29 души загинаха след катастрофа на "Як-40", докато ДС се грижи за Тодор Живков

Самолетът излита фатално бързо, докато правителственият полет се бави, защото комунистическият лидер си преглежда очите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тодор Живков им е виновен, че те са некадърници.

И сега наследниците на комунистическите изроди драскат идиотските си простотии тук. УБИЙ РУСКИ ТРОЛ, СПАСИ БЪЛГАРИЯ !

tretoto robstvo na Bulgarua t.e. komunisticheskoto e po-jestoko ot grutzkoto i turskoto.loshoto che vse oshte produljava ,prdi beshe v totalitaren rejim ,sega e "demokratichen".kato napisha nyakolko komentara i demokratichniyat dir bg me shkarira ot pravoto na komentari.na tova puk mu kazvam svoboda na slovoto i pechata.po-tocno kazano koito pritejava pechat oprdelya slovoto,no tova sa komunyagite strahlivi podmolni.v tehniyat rechik dumata doblest ne sushtestvuva .da jivee"demokratziyata.

Вярно много жертви е имало. Индианците натикани в резерватите още помнят избиването на 30 000 индианци за 1ден, и къде са оплаквачите на платената демокрацията

унищожил десетки милиони, най вече от тъпотия, Китай, Камбоджа, сев Корея, Африка също така десетки милиони, и това в 20 век.

Ти да видиш какви историци загрижени за 29жертви миналия Век Поръчковите историци малоумно не казват за масовите катастрофи с по 200жертви всяка на Боинг

Боклук си ти, комунистически плазмодий! Дано гориш в ада с Тато в един казан!

ЗАЩО СЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ НЕМОГА ДА РАЗБЕРА

Как ви идват на акъла да ги насосате тия лъжи, и пак да изкарате Тодор Живков демон, а не виждате днес как мрем като мухи. Пфууу, гнусни либерастки отрепки !

Абе ти нормален ли си? Това е ужасната истина за червените боклуци!

Мри бе, утрепко и иди при Тато в казана!

Мри ти, бе безполезен мазен соросоиден червей ! Няма нищо по-гнусно от либерастките отрепки ! Дано гориш и ти в ада, боклук !

Бог да ги прости. Голяма трагедия. На мои близки загина детето... след това майката се разболя и почина. Беше голям ужас, когато ги видех ми се свиваше сърцето от болката им....беше им изписано на лицата завинаги :( Не пишете глупости в коментарите моля!

А хората, дето изгоряха живи във влака, ами самоубийствата всеки ден, това ще да е от хубавата ви демокрация ! Трагедии стават по всяко време.

Тъпанарке, едното не компенсира другото!

ми кат не компенсира дай да си говорим за сега, какво ми опяваш за преди 100 години. Кажи как е днес, тъпако ?

България е страдала и страда от (народни и заслужили) артисти.

За всичко, което става в България и има лош край е виновен бай Тошо. От 30 години, не е на власт, ама той е виновен за всички кризи, измами, мошенгии, кражби и т.н. Нека да не си мислим, че в държавна сигурност, са работели, някакви изроди, които да се правят на пилоти и да накарат самолет, да излети неподготвен. За всички самолетни катастрофи, които стават по света, кой е виновен. Дали пак ДС. Оооо, обърках се – Путин е виновен.

ебаси глупака - ти или си на 15, ама много харесваш тъпанара Живков, или си му цокал дудука и много ти липсва

Човека ви подсеща да се опомните. Във връзка с новите живковци, сега са се нарекли "демократични". Колкото оня беше пък "социалист", даже са по-зле...а вие по-глупави.

Всъщност си много прав,тоя селски тарикат тато си е виновен за краха на България по негово време.

погледнете в тубата какви малки летища има и на какви места, косата да ти настръхне, а боинги излитат от тези писти и се чудиш и се маеш, как го правят.....но на крива ракета и космоса му пречи, всичко е до квалификация на пилотите, не че тогава не е имало некадърници, защото всичко ставаше с връзки на мама и тати от ЦК-то!

а пилотите са виновни в повечето случаи за авиокатастрофите, защото не могат да преценят ситуациите в които изпадат и падат като круши!

Или в този случай ситуцията в която са ги напбутали другарите от ДС за да може оня темерут Живков да лети когато му е кеф .

Доста сълзливо, но чии деца пътуваха по това време до морето със самолет?

Аз пътувах като дете с втория полет на Ту-154 в България. До морето ни. Варна.

пътуваха със самолет (включително и аз - обикновен софийски дришльо). Деца до 7 години ползваха половин билет. Цените: София - Варна - 22 лв., София - Бургас - 20 лв. Имаше по 15 полета на ден София - Варна. Повечето бяха с Ан-24 и Ил-18. Когато беше натоварено пускаха и по някой Ту-134 и Ту-154.

Пътувах София - Търговище с жената и детето за по 12лв на възрастен и 1/2 детето (6год.). Беше с лев-два по скъпо от влака.

Eh pak Bay Tosho vi e kriv, kato che li doktorite nyamashe da go izchakat.....

Дир, такова животно като "хоризонтален стабилизатор" няма. И още повече - с фиксация. Има хоризонтално и вертикално "кормило". А фиксация имат само задкрилките - но само за увеличаване на подемната сила при ниска скорост, и никакво "пикиране"! Накратко - поредната недогледана статия...впрочем, нищо ново..

А има ли самолетът педали за управление на кормилото? Питам, защото виждам един подготвен специалист със самочувствие, при това покрито.

Има, но за управление на ВЕРТИКАЛНОТО кормило. На някои самолети педалите са "комбинирани" - при натиск в горната част активират спирачката на колелата/колелото на левия или десен основен колесник.

Аз питах горния не случайно. Може ли да допуснеш, колега, че подобен екземпляр има летателно образование?? Не знам, аз не допускам подбно нещо. Разчитах да се разведря с отговора му. Нима е възможно, основен елемент от конструкцията на самолета да бъде така категорично отречен, и ти да смяташ че е нормално? Миража няма хоризонтален стабилизатор, не знам как лети.

До Кон: Извинявам се, избързах! При "фамилията" Mirage III, 5, 2000 (без Mirage F-1) хоризонталният стабилизатор е заместен с елевони и вътрешни задкрилки.

Не сте прав колега! Ето ви руската дефиниция за хоризонтално оперение. Използва се термина СТАБИЛИЗАТОР, като това дали е ФИКСИРАН или ПОДВИЖЕН "Горизонтальное оперение состоит из неподвижной поверхности — стабилизатора и шарнирно подвешенного к нему руля высоты.Неподвижный стабилизатор обычно имеет фиксированный угол установки относительно продольной оси самолёта. Иногда предусматривается регулировка этого угла на земле. Такой стабилизатор называется переставным." На тяжёлых самолётах для повышения эффективности продольного управления угол установки стабилизатора с помощью дополнительного привода может изменяться в полёте, обычно на взлёте и посадке, а также для балансировки самолёта на заданном режиме полёта. Такой стабилизатор называется подвижным".

Летеца! Май сте спали в "Долна" на лекциите по "Конструкция на самолета - планер и двигател"?

След тази катастрофа навремето излезе вица - По-добре Мек-20, отколкото Як-40. В действителност самолетът стартира някъде от средата на пистата. Както е известно през лятото при високи теператури и ниска въздушна влажност, поради по-ниската плътност на въздуха, на самолетите е необходимо по-голямо разстояние за ускорение и излитане. Това не може да не се е знаело от компетентните лица, но явно се е рискувало фатално. А дали за скъсяването на пистата има пръст Тодор Живков и свитата му не е много ясно, може би 50 на 50.

Много точно си го казал! Пример за всички местни тролове: Значи, цялото КДС се е впрегнало, запретнало ръкави и скъсило пистата, за да се разбие самолета преди важния полет. След това, главорезите от КДС - същите - с още по-голямо настървение са удължили пистата, за да може безопасно да излети най-първият в държавата. Е, поне се съмняваш, че може би да не са копали и бетонирали точно КДС, 50-50... Защото ако се беше изразил по-внимателно от обичайното, щеше да забележиш каква глупост си написал.

Май точно така е станало, както ти си го написал. Не мислиш ли?

Добре де, виноват, д-р ст. лейтенант!

Не разбрах какво общо има Тодор Живков със случаят? Тук може да е грешка на управление на полетите, пилота или техническа повреда. Те го пишат все едно Тодор Живков е командвал полетите и управлявал самолета. Сигурно такива измествания има постоянно. Аз пък познавам хора дето са ги преместили за следващ самолет, че да напъхат "важни клечки". Е този полет в който е трябвало да бъдат пада и няма нито един отцелял. Просто стечение на обстоятелствата. Или ако вярвате в съдба. Можеше да е и обратното.

Не си разбрал, защото не искаш да разбереш.Или си тъпанар , или се правиш на паднал от Марс.

Хайде да уточним! Повечето от загиналите са ДЕЦА. От възрастните: секретаря и по-късно умрелите пилоти. Пришпорват самолета, защото бай Тошо е с капки в очите за разширение на зениците и трябва да пристигне точно на време за прегледа...

То така се пришпорва самолет. Сега има летища с няколко излитания и кацания в минута. Диспечри им казват, ти чакаш, ти тръгваш, ти въртиш, ти на еди-коя-си писта.

Кух си, та чак дрънкаш...Понятие си нямаш от порядките в България през така наречения "социалистически период"!!!

Абе дираджий тъпанари докога ще измисляте фалшиви новини. На летищата самолети излитат и кацат на всяка минута и това не е никакъв проблем. А тогава на летище София е имало само няколко полета на ден,няма никаква причина да го карат да бърза. Освен това просто когато трябва да излети правителствения самолет най лесно е да му дадат предимство и да забавят другия полет. Никой няма да пусне самолет да излита от по къса писта ,когато е ясно ,че не може да излети .

Най-лесното решение със забавянето е тотално несъвместимо с вземането на петилетката за 4.

В случаят са казали да се маха самолета по най-бързия начин.

Анета я познавах в онези времена. Не хубаво така да се говори, но момичето, меко казано, имаше странно поведение. Не знам дали следствие на катастрофата или и преди си е била такава, но винаги искаше да е център на внимание и беше много приказлива и шумна. Доста пъти приказваше небивалици. Тя е единствената от оцелелите която се изказва за тази катастрофа и никога не отказва интервю (доста странно).

"...краката, ръцете и лицето й са обгорели буквално до кокал" Като ви е била позната въпросната Анета - Вярно ли са изгорели до кокал тези нейни части, или това е журналистическо скудоумие. И сигурно не и е личало като сте я виждали, а! Според мен, мир на праха на жертвите, но тук се вихри много измишльотина от списващия.

Зевзек

Комунист до кокал няма как да гори. В него дори желязо няма. А колегата 11 го познавам още от онова време. Още от малък пише коментари в интернет и никога не лъже.

Цитатът е от статията, а човека го питам защото е виждал жената и е говорил с нея, ерго статията лъже и то доста нагло. Така, че какъв комунист те тресе, не ми е ясно. Или пишеш по инерция.

Това на снимката не е Як 40 от вътре. Як 40 е 25 местен.

Това на снимката е съвременен самолет на България еър - 100 местен Ембраер. Преди две седмици летях с такъв.

Това на снимката е салон на ЯК-40 но не е български. Има пътническа врата в дъното на салона. В Хемус Ер имаше два Як-40 които бяха 32 местни LZ-DOM i LZ-DOF.

Пишете за Тато,а каква е разликата между него и охранителя му сега премиер?Каква е разликата,освен че тогава е бил Тато,а сега Тиква!!!

Тъпако България катастрофира заради разграбването от комунистическите и ДС-арските мекерета, подкрепени от кремълските апаши. Огледай се и ще видиш /ако изобщо имаш мозък да прецениш/ кои са милионерите и в България и в Русия. Само ченгесарски отрочета и такива на партийни функционери.Първите комунисти станаха първите капиталисти.

stankow

Е добре де, хайде да видим, кои са милионерите в България ? Хайде кажете един, поне един милионер, който да се казва Живков, Джуров, Младенов, Луканов, Лилов, Тодоров, Танев, Божинов, Таков, Балев, Драгойчев. Останалите фамилии не ги помня вече, много време мина. Един само ми кажете внук-милионер. Или син, дъщеря, племенник. Или поне собственик на едро предприятие. Кое е това предприятие ? Да ги чуем, тези лоши милионери !

А за кремълската връзка - направо не смея да питам. Представям си как са извозвали кирпич от България за Русия та да станат милиардери, и то повече отколкото ние можем да произведем. Ама все тая! Но си личи селската тъпотия, нямаща общо с действителността - обрали банкомата на мегдана, и ето ти милионери, че и руски при това.

Абе, ти не беще ли ДС-доносника на Димитровското районно у-ние на МВР във Своге? Нещо познато има в теб и в писанията ти. Споко, БКП вече не дава медали.

Зевзек

Stankow, изброените официално нямат и два лева в народната банка, сега управляващите ни са на практика със същия статус. Но ако ми кажеш как иначе след 10-и ноември някои лица набързо станаха едри собственици...

Явно всичко вече е безнадеждно и пак са почнаха старите глупости с Т.Живков, ДС, КГБ и извънземните !!!

stankow

И пилотите, които ликвидират с преливане на кръв ! :D :D Боже, какъв дегенерат трябва да си, за да вярваш на такива раздувки !!

Ей другаря няма ли най-после да наведеш глава и си признаеш какво направиха такива като теб с този РАБОТЛИВ, МИСЛЕЩ И КАДЪРЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД ПРЕЗ ТЕЗИ ВЕЧЕ 75г !!!!. Никакъв срам и съвест, да не говорим за човещина комунистическа измет!!!.

А защо никой нищо не пише за това - как катасрофира България,заради СДС-Ай дуците, начело с ДрагалЪвския гърбат @й дук!? Това стана преччди петвърт век!

В либералната демокрация не се носи партийна или държавна отговорност за нищо.

Държавата беше катастофирала (и то няколко пъти) още би дядо ти Тодор. Неговите приемници от БСП (ДС) я довършиха.

Казвали ли са ти, че си кретен? Не? Е, ето, казвам ти - кретен си! дано нямаш деца...наследствеността е жестоко нещо!

аха.. за Тато имаше АМЕРИКАНСКА очна клиника, а за обикновения българин нямаше дори диагностика за раковоболните. Все от "старост" умираха.

Очната клиника се брои "американска" ... но в нея оперираха български и руски лекари които работеха под наблюдението на американци, като клиниката посещаваше Варна и София два пъти годишно-)

Факт: това е международна клиника.

Руските самальоти винаги са били боклуци. Май вече ги няма никакви. Изпопадаха всичките като зрели круши!

Наишстина ли си толкова тъп или само си се маскирал като идиот?!

Всъщност има доста. Примерно вчера видях Ту 204... и з амен беше изненада.... но летят. Иначе с Як 40 летях от София до Атина през 2004.

Поради лошо за соц троловете стечение на обстоятелствата, по времето на соц-а ставаха авиационни катстрофи, а сега вече 30 години жертви в гражданската авиация у нас няма, въпреки че годишният пътникопоток вече надхвърля 10 милиона.

Абе деби-л .Авиационите катастрофи намаляха по принцип. Само в България ли е имало катастрофи . И сега има моли се да не си в такъв самолет .Дебил евроатлантически.

Зевзек

Ти си дебил. Нали у нас всичко върви на по-зле. Що пък точно само авиацията да е на по-добре?

"Гениални" и "журналисти", а всъщност настоящи шофьори на таксита, тираджии и ватмани, мечтаещи си да са журналисти, пишат явно статиите в дир.бг....

Разпасана работа. Дори сервитьорки и продавачки започнаха да коментират. Друго си беше, когато ДС оценяваше кой има ценз да пише.

Да, и при това друго, пак разпасани сервитьорки щяха да пишат.

Канал 1 или ''първа програма'' ли , както там се наричаше този болкук, е отразил събитието подробно..Всички ''журанлисти'', начло с Конакчиев, Гарелов, Кеворян са били там и са задавали въпроси....

Катастрофата е предизвикана от грешка на пилота - не е поставил хоризонталния стабилизатор в положение за излитане. Останалото са измислици, всяващи страх сред народа и оправдаващи хора с безотговорно поведение. Като не можеш да свършиш нещо - не го прави. Има психологически фактор от бързането - така се разбиха и руснаци наскоро, угробиха един хокеен отбор, пак на Як-42 в условията на припряност, като нашия. Няма вина Живков, че пилотът не се е справил да постави стабилизатора в изходно положение - забравил е. Да, нямаме възпитание да отказваме, но пак... не са ни виновни околните. Има вина за друго и други хора - скриване на съпътстващите фактори. Чисто по руски нашите са унищожили доказателства, както и руснаците - например магнитофона със записите на разговорите с кулата изведнъж се оказало, че не работи. Предполагам че и при нас е така. И не става дума, да го принуждават да бърза пряко, просто не са си изпълнили задълженията да му обезпечат необходимото време, то е разтегливо понятие, въпрос на мъжество понякога.

Кон, много добре формулирано. Най добрия коментар до сега. От стараната на РЕСОС (поддръжка) скромно добавих мой коментар по темата

Благодаря! Както винаги, имам неточности, ама все закръглявам - къде Як-40, къде 42, обобщено, не помня точно. А как се поставя стабилизаторът в този самолет? Отдавна го четох, не помня. Просто да си го представя механически. Там загина мой колега, лека му пръст! А с лентите от кулата - вярно ли е, понеже само предполагам, че са действали по руски - каквото и да се случи - първата работа е да се унищожи записа. Е, не на всички, но има такива хора. Нали се казва "мъртвите нямат срам" - и всичко се стоварва на техен гръб. Статията глуповато не обръща внимание на наистина важното - защо е излетял самолетът след катастрофата?

Аз работех основно по АБСУ 154 (сист. за стабилизация , у-ние автопилот и.т.н) и Ту154 познавам добре. Як40 не го познавам в детайли и не си спомням къде точно е "рьчаг" или "тумблер" за у-ние на стабилизатора. Трябва да поровим "Летная експлоатация Як40" в чичо Google :-) За Ту154 положението се задава от "тумблер" : средна, предна или задна центровка. Автоматиката поставя стабилизатора в правилното положение в зависимост от избраното положение на задкрилките (те се управляват от "рьчаг" на горен среден панел.) Това прави нещата доста по "дурако устойчиви" и намалява натоварването на пилота. Надявам се да съм помогнал. Иван ;-)

за записите нямям никаво инфо. Те си бяха друга губерния РВД а аз бях в АТБ (АвиоТехническаБаза) ти това го разбра. И си прав на 100% лека им пръст на загиналите. И нека не се ровят, коментират и правят актив всякакви дилетанти и неграмотници по темата :-)

Аз съм от лекомоторната, бях де ) Гледам четат ме и тролчета тук по-долу.

Кон :-) мобилизара ме да намеря индикатора и превкл. за хоризонтален стабилизатор на Як40 : https://www.youtube.com/watch?v=vDQTjpoIY3c Отлично видео ! Индикатора е на среден панел от ляво на шаси индикатор определо видим! Превкл е на среден панел от ляво на ръчките за газ на двигателите Поздрави на "леко моторната" и не обращай внимание на троловете :-)

Кон а това е Ту154 много добро видео: https://www.youtube.com/watch?v=WmS3Oe3sKCM Отлична предполетна подготовка от страна на екипажа :-) по мойта част автопилот + автомата за тягата. както ти казах у-ние на задркрилки е точно под КИ13 (магнитен компас) а под тях а превкл. за центровка За мен беше много отдавна далечната 1989 напуснах АТБ София (започнах 1981 :-)

Благодаря за препратките! Втората е малко дълга, поне разговорите са вълнуващи. А как ти се произнася псевдонимът - рора или попа? ) Нали знаеш второто има двусмислие? Тук се появиха истински летци вече!

попето или попа :-) на БГ

Даааа така беше по време на соца. Естествено че пилотите са виновни. Затова са ликвидирани.. Конска му работа

Ако получиш заповед от партийния началник да излетиш бързо, има риск не хоризонталния стабилизатор, а двигателя да забравиш да запуснеш. И в опитите си да излетиш ще излезеш да теглиш самолета по пистата. Иначе цял живот ще теглиш каруци.

Атентат на турските тайни служби!

Обаче така и не стана ясно защо пък точно Живков е виновен за катастрофата. Е.ати простотиите дето бълвате бе, пишман журналя!

Статията е написана по учебник на евроатлантическият лъжец. МНОГО МАЛКО ДОКАЗАТЕЛСТВА и много слухове .НЯКОЙ БИЛ ЧУЛ НЯКОЙ ДА КАЗВА. Същите слухове едно време пускаха и за това че Тодор Живков имал милиарди в чужди банки. Е нито един лев се оказа че няма. За сметка на това тези дето го свалиха и станаха евроаталнтически кур-и сега имат цяла България. Всички те бяха пускани от Лукановци и техните нови евроаталнтически господари.

Аман от нескопосани опити за манипулации! То бива, бива идиотщини и скалъпени истории, ама го ударихте през просото вече!

МОЙТА ТЕОРИЯ ЗА УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТА ГЕОРГИ МАРКОВ Е ЧЕ Е УБИТ ОТ БРИТАНСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ ЗАЩОТО Е ЗНАЕЛ ЧЕ ТОДОР ЯШАРОВ ЖИВКОВ САКСКОБУРГОТА Е НЕЗАКОНЕН СИН НА ФЕРДИНАНД И РОМЛЯНКА ПРИСЛУЖНИЦА ВЪВ ВРАНЯ .... ДЕМЕК БАЙ ТОДОР ЯШАРА Е 4-ТИ БРАТОВЧЕД НА КРАЛИЦАТА :)) .... НО ЗА ЖИВКОВИ-САКСКОБУРГОТА ПО-ВАЖНО Е БИЛО ДА СЕ ПОКРИЯТ ТАЙНОТО ОБЩЕСТВО КОЕТО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ...

Опитът да се омаловажи геноцида провеждан над Българите последните 30 години с абсолютни лъжи няма да спаси престъпнците евроатлантици. Ще има Народен съд за вас и за вашите америкаски господари

Ама наистина се чудите в кой гарбероб от скелети да бръкнете за да се опитате да манипулирате как властта преди била много лоша без да се вгледате в реалността сега... И дали Живков е виновен че е станала катастрофата или пилотите на самолетите и насочващите ги от кулата?????Напрво си пишете по усвоения почин да манипулирате без да си давате сметка че има много други места където човек реално да се информира.

И къде са другите места? В-к "Работническо дело" ли? Какво пишеше там за химическата авария в Девня? А за Чернобил?

протоколите от разследването никога не са засекретявани, само дето никой не ще да ги прочете щото в тях има само технически данни които пречат на пропагандата-)

Работническо дело публикува информацията за Чернобил на 29 Април, а вечерта я пуснаха и по българската телевизия, към 5-6 Май ветровете ни докараха Чернобилските облаци, и тогава, пак по телевизията и вестниците Работническо дело и Отечествен фронт,приканиха народа да не прави чевермета на открито както и да не яде зеленчуци които не са отгледани в парници без да ги измие във вода в която е разтворена сода. Остава да кажеш че нито вестници си чел по онова време нито телевизия си гледал та и затова не знаеш че всеки ден публикуваха радиационната обстановка в големите градове... остава единствено да се спори доколко точни са били измерванията;)

Ама то и в отвъдното не са ви изтраяли та сте се върнали тук да се разнообразите ама сте пропуснали май отрязъка от време дето сте пропуснали щом питате къде може да се информирате...

При самолетната катастрофа през 1971 год, когато загина Паша Христова, пак на същото летище, пак с разбиване в "коритото на р.Искър", и тогава се твърдеше "на ухо", че самолетът на Бай Тошо направо прелетял над останките на разбитата машина, защото бързал за някаква среща... Излиза, че често, когато е имало полет на тогавашния "Фалкон" са се разбивали други самолети, заради бързината и суматохата... Дори и при катастрофата над Враца със самолета , пълен с деца от спортното училище, се говореше, че самолета бил "отклонен" за да мине правителствения самолет на Бай Тошо...

За случаите с Паша Христова и за другия наорочно измисляте жълти глупости, за да разводните истината.

отвори за катастрофата над Враца преди 32 години и ще прочетеш, колко тайствена е тя... Щом си толкова умен, защо не вземеш и да откриеш "истината"... Твоята истина!

Зевзек

Отворих, прочетох. Единственото общо между катастрофата над Враца и Т. Живков е папката, която получил на бюрото си. Посмали малко, иначе ще накарам самолета на Т. Живков да мине покрай някой Боинг 737-800 Макс!

Дебилите 30 г. не спряха да говорят глупости и крадат създаденото от "престъпния комунистически режим"... Почвайте да работите и след като достигнете нивото на Н Р Б тогава говорете.

Нивото на НРБ отдавна е задминато. Икономиката вече не расте в саксията на Големия брат, който полива по собствено усмотрение, а е силно експортно ориентирана и вече не се налага зимно време да държи хората на тъмно, докато продава ток срещу свежа валута. Това без работа не става, особено след катастрофата от комунистически тип, с която завърши НРБ.

Кога отдавна? 20 г само го настигаха това ниво. Сега изглежда задминато, но не виждам реални доказателства, освен парично изражение. А парите не са единствения критерии за икономическо развитие. В нашия случай - те идват и си отиват, водят се на кредит усвоени, ще ги връщаме. Но реално е например като с пътищата - изглеждат равни и добри, но траят по-малко от година, и това е повсеместно. А парите са усвоени и е отчетена огромна сума за пътища, която е открадната - фактически нямаме нови пътища, защото в тях не са вложени необходимите за целта материали. Така се получава една статистика и друга - противоположна реалност.

Зевзек

Какви 20 години го настигаха? Дрънкаш така, сякаш началото е било в някаква друга точка в Африка, а не у нас, баш след катастрофата на самия соц.

Бях дежурна сторша сестра в съседно отделение, когато докараха пилотите и ги настаниха, естествено с цялата съпътстваща суматоха покрай тях, другите пострадали, починали, следователи, полиция, ДС и т.н. Естествено, продължи се дежурството на екипите от дневната смяна и се застъпихме няколко часа с нощната, за да се обработят пациентите. Късно вечерта, преди с колегите от дневната смяна да се приберем при мен дойде съпругата на един от пилотите и помоли за съдействие да го види, защото охраната пред отделението категорично отказва да я пусне. Дадох ѝ сестринска престилка и заедно влезнахме в отделението с малкия служебен асансьор който свързва само отделенията, без външен достъп. Когато влезнахме при пилота, той беше седнал на леглото, напълно стабилен и контактен. Не исках да ги безпокоя и ги оставих насаме, че и без друго нямаха много време. ... На сутришния рапорт ни съобщиха, че въпреки усилията на нощната смяна, пилотите са починали поради тежките травми. За 40 години в Пирогов не съм видяла пациент починал от травми, които 6 часа преди да почине са му позволявали сам да стои изправен, да диша самостоятелно и да е напълно контактен и адекватен ...

Това явно са раните получени след катастрофата. То така ставаше, мсово умираха от пневмония или ги самоубиваха.

Ако бяхте прибавили и един новичок можеше по голямо обосновано предположение да изтъкнете... От такива ''дежурни'' старши сестри на човек не му се доближава до болница сега...Да почиват в мир починали преди толкова време на гърба на които и сега се търсят някакви сензации...

Може ли да кажете името си . Твърдението ви може да е важно за започване на ново следствие....или..... Другото е просто поредната лъжа същото което е в статията . Кой доктор се грижеше за тях ?

Елена Бичева, сторша сестра на детско приемно отделение на д-р Мариновски. Повече мисля е излишно за свеки стар Пироговец.

Зевзек

Какво следствие, след като действията на физическите убийци са нпаълно законни, защото са изпълнявали заповед с цел опазване на националната сигурност, от която е част неопетнимото име на ръководителите на Партията?

за която дори санитарките са чували, обяснява това което описвате-)

Няма начин само с бегъл поглед, без разговор да се установи написаното с последните три думи "напълно контактен и адекватен". Излъгано е там със сигурност. И колко хитро - хем накрая е написано, че да остане в съзнанието, хем е малко, да не му обърнеш внимание, а иначе - много думи, и достоверно изглежда. Защото аз съм имал случай човек 6 ч преди... да е в съзнание, да говори, е не е седял. От множество травми се случва, при онова ниво на медицината - толкова. Не казвам, че разказът е истина, само показвам къде има явна лъжа във вид на манипулация, коварно.

Зевзек

Нали онова ниво на медицината беше в пъти по-добро от днешното?

Безспорно беше в пъти по-добро. Няма противоречие, но ти не може да го разбереш.

Цитат "разказа тогава пред Нова телевизия Стефан Неделчев, приятел на Калин." Край на цитата Въпроси: Кога къде и пред коя телевизия, че посочената е създадена 1994, а катастрофата е била 89?

Абе нали сега сме в западната демокрация и цъфтиме !

Еми комунисти, какво да ви обяснявам повече.

В България евентуално подобие на истински комунисти е имало до към 1947-48 г., а комунизъм НИКОГА не е имало колкото и да не и се ще на съвременната пропаганда!

Сега може да дадеш фира дори за удобството на някоя мутра, не е задължително да те утрепят слугите на държавен ръководител.

освен това - 8'000 лева при средна работна заплата 250 лева (горе-долу) е все едно сега - 32'000 лева при средна работна заплата 1000 лева. За сведение - сега за това дават 20'000 лева ... Излиза че при социализма човешкия живот е по-скъп ...

Самолетът излита фатално бързо, докато правителственият полет се бави, защото комунистическият лидер си преглежда очите "Фаталният полет обаче остава емблематичен и заради един много важен факт, който ВЕРОЯТНО допринася за катастрофата" Не успях да дочета вкисната боза...

По това време бях инж. в приборно оборудване (сега се е част от "avionics" )а този ден бях и на работа Уреда който показва позицията на стабилизатора беше само със спукано стъкло (дойде при нас в лабораторията) и показваше грешна позиция (заковал) а броя на витките на червячния менханизъм на стабилизатора го потвърди. К. Ботев (беше шеф на РЕСОС) дойде при нас и подходи съвсем професинално. Още тогава разбрахме че е груба грешка на екипажа и бяхме инструктирани да не приказваме. Срам за автора така неграмотно технически написано изречение: "Смята се, че пряката причина за аварията е разчупването на хоризонтален стабилизатор на самолета, който е намерен на плюс 1,5 градуса." не бях жиждал !! А и куп глупости в статията

кормилото за вертикална позиция на самолета ли?

не не. как да го обясня хм : с хоризонталното кормило се управлява тангажа или наклон по вертикала. Стабилизатора е цялата хоризонтална опашна плоскост нека примем че това е грубото управление по вертикала и то като цяло е стъпково. Кормилото е само крайната част на стабилизатора Надявам се да не съм те объркал повече :-)

Разбрах те отлично!

На другата сутрин в 8часа кацнах от Коломбо. И се уверих колко са преходни нещата. 16часа след трагедията, живота продължаваше...

Именно заради неговата височайша намеса в случая и до ден днешен не е съвсем сигурно каква е причината за инцидента, тъй като следите са прикрити веднага, няма записи от черните кутии, а информация почти не е съобщавана. Така е било винаги при комунистите,всичко се прикрива,истината се прикрива,те са царете на лъжите!!! Затова хората си мислеха,че преди 89-та е имало по малко престъпления,а то е точно обратното! В отчетите на МВР може да се види,че преди 89-та година е имало много повече престъпления от сега,дори масови убийства с по над 10 трупа,но всичко е прикривано и не е излизало в медиите,от там и хората не са знаели и са си живели спокойно. Дори катастрофите ,въпреки,че не е имало толкова много коли тогава в някой години са били повече,от колкото в днешно време. каквото и лоше да се случеше,аварии,катастрофи,убийства,всичко се покриваше,да не говорим пък комунистите,колко народ са избили по лагерите... Така покриха и аварията в Чернобил! Така се покриваха Баневи,Арабаджиеви и куп други незаконно забогатели олигарси преди,сега вече са в арестите,но преди това никой не ги закачаше. Разни министри и депутати,като ги обвиняваха за корупция пак ги покриваха,нямаше дори уволнения,просто всичко се покрива,а някой като Станишев дори "загубиха" едни досиета,ако си спомняте,пак всичко се покри! А сега за най малкото нещо и хоп в медиите,да не говорим,че и това нещо се раздува от всички медии и се изкарва,какво ли не,докато се разбере самата истина,така хората си мислят,че сега е по зле от преди,а то всъщност не е така.

Всичко веднага се изяснява както за убийството ня Вики и за хакерската сага.

Не е вярно, имаше заключение. А и да не забравяме че има хора които са били там.

"29 души загинаха след катастрофа на "Як-40", докато ДС се грижи за Тодор Живков Самолетът излита фатално бързо, докато правителственият полет се бави, защото комунистическият лидер си преглежда очите" Е КОЙ НАПИСА ТАЯ ТЪПНЯ!?!

Сложих ти минус но се получи плюс което показва че си нещо като техен човек от системата.

Всеки твой минус е плюс за мен! Дерзай!

Стана модно,най-големите комунисти,които са се блажили и продължават да се блажат от това,да плюят комунизма ! В крайна сметка се разбира,че грешката е на пилотите и няма нищо общо с Тодор Живков .

Така ли се разбира

НЕ БЕ ДС И БАЙ ТИ ТОШО СА ВИНОВНИ, ЧЕ НЕ СА ЗАКАРАЛИ САМОЛЕТО ДО НОРМАЛНИТЕ МЕТРИ ЗА ИЗЛИТАНЕ, КОИТО ЯВНО СА БИЛИ ДОСТАТЪЧНИ ЗА ТОЗИ ЯК И НЕ СА ДИГНАЛИ ЗАДКРИЛКИТЕ ЗА ИЗЛИТАНЕ. МНОГО МЕ СЪМНЯВА ДАЛИ ВЪОБЩЕ ТАЗИ АМЕРИКНАСКА ВЪДУШНА КЛИНИКА ДА Е ИДВАЛА ПО ОНОВА ВРЕМЕ В БГ.

Ако не са им давали зор дали са щели да излетят от средата на пистата?