Любителите на авиацията, жителите и туристите в Бургас вече имат възможност да разгледат отблизо хеликоптер Ка-26. Машината е най-новото попълнение в експозицията на Авиомузея в морския град. Хеликоптерът е дарение от представители на селскостопанската авиация и доскоро е съхраняван на територията на село Маленово. Това съобщиха от управата на Авиомузея.

Ка-26 с регистрационен номер LZ-6024 е универсален лек хеликоптер създаден от конструкторското бюро "Камов" за нуждите на селскостопанската авиация. Служил е дълги години в района на Карнобат, Ямбол и Сливен. Екипът на Авиомузея работи по неговото възстановяване близо една година.

Авиомузеят в Бургас работи всеки ден от 9:00 до 20:00 часа. Тази година за четвъртия си рожден ден - на 29 юни, той ще посрещне своите посетители с вход свободен.

На територията на Авиомузея в Бургас посетителите могат да видят истинската "легенда" на авиацията - самолетът Ан-12, в който има интерактивна изложба, както и реактивния пътнически самолет Туполев - Ту-154. Основната дейност, която е изпълнявал Ту-154, е превоз на пътници, като първият му полет е бил до Манчестър.

На 31 октомври 1996 година каца за последно на Летище-Бургас. Летял е и служил на Българската гражданска авиация 15 години.

Любителите на силни усещания могат да опитат авиаторските си умения с тестови полет с МиГ-17 Ф Fresco, както и с фронтовия изтребител МиГ-17, който е най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам. До април 1997 година МиГ-17 е бил на съхранение във висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски".

Старите самолети, разположени в района на Летище-Бургас бяха амортизирани с годините и недостъпни. Идея те да станат авиомузей на открито съществува от 1998 година. След като Община Бургас придоби собствеността върху старите самолети, тя възстанови външния и вътрешния вид на летателните апарати.

Музеят на авиацията в Бургас разполага с десет летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.