Задържани са 33-годишен мъж и жена на 31 г., откраднали осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол. Това съобщиха от ОД на МВР-Бургас.

Заловените са криминално проявени. И двамата са от Бургас. Кражбата е извършена на 10 юни, но днес са задържани извършителите й.

Установено е, че мъжът и жената проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители. Чрез повдигане на витринните стъкла двамата откраднали ценните монети и глинените предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парични средства за купуване на наркотични вещества.

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити - гривна, обеци и копчета. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета - тетрадрахма от Месембрия, от втори век преди Христа, с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа.

Работата по случая продължават служители на Районното управление в Царево.