Момичето беше застреляно в Трън от педофила Асен Илиев със законно притежавана от него ловна пушка. 90% от отказите на МВР за издаване на разрешителни биват отхвърляни после в съда, сочи статистиката на ведомството, изтъкна Петков. Следващите дни ще бъдат отново оповестени мерките, които вътрешното министерство е предложило още преди 2 години.
Румен Петков е разпоредил на главния секретар на МВР да окаже пълно съдействие на ДАНС при проверката за корумпирани служители, която беше разпоредена след сигнал на ген. Атанас Атанасов от ДСБ за замесени служители на МВР с хора от сенчестия бизнес. Ако бъдат открити нарушения, ще бъдем безкомпромисни към провинилите се, допълни вътрешният министър. Няма да подавам оставка, каза още Петков по повод скандалните данни, изнесени от Атанас Атанасов. Той заяви, че това не е повод да подава оставка. Уволнил съм 5000 души. Ако за всеки един съм си подавал оставката, трябва да го правя 4-5 пъти дневно, коментира Петков.
България може да стане център за обучение на гранични полицаи от Западните Балкани, съобщи още вътрешният министър. Той вече е направил такова предложение до Европейската агенция Фронтекс. Темата ще бъде дискутирана и при предстоящата визита на директора на Европол в София на 14 и 15 април. През 2007 г. на границите на България са спрени над 10 хиляди души, които се опитвали да проникнат в страната незаконно, изтъкна вътрешният министър Румен Петков. Част от тези хора са имали фалшиви документи, други са спрени при опит да пресекат границата нелегално, предаде БТА.
Министърът връчи на служителите на ОДП във Варна ключовете от 47 нови автомобила. Те ще бъдат разпределени между полицейските управления и пожарната в града.