Това каза пред Агенция “Фокус” Николай Костов, директор на Столичната компания за градски транспорт.
Във връзка със спирането на трамваите, които минават в района на Централна гара и на гара Подуяне, Николай Костов коментира: “В следствие на обилния дъжд се получи доста високо ниво на водата в района на надлез “Надежда” и това беше един от основните проблеми пред електротранспорта. В “Подуяне” имаше изключвания на напрежението”.
Заради високото ниво на водата нямаше как трамвайите да преминават през надлез “Надежда”, дори се наложи 30 пътници да бъдат евакуирани с лодки, за да не стоят и да мръзнат в трамваите, припомни Костов.
За да не се случват в бъдеще подобри проблеми, инфраструктурата трябва да се поддържа редовно, а не кампанийно – това се отнася до отводнителните решетки, канализацията, чистотата в града, каза Костов. Дори при една добре почистена шахта, ако водата отнесе найлонови торбички, шахтата отново се запушва, посочи той.
Задръстванията вече са ежедневие, но КАТ се намесиха тогава бързо на възловите кръстовища и това предотврати още по-големи проблеми с трафика, заяви още Костов.
Екипите от “Столичен електротранспорт” вече са направили тази сутрин профилактика в района на надлез “Надежда”.
Вижте снимки от залята София