Най-старият паметник в Русе е от Османската империя

Най-старият паметник в Русе се намира в Парка на младежта и е Махмудовата колона, известна още и като Царев камък.

Обратно в новината

Коментари - Най-старият паметник в Русе е от Османската империя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е какво от това,някакви останки на азиатските поробители. Друго щеше да бъде ако е някой римски император или на Аристотел!На Митхад паша няма ли паметник- защото ако зависеше от него сега българите щяха да бъдат като кюрдите и Кюрдистан в Турция.

Кой Мидхат паша, този, който се разправи по най-зверски начин със Хаджи Димитър и Стефан Караджа ли, този, който като правеше железницата рушеше българските крепости за строителен материал и отделно типично по турско открадна поне половината пари, а днес русенските туркофили песни за него пеят и говорят глупости за неговите "строежи". Този ли, който искаше да създаде османо-български училища и по този начин да ликвидира българското образование. Този ли Митхад паша, който има основна "заслуга" да се провали Цариградската конференция, която по миран път щеше да да реши Българския въпрос, а не да ни се натрисат руските окупатори. За този Митхад паша ли говориш, ако е за него доста си се заблудил, освен ако не си турче, което прави протурска пропаганда.

Прекалено много се засилва заслугата на Мидхад Паша за развитието на Русе.Бил е валия само 4 год.,а единствената сграда оцеляла от негово време е сегашния куклен театър и бивш хотел.Тогава е построена и жп линията за Варна ,но едва ли има някаква заслуга за случването и.Всичко се е случвало на нива Истамбул и междудържавни отношения.Бурното развитие на Русе започва след Освобождението и няма нищо общо с турското наследство.Старите турски сокаци и джамии са разрушени и премазани от новите русенски улици и модерни сгради.Причината е река Дунав и това че 60 процента от вноса и износа на новото Княжество е минавало през Русе.Разцвет на търговията и машинното производство и възход на новия български капитализъм.Всички български градове започват от една голяма НУЛА.За 500 год. азиатските диваци са строили само джамии и то с камъни от българските крепости.Просто в Русе са били по креативни благодарени на географията ,а в София като столица са започнали да наливат пари.

Не знаех, че в Русе има такъв паметник. Много съм заинтригувана и непременно ще отида да го видя при първия удобен случай. Но може ли някой да каже къде точно се намира?

В Младежкия парк. Точно където е църква "Св. Богородица" се влиза в парка и се вижда. Една килната колона.

бе, бутнете го и сложете на Митьо Крика.

Най-старият паметник в Русе е колоната на император Мацолий и верното му куче Искрениий Веселиниус.

Сигурни ли сте, че това е най-стария паметник? М?

Ама то Лилето (Чалевата) още не знае правописа, ти искаш да е сигурна в историческите паметници.....

Кой е най-старият?