Най-малко 270 деца са загинали под срутена училищна сграда в окръг Цинчуан в китайската провинция Съчуан. Над 400 от 857-те ученици по време на бедствието били в спалното помещение, но само 139 успели да избягат. Има и безследно изчезнали, които се намирали в други сгради от комплекса, но броят им още не е уточнен. Над 600 души участват в спасителните операции в района на училището.
Близо 26 000 души остават затрупани под развалините на сгради, разрушени от земетресението в Съчуан. Китайското правителство отправи призив към хората да предоставят техника и инструменти за спасителните работи, предаде Асошиейтед прес. Министерството на информационната индустрия и промишлеността помоли всички граждани да предоставят всякакви инструменти и техника - от чукове и лопати до кранове и гумени лодки, които да бъдат използвани при спасителните работи и издирването на оцелели.
Китайското правителство прие предложението на Токио да изпрати в региона японски експерти за участие в спасителните операции, съобщи външното министерство в Пекин.
В провинция Съчуан са загинали 14 463 души, сочат данни от снощи. В цял Китай вчера бяха преброени 14 866 жертви, припомня АФП.
Близо 900 чуждестранни туристи са блокирани след земетресението, но са живи и здрави, съобщи китайското национално бюро по туризма, цитирано от Франс прес. Армейски хеликоптер е превозил на сигурно място 33 туристи от Великобритания, Франция и САЩ от резервата за панди в Уолун. Сред тях има британски туристи, за които се смяташе, че са в неизвестност.
Вижте снимки от трагедията