По думите на Методиев, казани пред Паметника на освободителите в центъра на града, самите турци преживяват най-тежко това робство.
„Затворени, оградени, фактически без правото на личен избор, фактически лишени от свободата на демокрацията” – така той обрисува етноса, който все повече се капсулира в себе си. Другата група хора са българите в региона, които не могат да намерят правилната крачка между робството и свободата, посочи водачът на местната синя листа. Той апелира към българите да направят крачката, „за да се освободи наистина Кърджали от едно робство”.
След неговия призив за освобождение съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че е „крайно време Кърджали да изпрати етнически българин за народен представител в новия парламент”.
„Ние мразим това, че ДПС затваря избирателите си в гето, че ги насилва и манипулира така, както БКП караше всички да гласуват за нея с 99,99%. Това не е демокрация, не могат всички да гласуват еднакво. Да не забравяме, че нашето правителство прие Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и първо ние направихме реформите по отношение на етническите общности, а Доган няма защо да твърди, че ние мразим турците”, подчерта Иван Костов.
Той беше категоричен, че нито ДПС, нито „Атака” имат място в новото управление на страната, тъй като нямат нищо общо с европейския ни път. „И едните, и другите търсят пътища, по които България не може да тръгне – пътищата на етническата нетолерантност, на корупцията и вкарването на мафията във властта. България ще се оправи, когато всички политици кажат: „Без „Атака” и без Доган!”, увери Костов.
Според него БСП и Симеон Сакскобургготски са превърнали Ахмед Доган в това, което той е.
Костов разтълкува собствената си квалификация за ДПС като „проклятието за България” от 1999 г. „Когато казах това, имах пред вид, че ДПС е политическото лице на завещаната от Жан Виденов мафия, която тогава се казваше „Мултигруп”. И нейният лидер Илия Павлов беше убит и заместен от хора от върхушката на ДПС, може би от самия Доган”, многозначително огласи Костов. Той се зарече, че сините никога няма да позволят „в Кърджалийския район да се повтори драмата на турската република Кипър, а хората трябва да бъдат спокойни”.