Те бяха спрени от силите на реда, които не допуснаха недоволните да прекосят булевард "Дондуков" от сградата на Народното събрание на площад "Независимост", съобщи БТА. Според Дарик един от лидерите на фермерския протест - Адриан Цаконски, е арестуван. Общо четирима от протестиращите пред сградата на МС са отведени в 5-то РПУ в София, съобщиха от от МВР. Андриан Цаконски призова всички фермери да направят жива верига и да се насочат към входа на МС. В резултат на последвалите сблъсъци, придружени с ръкопашен бой, бяха арестувани няколко фермери.
Излъчена от фермерите група от петима души, която трябваше да покани премиера Сергей Станишев да слезе при тях, се върна от МС и обяви, че министър-председателят отказва срещата. Това е доказателство, че не сме желани, каза пред протестиращите Андриан Цаконски, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България. В отговор недоволните започнаха да скандират "мафия".
По-рано под прозорците на МС представители на протестиращите призоваха Станишев да слезе при народа и да започне предизборната си кампания. Вашите решения ще чуят 100 хиляди фермери и няма да има нужда да обикаляте страната, каза един от ораторите на митинга. Фермерите призоваха българското общество да се присъедини към тях на площада.
Няма да се срещам с никого, който не спазва закона, каза министър-председателят. Сергей Станишев каза, че млекопроизводителите са поканени в приемната на МС да си връчат исканията, въпреки начина, по който е организиран протестът им. По думите на премиера той е бил определено провокативен. "Организаторите - специално г-н Зоров и г-н Цаконски определено подстрекаваха протестиращите да не спазват закона", посочи министър-председателят. Той допълни, че ако се спазва законът и при нормални условия, винаги е готов за среща. Протестиращите фермери ще изчакат до 8 септември правителството да изплати обещаните пари за субсидии. Ако това не стане, на 10 септември те ще започнат блокади в цялата страна. Това заяви Димитър Зоров - председател на Млечния борд. Решението е било взето след като са получили информация, че регионалните служби на фонд "Земеделие" са започнали да приемат документи за май и юни за изплащане на дължимите средства.
Вижте снимки
Вижте видео