .79 цента, но бадантският ти мозък не стига да си дадеш сметка,че стока, внесена от друга страна няма как да е на същата цена като в Италия! Бърши старци и не се опитвай да мислиш, не е за теб!

Italianoto тези макарони, който се внасят от Италия да не 2-3 пакета бре ?! Така, че надценката в България може да е 20-30 цента и търговеца пак ще е на печалба. Това прави 1 евро или два лева, сори ама никъде не виждам макарони БАРИЛЛА на тази цена! И защо ли ??? Защото в България цените не се регулират от пазара !!! В държавата на МАФИЯТА пазар НЯМА !!!

"Двоен стандарт": Макарони у нас по-скъпи от Италия, а сокът - от Германия Явно, ние имаме най-високият "стандарт" по цени на стоките в ЕС.

Така е, защото нали българите са най-интелигентни и умните в света.

Така е - абсолютно свободен пазар има само у нас и някои от другте бивши соцстрани. Навсякъда другаде, вкл. най-свободната страна - САЩ, цените се мониторират и никой не си и помисля да ги увеличи, дори и с цент. Освен това, там търговците са потомствени и са крайно почтени, а не примитивни, безогледни и свръхалчни същества /нарочно избягвам думата хора/ каквито са нашите.

ти въобще не знаеш какво е свободен пазар. Българския пазар няма нищо общо със свободния. В България за да правиш бизнес трябва да си на някой човек и да си плащаш на който трябва. Никой не може да внася свободно без да се отчита. За това целия пазар е окупират от няколко големи търговеца и всички минават през тях. Естествено те са свързани с управляващите във всички правителства до сега.

Глупости. В САЩ никой не наблюдава дали някой не е увеличил цената. АКо има контрол на нещо, то е да няма картел - договаряне на крайни цени между търговците. Иначе който иска може да си увеличи цената и да продава пакет спагети за 10 долара.

Жмъц, ако беше казал че желязото е дървено, щеше да е по-вярно от това което казваш тук за цените в САЩ. Там всеки цент от цената е ясно обоснован, и за да вдигнеш цената даже и с един цент, депозираш в съответния орган /напр. кметството/ около две папки писмени обосновки за новата цена, и чакаш евентуално разрешение за промяната /а такова много рядко се дава/ ! Проверил съм го лично, и съм питал даже и кмет !

Уважаеми ДИР-аджии , след това откровено поръчково отразяване на проучването ( гледах интервюто и представянето на изследването от комисията и нещата са доста по-различни , само за детските млека представиха разминаване в цената от 50 до 70% и то не в наша полза , а съдаржанието се разминава доста ??? ) и редица други крещящо манипулирани материали ПРЕСТАВАМ да ползвам вашите информационни услуги и призовавам всички търсещи наистина актуална и безпристрастна информация да го направят!

Благодаря за минуса ...иначе сте много бързи!

Само да напомня и по-долу имам коментар , забравили сте да го "хейтните" ...

Водка с полоний за отеха, за тези европейци долни и техните двони стандарти!

Верно си радиоктивен тапънар. Кой западняк ти е виновен, че тук местни душмани ограбват населението? А??? Няма как да кажеш, защото ти си един от тези душмани и така ти е угодно.

А какво е това "Отеха"?

Забравил е да сложи спейс между От и еха. :)

АМи да видим и цените на нехранителните стоки , например в неска верига . Прави ми впечатление че цените на някои стоки в България са в пъти по високи от тези в Германия. Най-фрапиращото е спрей за обувки. В Германия струва 1,95 евро а в БГ - 6,99 лева при това намален от 9 лева. КОйто иска да си купува :))

Ако ДИР ти го представят ще има НЕЗНАЧИТЕЛНИ разминавания ...

Абе това с боята е нищо. Я кажи колко купувахте яйцата по великден? Аз ги пазарувах но 12 цента. Пилешкото от бройлери е на 1.60 евро. Пилета небройлери (с вкус като някога на баба ми от село и с жълта мазна кожичка) - 2.50 евро

Да ви кажа каква е работата сега. Назначените бизнисмени от БКП са окупирали цялата икономика. Изкупуват качествените продукти в България и ги продават на запад на добри цени а от там купуват най-големите боклуци и ги продават в България на западни цени. Никой не може да разбие монопола, защото той е обвързан с управляващите. т.е. те са едно и също. Целта е да ви стрижат като овце, да ви доят като крави и да ви консумират като свине. Вие за тях сте стока а не хора. Докато ги търпите ще бъде така - ще ядете всякакви фекалии при това на евро цени.

Важното е храната за животните да е ефтина! На ЕС и САЩ не са нужни хора в тези земи.

И какъв е извода? : Водката в русия е по-евтина от в България и за това в г. Перм пият европейски препарат за баня Сомат и замезват с амеиканско чипсче. Така им харесвало, а?

Поредната антиевропейска пропаганда на туземната рушофилия ??? Защо не се изследва и коментира качеството и цените на "родните" мутро производители или това е тема табу ???

Не разбирам защо регулативните органи се занимават с глупости. Какво значение има какъв точно боклук чипс се предлага на различна цена в БГ? Не е ли по-важно, че това се продава в училищната лафка? Да си оправим нашата градинка и да правилата за хранене на децата викам първо...

Май основната цел на тези "проучватели" е била не да ни информират, а да замажат нещата. Защо не коментират, че цените на основни продукти, като масло, мляко, месо, яйца, сирена, колбаси, горива и т.н у нас са доста по-скъпи даже и когато са местно производство. На цените не им влияят нито по-ниските разходи за заплати, нито по-ниското ДДС, нито по-ниското и негарантирано качество.

Маслото тук варира. За 250 грама от 1.4 евро до към 2-3 евро за президента в зависимост от магазина. Маслото е суперкачествено без добавени маргарини.

- какао в шоколадови храни - от изследвани 2 продукта, при 1 продукт (50%) е открито различие; - немлечни мазнини - изследван е един продукт, като не е констатирано отклонение. Ето така се прави статистика за идиоти - после имаме 100% липса на отклонения при немлечните мазнини в цял ЕС и 50% различие в какао в шоколадови храни на ниво ЕС...

Значи производителите слага палмово масло в бебешкото мляко , не за техния пазар, а за износ на изток. Производителят смята тези потребители за по-низши, А веригите, които продават си слагат цените, допълнително и ДДС-то /което в други държави е редуцирано за различните стоки/ натоварва цената. Ами да - прецакани сме!