По 100 лева еднократна помощ ще получат 483 000 пенсионери, допълни министърът на социалната политика Емилия Масларова.
С 60 процента, до 282 лева се повишават енергийните помощи за социално слабите домакинства. Това заяви още пред журналисти премиерът Сергей Станишев, цитиран от БТА. Тази помощ ще обхване 360 000 домакинства, защото границата за нея се увеличава с 20 процента, уточни той. С 25 процента - от 120 лева на 150 лева, се повишава еднократната помощ за учениците в първи клас.
Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова говориха на пресконференция в Министерския съвет по актуални социални проблеми. Правителството има сравнително голям бюджетен излишък заради разумната си фискална политика и той ще бъде изхарчен по прозрачен начин, каза премиерът. Близо половината от излишъка ще бъде похарчен за социални дейности, които включват образование и здравеопазване. добави той.
Харченето на излишъка ще се обсъжда в петък от Съвета на управляващата коалиция и след това в Народното събрание, каза Станишев. По думите му „тримата лидери ще се опитат да намерят разумния баланс, като всички разходи ще бъдат направени по много ясен и прозрачен начин“. Решенията на Съвета ще бъдат внесени за одобрение и контрол в парламента. Министър-председателят изрази увереност, че тази година правителството ще може да отпусне най-големите коледни надбавки, но размерът им ще бъде определен допълнително. Според разчетите на правителството всички увеличени социални услуги, без коледните добавки за пенсионерите, ще струват около 210 млн.лв., които ще дойдат от бюджетния излишък.