Момиче се удави заради счупена решетка на басейн

Счупена решетка на канала на басейна в хотелския комплекс "Аква Холандия" е станала, най-вероятно, причина за смъртта на 13-годишната Ива Христова от Разград.

Обратно в новината

Коментари - Момиче се удави заради счупена решетка на басейн | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

darjava bez pravila, kakvo iskate!i ya da vidim sega dali 6te se tarsi sadebna otgovornost na niakogo, nali se biem v gardite 4e prinadlejim kam evropa...

jalko za neq ,o6te en moga da go prejiveq

не може така, всички знаете собственика. мълчите си. детето не е виновно. но има определена възраст децата да са сами без придрижител. не може на едно дете по един спасител.обикновено го обира най невинния.

Fakt e 4e goliama 4ast ot baseinite v BG ne se poddurjat ot specialisti. Su6to taka niama iasni pravila i otgovornosti za spasitelite, nito niakakuv pravilnik za horata koito pose6tavat ob6testvenite baseini. Ottam trugvat ne6tata. Purvo v na6ite baseini se dopuskat deca be da se pridrujavat ot roditel ili vzrasten. Da ne govorim 4e dori da sa v baseina vaprosnite roditeli obiknoveno ne se interesuvat kakvo stava s decata - no pone triabva da nosiat otgovornost za tiah. Vtoro spasitelite sus sigurnost rabotiat za niakavi sme6ni pari no pri polojenie 4e otgovariat za jivota na horata v baseina ne e iasno kak taka ne sa zabeliazali 4e momi4eto dulgo vreme stoi na dunoto na baseina nepodvijno??? Tova im e rabotata da gledat vsi4ki v baseina dali sa ok - osobeno tezi koito sa pod vodata!! Za sajalenie obiknoveno te bleiat niakude ili svaliat macki. Zaduljenie na spasitelite i na tozi koito poddurja baseina e da ZABELEJAT 4e lipsva re6etka na otto4nia kanal i vednaga da otstraniat problema, a ne sled kato niakoi se udavi. Veroiatno osnovnata pri4ina da zagine momi4eto ne e v tova 4e e bila zasmukana na dunoto, no e nedopustimo plastmasovia kapak na tozi otvor da lipsva! Problema ne e 4e pompata e rabotila, nito 4e e zasmukvala voda. Tova e funkciata na instalaciata da zasmukva voda na dunoto i da se filtrira i posle da se vru6ta v baseina (eventualno) ve4e pre4istena ako vsi4ko raboti normalno. Spasitelite sa bezsporno vinovni v slu4aia, su6to do niakude i roditelite za6toto deteto e samo na 12, no nai-goliamata vina razbira se e i na sobstvenika na baseina, koito veroiatno ideia si niama kak rabotiat i se poddarjat takiva saorajenia i e re6il da spesti vmesto da naeme firma ili specialisti za poddrujka...no ina4e znae kak da pribira kintite na horata!

Работи на реверс, защото някой малоумник е одобрил подобен род системи. В такива басейни всяка година има нещастни случаи в хотели в Турция и Испания. Не проумявам защо още не са ги забранили. Почива в мир, детенце! :(

Ако собственика е резняк (което за региона е почти сигурно ) да се разпъне на коне.

Жалко за детето. Проблемът е, че се влагат турски и китайски елементи за оборудване на басейните. Проблемите на това оборудване лъсват още през първата година на експлоатация. Китайската стъклокерамика струва 1 долар/кв.м. Плочките започват да падат още през първото лято. Турските помпи и нагреватели нямат никакви защити. И т.н. Но бедните нашенски инвеститори се интересуват само от цената.

Gortkoto dete. Iskam vinovnite da budat nakazani s tsyalata strogost na zakona. na zakona bez vratichki.

Принципно дюзите на дъното на басеина трябва да изтласкат вода ,а не да засмукват. По този начин се вдигат утаиките от дъното и се засмуква от скимерите-(Използват се за събиране на повърхностната вода от басейна или ваната, която впоследствие се филтрира и се връща обратно) по борда на басеина . Друг е въпроса защо това водно съоръжение работи на реверс !

ba6tata na deteto da zastrelia sobstvenika i spasitelia!ako tarsi spravedlivost razbira se.drugata e viatar.gorkoto dete!gorkite roditeli!

Колко си жалък брато не е истина. Не ВИНАГИ може да се счупи решетка. Даже решетка се чупи доста рядко - все пак не всеки ден загиват невинни деца в басейните. За мен е недопустимо един басейн да е така направен, че човешкия живот да виси на някаква си решетка - има 1000 други начина. Поредното дете, жертва на човешкото безхаберие. За мен всеки басейн трябва да се одобрява от комисия специалисти и да се преглежда веднъж месечно от същата комисия - за нередности по самото устройство, за хлор над допустимото (щото като изляза от басейна и после цял ден мириша на белина и ме болят очите) и т.н. И ако някой пита кой ще дава пари - ами който има пари да спретне басейн. Все пак не става думи за някаква колосална сума а и повечето басейни се ползват сезонно.

Жалко че детето което се удави не беше на собственика.Неговите деца се почиват в Холандия.

А аз ако съм бащата на детето този Али мангал осман ибан ще му пръсна тиквата с лупарата и немогат после с прахосмукачка да я съберат ! Щото кат си отиде детето ми ейде да не трепя неговите /те вина немат/ама неговата мамица ще разплача. За допълнение искам да кажа, че нема значение дали е некакъв етнос или не ....все му е ебана мамата

жалко за тази невинна душица! аман от печалбари и безочливци

ЛЪЖАТ !!! Въобще не е имало решетка. Преди бях на косъм от удавяне на Аквапарка край Несебър. Единствено факта че спасителя ми подаде кука да се хвана, ме спаси от засмукване в гигантска дупка на помпата. Дупката беше с размери около 2/0,6 м и беше напълно необезопасена. Попитах спасителя защо е така и дали осъзнава, че ако някой се удави ще понесе пълната вина, без да е лично отговорен за обезопасяването на дупката.Човека само кимна в незнание.... Сега ще стане така. Заради малоумниците построили басейна с дупка за помпата БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБЕЗОПАСЯВАНЕ, нехаещия собственик търсещ само финансова изгода и малоумниците дали право на експлоатация, сега едно нещастно момче борещо се за 15лв надница на ден ще обере цялата вина. И преди да го осъждате помислете дали е редно един спасител да отговаря лично за удавници на гигантска засмукваща и необезопасена дупка ,където трагедията е предизвестена!

Решетката е била пластмасова! Но седмица преди този инцидент в Разград се случи още един за който никъде нищо не се чу, макар и на местопроизшествието да имаше представители и на трите градски вестника. Тогава моторна лодка на държавна институция премина през плуващо дете, което за щастие и късмет се отърва само с леки наранявания.

Явно в статията има много непроверени неща. Според Архимедовия закон, (който важи и в Разградско) не е възможно да се счупи метален предмет на дъното на басейн. Второ, дори детето да е послужило като тапа в канала, не е трудно да бъде извадено от един добре подготвен спасител. Трето, такава помпа има предпазен клапан, който я изключва при положение, че някъде системата нещо не работи в правилен режим. И моля не обвинявайте лекарите, защото при удавяне в сладка вода вероятността да настане смърт е много по-голяма, въпреки, че има пулс и дишане. При удавяне в сладка вода възниква осмотично налягане в алвеолите, което води до силно разреждане на кръвта, а от там и до намаляване оросяването на мозъка.

За мен е виновен собственика на басейна. Как може да пускат помпа при положение, че там плуват хора.Ходила съм в този басейн и знам какво е. И повярваите ми виновен е само един от спасителите който е бил на смяна защото той е длъжен да следи за сигурността на хората, които плуват.А и много ви се чудя зашо всички намесвате етническите принадлежности това няма нищо общо с тази трагедия, а Ивка бог да я проси ;(

Какво още трябва да стане, та да се събудим от балканското си безхаберие?? Всеки да се погледне и сам да си даде сметка колко пъти на ден пренебрегва елементарни правила и разпоредби, дали на работата, на пътя и така нататък. Писнало ми е от оправдания от типа Ама нали нищо не е станало. Защо изпитваме къде скрито, къде явно уважения към хора които плюят на правилата.

Важното е че виновни няма наще ора дан се нипритисняаат.Пари сега нема да исками.

Абсурдно е ,че помпата е работила по време когато се използва басейна.Представям си що за решетка са сложили щом се е счупила толкова лесно -някое менте или произведение на доморасълмайстор се учудвам ,че е станало такова нещастие като масово се назначават свои хора ,дори явно некадърни с връзки и по етнически признак в смесените райони или в обектите на някои чужди инвеститори.Жалко за детето !Бог да го прости!

Жалко,но истина ....

Тъжно! Но никой не е застрахован. В случая вино имат собствениците на басейна, че преди да го напълнят с вода не са проверили дали е технически изправен. Горкото дете! Да почива в мир!

Трудно е да не се забележи никаквото ти възпитание, изтърваните нерви и нечленоразделната реч. За това не мога да кажа, че глупостите ти няма да ги забележа. Повече от явно е, че не си влезнал тук да се потрисаш, а да си покажеш маймунското поведение. И докато се кряскаш и скачаш от клон на клон, да те образовам малко. Решетки при оточен канал в басейн... не се чупят. Знаеш ли изобщо какво представлява и колко е солидна. Говорим си за престъпна небрежност - вероятно нещо в изпълнението на проекта е било прецапано за по- лесно. И това при положение, че изобщо е имало решетка. Начетени и съвестни хора няма да предизвикат такъв престъпен гаф! Това е... как да се изразя... потурнашка работа, недодялана - плод на традиционна простотия. Инцидентът е станал в участъка дълбок 1.20, където има дечица. Какъв нещастен случай?! Това е все едно да нарисуваш усмивка под дупките на контакта в дестка стая.

На спасителя да се вземе лиценза, да бъде съден и осъден! Хотел Аква Холандия заедно с плувния комплекс да бъде затворен, и то докато делото приключи (2, 3, 5 години). Най-вероятно собствениците ще отърват пандиза (случайни хора не притежават такива комплекси), така че най-много ще ги заболи от финансовата санкция. И то не глоба (въпреки че трябва да бъдат глобени и да платят жестока кръвнина), а от това, че хотела им ще бъде затворен (т.е. да не могат да погасяват кредитите и да трупат пари). Прокуратурата има право да го затвори, защото делото може да се проточи и 10 години (справка Индиго), като собствениците за това време ще подменят не само помпите, но и цялата инсталация. А местните кабеларки трябва да показват снимките на спасителя и на собствениците през час.

spasitelite shte badat obvineni- za kokoshka nqma proshka

мога да ви кажа че не р0дителите са вин0вни защото дори и там да са били полза няма.... вина имат собствениците на басейна защото аз съм от разград и виждам колко добре се грижат за сигурността в басейна и около него ... всеки там се прави че си върши раотата само и само да изкара някой мизерен лев... вина имат и тези дето ги наричат спасители защото колкото пъти съм отишла там на басейн, толкова пъти щях да се удавя и на никого не му направи впечатление.... хем и по двама- трима ги слагат да наглеждат.... нещата са кошмарни .... излизат от контрол ... и доказателството е тази нелепа смъртт.... дан0 всички си вземат поука след това, което се случи и да вземат да го затворят този басейн ..... п0чивай в мир иве... дан0 си някъде на п0-д0бр0 мяст0... !!!

Момче, стегни се. Виж се колко си соПнат!!! Тргедия, да почива в мир момиченцето. Ужасно е.

Е какво са написали тия хора в статията бе,момичето било засмукано,потънало и дори не извикало за помощ!? Че под водата как ше вика бе еееееей! Всичко това е трагедия,горките родители,да не мислим за момиченцето,на хубаво място е,но родителите....

Докога в България ще се правят нещата след като се случи нещо трагично защо не се мисли предварително за опастностите които могат да имат фатален край Днес това прекрасно дете утре друго трето и тн така е навсякъде Имам чувството че хората повече приказват празни приказки отколкото да си вършат работота за която са назначении най-важното повечето се изплъзват ненаказани Докато не се премахне шуробаджанащината никога няма да се оправим Кой знае къде е зяпал шибания спасител в случая Защото са го назначили с минимална заплата много му пука за хората Просто нямам думи Най-лошо е човек да погребва детцата си Лека ти пръст Иве Моите съболезнования на родителите

егати тъпия сопственик как могат да точат водата докато има хора в басейна тва не се ли прави вечер.Тоя сопственик е за затвора!

само знаете да пишете, Али-Бей е недосегаем, кмета Денчо на колене му лази

А за басейните - собствениците им.

разградчанин зад граница (17.07.2009 г. 17:32ч.) Ужасна и нелепа смърт. Да видим сега дали ще потърсят отговорност от собственика. Разград е деликатен район, а собственика е турчин, живеещ в Холандия. Там такива нередности колкото искаш. Още помним колко толерантно си затвориха очите КЗД пред своя холандско - турски събрат. Същата комисия, която раздава шамари наред сред българи, дръзнали да се заядат с представител от малцинствата, не правят никакъв проблем на тоя турчин, за дето не пуска цигани в басейна си. Иде видов ден!

ае вие шибаняци смотани завистливи освен да критикувате и плюете тези зли и безотговорни и не знам си още кви бизнесмени които не са седяли като вас на мизерната заплата ми са направили нещо, ДРУГО МОЖЕТЕ ЛИ? винаги решетка може да се счупи, тва си е нещастен случай, нито го познавам тоя бизнесмен нито съм бил в разград ама сте страшно жалка напаст. лайнари мръсни. бог да го прости момиченцето.

Иве ще ни липсваш!Знам че сега си на по добро място,но този ден никога няма да бъде забравен,защото езна от най-добрите момичета в Разград я няма вече ;( Лека ти пръст Иви :*

V baseina otgovornost nosi sobstvenika na baseina ve ohluv! Samo nelepi smurti v taq maloumna strana deto vseki se pravi na mnogo umen i tarikat i nikoi ne si vurshi rabotite!

Абе, умнико, най-напред пиши на кирилица. И какво, ако родителите бяха в (или до ) басейна? Щяха ли да го спасят? Ти можеш ли да предположиш, че в хотелски басейн и то на 1.20 ще ти се случи такъв инцидент? Хайде, холан, да не прехвърляме всичко в/у родителите (въпреки, че наистина трябва да са на първо място по отговорност) и да не оправдаваме с тях престъпната небрежност на разни бизнесмени. А иначе, мир на праха на детенцето и господ да дава сили на родителите му.

Ujas! RIP

Собствениците на басейна са виновни и това няма нищо общо с етническата им принадлежност - уволниха миналогодишните работници по подръжката на басейна и явно са взели някой некадърник за по-малко пари. Но защо никойне си задава въпроса за медицинското обслужване в разградската болница и в конкретния случай /а и в много други подобни случаи/ за бързата помощ, чиято линейка е дошла необорудвана и дишащото при качването в линейката дете е починало в нея. И собствениците на басейна и докторите заслужават родителите да ги съдят до дупка, но това няма да им върне детето. Поне да получат някакво възмездие. А ако някои от Здравото министерство прочете това да си направи труда и да се разрови в работата на разградските лекари.

Abe, umnici... Za decata otgovornost nosyat roditelite im...

Istinsko bezumie,potresena sam!

Точно това написах вчера, когато за първи път се появи тази новина - решетката, липсваща или счупена, е причината. Тези нови басейни ги правят турски фирми през куп за грош, слагат некачествени материали, които не отговарят на никакви стандарти, блъскат мощни помпи, за да се върти една и съща вода /която е много мръсна, но понеже се върти, хората остават с впечатлението, че влиза чиста/ и ако може без разходи за поддръжка и за качествени материали, само да се изкарват огромни печалби!!! В Русия станаха няколко такива инцидента, винаги в аква-паркове, строени набързо последните години от турски фирми! Тоя кретен - собственикът, трябва да бъде съден най-строго, защото той носи отговорност за живота и здравето на хората, които ходят в лошокачествения му басейн!!! Има ли изобщо някаква прокуратура! Кураж на родителите и да съберат сили и воля да го съдят за обезщетения, че им е затрил детето, а хората в Разград да си помислят много, преди да пращат децата си в тая локва! И Господ да го съди!

Приятел, бивш служител съм в тая фирма. охранявах. Какво се опитваш да кажеш?! Собственика е Али,един е и никога не се е сменял откакто си е Аква Холандия. Ти да не си нещо от неговите хора, да влизаш тук и да си съчиняваш? Няма да се учудя.

В България другото име на смъртта е невежество! Не се докачай. От Разгард съм. Малък град е всички се знаем. Този мазен капиталист едва чете и пише и наистина е защитен именно заради етноса си, иначе не басейн ами и обувки с вързанки няма право да притежава. Целия проект около създаването на този комплекс е една голяма етно пародия. Именно принадлежността му го пази, колкото и да ти се струва нелепо, защото там нищо не е наред - нито правата на работниците, нито безопасността... Нищо не е съобразено според нормативните актове. Това е бивша спортна база с мотелска част и забрави, някой освен почитател на оная партия да додрапа до там. Няма етнически причини, има поредната етническа простотия. Но ако имаш съмнения, да ти ги избия от сега. Ще поживем и ще видим изобщо някой ще закачи ли агата заради тази небрежност. Иди в Разград и подпитай. Набързо ще се озовеш на табелата на околовръстното.

Sobstvenika ne e turcin jiveesh v Hollandia,toi bese bivshiya,koyto go prodade na nyakakiv si Ali-Bey,taka ce ne pisete komentari bez istini.A za momicentseto BOG da go prosti:(:(:(

kak moje da tochat voda kato ima hora v baseina,tozi sobstvenik e za zatwor,