Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Тринадесет арабски държави обявиха, че свещеният за мюсюлманите месец на въздържание Рамазан ще започне днес, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

o,velika prostotia....za6to vsi4ki ste tolkova zli i za6to ne uvajavate praznicite na miusiulmanite,nali v kraina smetka vsi4ki sme hora be tapanari

До коментатора от (23.08.2009 г. 12:37ч.) Колега, споменаваш за зекята, което ме навежда на мисълта, че имаш някаква бегла представа за мюсюлманската религия - за съжаление само бегла (за това съдя по останалата част от изказването ти). Виждаш ми се любознателен човек, затова преди да пишеш коментари вземи да прочетеш нещо повече по темата. То това е и първото знамение от Свещения Коран, което е низпослано - Чети. Само моля те не ми казвай че е плогиатствано от Библията. А като се запознаеш с концепцията на Исляма, ще разбереш че ние не отричаме Библията и Тората, но не ги и признаваме напълно, понеже те не са в същия вид в който са низпослани (просто не са се запазили) и редакциите които в момента съществуват са писани от хората и не отразяват напълно Словото Божие, както това прави Свещения Коран. А на коментатора или коментаторката със заглавие: жалко (23.08.2009 г. 12:41ч.) ще кажа само, че с това си мислене още малко ще се върне на комунистическата идея за криворазбраната еманципация на жените - жени във всички професии. Жени комбайнерки, бригадирки, зидаро-мазачки и др. Нима има по-достойна и възвишена позиция от жената като майка. Нима има по-голяма отговорност от тази да се грижи и възпитава децата си? Защо си мислите, че ако някой няма висше образование неговия живот е пропаднал - напротив пропаднал е живота на тези хора, които мислят че този живот е важен. Но в края на краищата всичко е въпрос на гледна точка.

за изгубения рай на момиченцето от снимката! А можеше да стане лекар, филмова звезда или журналист, а не да е доживотен пингвин с плах поглед!

Величаеш Мохаммед ибн, но нали знаеш, че Исус е много преди него, и че доста плагиатстване е паднало, само дето той не обичал земеделието и при вида на едно рало в дома на познат му казал: Махни това нещо, то носи злини! В същото време Мохаммед бил търговец, но и търговията не му вървяла особено! Ами Корана е препис на библейските норми плюс тъпотий от извратености, по голяма догма няма от това писание, ама то каквото стадото, такъв и овчаря му! А за прагматизма - кой мюсли в БГ не яде свинско, не взема лихва и не харесва чужди жени? Или дава зекят доброволно? Или не се занимава със земеделие, което според ИБН е презрян занаят? Тъй ,че не излизай с обрязване, бос и т.н...Дали ИБН би дал одобрение и за компютрите, високоговорителите ...и за клането в Армения?

Величаеш Мохаммед ибн, но нали знаеш, че Исус е много преди него, и че доста плагиатстване е паднало, само дето той не обичал земеделието и при вида на едно рало в дома на познат му казал: Махни това нещо, то носи злини! В същото време Мохаммед бил търговец, но и търговията не му вървяла особено! Ами Корана е препис на библейските норми плюс тъпотий от извратености, по голяма догма няма от това писание, ама то каквото стадото, такъв и овчаря му! А за прагматизма - кой мюсли в БГ не яде свинско, не взема лихва и не харесва чужди жени? Или дава зекят доброволно? Или не се занимава със земеделие, което според ИБН е презрян занаят? Тъй ,че не излизай с обрязване, бос и т.н...Дали ИБН би дал одобрение и за компютрите, високоговорителите ...и за клането в Армения?

spodelenoto znanie e dobro. az sam ateist, za6toto ne vyarvam, 4e drug nyama pravo na vyara, a ima pravo na voyna sre6tu vyara i nadejda. imam vapros kam vyarva6ti v religii - s kakav dokument dokazvate 4e nyakoy e 4len na ob6tnosta, 4e izpalnyava zadaljeniyata si, 4e e otla4en za naru6enieto im, 4e ostanalite znayat koi sa gre6ni i vredni....ateist sam , vyarvam v bade6te koeto pravya, kato davam primer .... a lo6o ot posti nyama. ...ta, koy , koga i za6to e otla4en ot religiya v balgariya? ..ili nyama gre6ni? osven okradenite, umrelite i bolnite? vseki se e yurnal da stroi hramove, a bolnizite se 4udyat kak da ne stignat do vas tezi koito sa do6li pri tyah s vyara i nadejda da dojiveyat pone utroto na balgariya. kogato nyama sad na zemyata, kogato pazitelite na moral, idei i sayuz mejdu horata sa podkupeni sau4astnizi v proizvodstvo na zlo - lajete 4oveka 4e ima drug jivot, druga spavedlivost, drug sad. 4e drug im pi6e sadbada - na tyah i tehnite blizki. ..izpovyaday se, kaji kakvoto znae6 i si oprosten ot gryah kam blijniya...kato 6 otdel na dc. kato zyalo predpo4itam da sagradim hram i pisani pravila za balgarskiya sad . da vyarvame i da gi spazvame. sega...tuk na zemyata koyato ni e rodila i hranila. po pravilo - blagodarnost!

Тия приказки за мир и разбирателство са много хубави но само на книга. Интересно защо в Централна Европа (Австрия например) в детски градини и училища с мусулманско присъствие се премахва празнуването на традиционни християнски празници като Коледа, изрично се споменава да не се носят великденски яйца в училище, менюто се избира да е в съгласие с корана, на децата се казва да не носят желирани бонбони (заради желатина, който се добива от свински кости) , и т.н. и т.н. само и само за да не бъдели обидени последователите на исляма. Да не казвам пък как в Канада се дискутираше дали коледната елха да бъде преименувана на празнична елха, пак по същата причина... или пък как един последовател на тая същата религия вдигна голям шум защото в един магазин му били казали Весела Коледа и го обидили много по тоя начин... много еднопосочно се разбира тоя мир и разбирателство май? Не ми се мисли даже какво би станало ако един ден те са повече от нас в собствената ни държава.

До човек. Човече, не те знам кой си, но много ми хареса една твоя мисъл: Християни са тези които следват Христос, така че е важно те да се увеличават защото накрая те ще получат вечния живот. Нямаш идея колко си прав, освен в това да го наричаш Христос. Той човека (защото Иисус е човек) си има име - прякорът Христос са му го лепнали гърците няколко века по-късно. Но в това, че ако си негов последовател ще си от радващите се в Съдния ден си много прав. Само не знам дали разбираш какво всъщност значи да си последовател на Иисус? И понеже ако се задълбоча рискувам да изпаднем в религиозен спор ще спомена само тези факти за живота му за които няма разногласия: Иисус е бил обрязан, винаги е правел ритуално измиване на ръцете, лицето и краката си преди молитва, винаги се е молил бос, открито се е обявил против лихварството и т.н. Това са все неща които никой съвременен християнин не прави. Което всъщност се дължи на факта, че християнството е скалъпена религия от алчни свещенници около 350 години след възнесението на Иисус (да, той се е възнесъл при Бог, без да умира, ето защо ще се завърне на Земята - също неоспорим факт, който обаче някои наричат Второ пришествие, а това е нужно за да се изпълни казано в Свещения Коран, че всяка жива душа ще вкуси смъртта - т.е. Иисус ще се завърне, за да умре). А самият Иисус е проповядвал религия, която няма почти нищо общо със съвременното християнство. Замисли се добре за живота и битието на Иисус и ще разбереш, че днес единствените истински негови последователи са мюсюлманите. И това изобщо не чудно, защото той е най-важният и уважаван пророк в Исляма след Мухаммед (с.а.с)

Честитт празник на всички мусюлмани!Бъдете живи и здрави и нека бъдем по-толерантни едни към други.Така ще живеем по-спокойно когато има мир и разбирателство!

абе,за тва ли днеска в района на халите в софия беше пълно с фесове,а в двора на джамията беха заслани черги,та за се молат и под открито небе муслиманите?

А И РАКИЯ БЕЗПЛАТНО ЗА ВСЕКИ ВЯРВАЩ ЧАЛМАР КАТО БОНУС КЪМ СВИНСКОТО:)

РАЗДАВАМ СВИНСКО БЕЗПЛАТНО ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ВСИЧКИ МЮСУЛМАНИ...АЙДЕ БЪРЗАИТЕ,ЧЕ НЕ ОСТАНА.

Много интересна новина, направо да вземат да я сложат на първа страница... да вземем да свикваме с тия обреди че както е тръгнало след време може и официални да станат? Нищо лично но не мога да игнорирам факта, че ислямът е войнствена и примитивна религия, дошла с ятагана по нашите земи и ни е държала 500 години в ранния феодализъм...

Chestiti praznitsi na bulgarskite myusyulmani! Jivi, zdavi, radost ot momi i ergeni i po-drebna chelyad!....Nenavijd vsichki opiti da budem razdeleni na bulgari-turtsi- romi i protrivopostaveni edin na drug.

Кой ти каза ,че в арабските страни няма цигани.Има,но там се наричат с други имена и там режат ръце и крака за кражба.Ако нашите отидат там,ще са всички с по една ръка и един крак.

Ти какъв си ?Черен ,мазен мангал или грешка на природата?

Мохамед 20 април 570 г. Адолф Хитлер 20 април1889 г.

Чалгата е всемогъща, ислямът също. Само Великите не се подават на чалгата.Бог не е комплексар да създаде човека който да му се гъзурчи по 5 пъти на ден, да гладува и да кара жените да се маскират като плашила. Идиоти са всички който на 100 % възприемат религията за истина и живеят по нейните закони, няма значение каква е тя. Надявам се че Българските Мюсюлмани както и Българските Християни не са откачалки като другите народи.

до Господ си има име ли? И откога така? Е за тва християнството губи позиции! Защото говорите пълни глупости! Исус Христос бил Господ....Засрамете се бе! И четете повече! -> Ами това точно правя - чета от книгата която го разкрива - Библията. И Господ си има име от преди да същесвтуваме. А дали християнството губи позиции не е важно, защото това което наричаш християнство всъщност не е такова. Християни са тези които следват Христос, така че е важно те да се увеличават защото накрая те ще получат вечния живот. А дали в България 85% от хората се наричат християни(но всъщност дори не вярват че има Бог) не е важно, зашото мнозинството от тези хора не са всъщност никакви християни.

Един въпрос- Защо в арабските страни няма цигани?

Господ си има име ли? И откога така? Е за тва християнството губи позиции! Защото говорите пълни глупости! Исус Христос бил Господ....Засрамете се бе! И четете повече! Неномралници....Чест Рамадан на мюсюлманите.

Човек, то такова няма МЕЖДУ християните в БГ пък камо ли КЪМ тях

Честит рамадан на всички мюсюлмани в България. По традиция и всички немюсюлмани са поканени на обилните вечери - ифтар. Заповядайте и нека заедно да хапнем и да станем по-добри и по-толерантни едни към други!

Na arabski e ramaDan...turskoto zvu4ene e s Z.Negramotnitsi!!!

Така като гледам 'действащите християни са същите откачалки:-)

Браво на джантаи коджаомер добър коментар...

Каквито и да било човешки усилия(даже и цитираните в статиятя въздръжане от храна/секс/цигари или пък вършене на добри неща като хранене на бедните и т.н.) не очистват човека от греха му, т.е. от вината му. Човек е виновен пред Господ и само Той може да го очисти от вината му(греха му). А Господ си има име - Исус Христос! Дано всеки Го намери и се помири с Него

ти да не си сакскобурготски ? само той може да се изкаже така грамотно

Нека също в знак на уважение към християните да няма нарушение на християнските забрани -не убивай /не с джихад убийства и чест убийства -на ислямистите/,не кради,не лъжи,не прелюбодействай, и спазване на позитивните християнски- учи и научи и другия,работи,уважав и т.н. Струва ми се,че уважението до сега е по-едностранно и,че мюсюлманите трябва да са по-толерантни към другите религии и към жените -за равенство по всико и демокрация-равни задължения за равни права -цял свят очаква от тях също уважение -взаимно

честит месец рамазан на всички братя и сестри по религия,нека ВЕЛИКИЯ АЛЛАХ приеме ибадета ни и ни направи от печелившите

Честет празник на всички мюсулмани.Да сте живи и здрави!

Да им е честито . Ама хич не ми дреме да ви кажа за техния празник . Надявам се неявилите се на работа депутати да получат заслужената глоба . ние не сме мюсулманска държава

не ни занимавайте с мюсулманите, нека си празнуват каквото щат, но това не ни интересва

аз съм християнка,но моят мъж е мюсюлманин и така и не разбрах от всичките коментари кога точно е самият празник Рамазан байрам

Честит Рамадан на всички мюслмани!

нищо лично към мюсулманите...нека си празнуват .... нека не ядат, не пият и не се съвокупляват....виж с мюсулманките е друго нещо....като не ги уважават заради религиозния празник, ще отида в некой мюсулмански край, че да не вземе женското население да се увреди от неуважение....

4estito, na vsi4ki musilmani!As.sam ise gordeia s Blgarsko to si.No tova ne mi pre4i da uva6avam vsika ot drugite religii

4ESTIT PRAZNIK NA VSI4KI MUSYLMANI V BG - BADETE JIVI I ZDRAVI PRIQTNO IZKARVANE NA PRAZNIKA

Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. През този месец изповядващите исляма трябва да държат оруч - пост, Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите и е свързан с пълно въздържание от храна и течности от изгрев до залез слънце. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават ифтар - благотворителна вечеря, а по-заможните вярващи раздават садака - милостиня за по-бедните. След постите, които приключват на 29 септември, мюсюлманите посрещат Рамазан байрам, по-известен като Шекер байрам

Ами нашите депутати он ДПС затова ли не ходят на работа..Да им пишат извинителни бележки,че са в рамазан?

От днес започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят. По време на Рамазан въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. cantay kocaomer съобщи! 21.08.2009 започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. Постенето се нарича оруч. По традиция един час преди слънцето да изгрее, започват да бият тъпани, които събуждат хората, за да могат да се нахранят преди изгрев. Краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича ифтар. Тогава на масата слагат всякакви храни. Постите не са задължителни за децата, бременните, болните и за хората на път. Те са символ на усилията на духа да победи земните изкушения. Рамазанът е и време за благодеяние и щедрост към бедните. Според Корана, постенето и през трите месеца позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават ифтар благотворителна вечеря. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат садака милостиния за по-бедните, сираците, вдовиците, учащите. Едномесечното говеене завършва с Рамазан Байрям или т.нар. Шекер Байрям, който продължава три дни. Ядат се баклави и други типични, сладкиши за мюсюлманския свят, поясни за читателите на Арда нюз районният мюфтия Шабанали Ахмед. Три дни преди Рамазан Байрям е нощта Кадир геджеси. Районният мюфтия на Кърджали отбеляза, че това е нощта на 26 срещу 27 от месец Рамазан и е най-свещената нощ в исляма. Аллах (всевишния) казва: Ние го ниспослахме в нощта на могъществото сура 97, айет 1 от Корана. Тази нощ е по-добра от хиляди месеци. През тази нощ ангелите и духът джебраил слизат през нея с позволенито на своя господар за всяка повелия. Всички желания изречени през тази вечер се сбъдват, с позволението на Аллах, каза Шабанали Ахмед. Празникът Рамазан Байрям продължава три дни. Първият ден преди Байряма жените месят мекици и ги раздават на съседите си, децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици, сладки. Този ден се нарича Арифе гюню. На Байрям рано мъжете отиват на джамия за Байрям намазъ, където имаминът обявява започването на празника. Същия ден по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка. cantay kocaomer съобщи! 21.08.2009 Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. През този месец изповядващите исляма трябва да държат оруч - пост, съобщава Радио Шумен. Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите и е свързан с пълно въздържание от храна и течности от изгрев до залез слънце. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават ифтар - благотворителна вечеря, а по-заможните вярващи раздават садака - милостиня за по-бедните. След постите, които приключват на 29 септември, мюсюлманите посрещат Рамазан байрам, по-известен като Шекер байрам

добри или лоши въпрос на отношение към другия, да им е честит празника и по кротко с маанетата.

Честито на тези които изповядват тази религия. А относно някои малоумни коментари относно религията - ами я си помислете коя религия спира развитието на науката за няколко века и избва милиони, под предлог, че са вещици или еретици, а да не говорим и за т.нар. кръстоносни походи. България не е есамо за християни (която религие впрочем насилствено е наложена от цар Борис), а е за всички които се чувстват Българи, без значение от вяра.

Не са като нашите по 40 дена. Няма ден, няма нощ. Не, че ги спазвам, ама мюсюлманските пости по ми харесват. Аз и без това през деня не се храня. Ши вземъ да врътна резбата и да стана мюслюманин. Наздраве.

И довечера по една мазна свинска пържола с една бутилка вино. Да ви е честито!

След като слънцето залезе, което в някои по-големи градове се известява с топовен изстрел, започва т. нар. ифтар - обилна вечеря, която понякога продължава цяла нощ, до новата зораИ на това му казват въздържание от храна и пречистване???!За мен е просто изместване на часовника с 12 часа.През деня спанак,нощем яко плюскане. Маймунска им работа...

А знаещ откъде знаеш? И май , макар и с малко, по- добре перковци отколкото цигани.

Да им е честит.

4ovek koito ne poznava sobstvenata si religiyata toi kakvo bi mogal da kaje kakvo prestavlyavat drugite religii sajalyavam no pointeresuvaite se malko pove4e 4e e sme6no da govorite gluposti 4estito na vsi4ki musulmani