“Според мен има умисъл в действията, защото циганите организирано отидоха на море за два дни точно когато излиза докладът на Европейската комисия, а сега безпроблемно се върнаха на работа”, посочи Борисов, цитиран от „Фокус”. По думите му искането за прекратяване на концесията е основателно. Ако концесионерът не гарантира, че подобни неща няма да се случват повече през март, когато ще текат конкурси за пет района, ще бъдат актуализирани и останалите райони. “В изказването си, че няма да хвърля жертви на вълците, премиерът Станишев има предвид ДАНС и прокуратурата, защото тези, които са причинили щети за стотици милиони евро трябва да отидат при прокурора. Това са всички министри, които са визирани в доклада на ЕК, защото вина е и бездействието”, каза Бойко Борисов. Вчера сезирах лично Петко Сертов, директорът на ДАНС, защото ми се стори много странно, че точно в деня на излизане на доклада всички роми, от два дни преди това, организирано не се явиха на работа. Това каза още Борисов пред бТВ и посочи, че е поискал да се разследва кой е организирал поставянето на плакатите „Гарантирано от ГЕРБ” върху препълнените със смет кофи. По думите му центърът на София е бил изчистен от други фирми. Борисов обясни, че екипите на фирма „Новера” са излезли на работа в четвъртък сутринта. Наели са хора и до събота-неделя препълнените контейнери с боклук би трябвало да се изпразнят.
Има съзнателно бездействие от страна на Столичната община по отношение на проблема със сметосъбирането в централната градска част, заяви председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев в отговор на обвиненията на кмета Бойко Борисов. Бойчев заяви, че има странно съвпадение между създалият се проблем и датата на обявяването на обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на пет столични района.
Друг интересен елемент от решаването на кризата с отпадъците е изборът на четирите фирми, които вчера почистваха част от територията на концесията на "Чистота-София", посочи Бойчев. Той каза, че изборът не е случаен и няма да се учуди, ако една от тези фирми се окаже победител след обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване.
Вижте снимки на "червения" боклук