Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас изиска "Венис Марина" да освободи обектите, които стопанисва в резерват "Ропотамо", съобщи на сайта си МОСВ.

Административният съд в Бургас е потвърдил предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ-Бургас, с която се разпорежда за незабавното спиране на всички дейности, свързани с туристическата услуга "Разходка с лодка по река Ропотамо в резерват "Ропотамо", предоставяна от "Венис Марина" ЕООД.

Екоинспекцията е изискала от дружеството да освободи поземлен имот - изключителна държавна собственост с идентификатор 58356.67.39 по кадастралната карта на Приморско, част от резерват "Ропотамо" и да предаде всички обекти, които държи без правно основание.

Предварителното изпълнение на заповедта е мотивирано с необходимостта от защитата на особено важни държавни или обществени интереси, и недопускането на дейност без наличието на правно основание за това.

"Съдебното решение е едно от поредните в т.н. "Ропотамо гейт", но не е по същество. За края на септември е насрочено гражданско дело във ВКС, което всъщност касае истинския спор законна ли е дейността на фирмата", коментираха от "Венис Марина", цитирани от "24 часа".

Според юристите от "Венис Марина" до принудително изкарване на лодките за разходка от Ропотамо не може да се стигне без откриване на процедура и акт от областния управител.

Ако такъв бъде издаден, ние ще го ожалваме веднага, заявиха юристи от "Венис Марина".