Операцията бе извършена в четвъртък сутринта в университетска болница "Лозенец" в София на 7-годишния Радослав, съобщи БГНЕС. Оперира го проф. Бруно Нидерле, началник на ендокринната хирургия във виенската университетска болница и председател на европейската асоциация по ендокринна хирургия.
Операцията е уникална за страната, тъй като за първи път щитовидна жлеза се премахва, без да има развит тумор, обясни директорът на болницата Любомир Спасов. Прецедент е също и подходът, който е възприет по случая – да се оперира, когато има генетични доказателства за мутация, водеща до рак.
Бабата на детето е оперирана от рак през 2002 г., бащата – през 2006 г. Той е бил с един карциномен възел и метастази в един лимфен възел. Тогава решихме, че тази фамилия трябва да бъде сканирана, обясни д-р Румен Пандев, който е оперирал детето заедно с д-р Нидерле.
Лелята на детето се е върнала от Испания за генетичното изследване, но за щастие не е носител на смъртоносната мутация. Молекулярно изследване обаче доказва, че Радослав носи гена и до 10-годишната си възраст ще развие медуларен карцином. В света има известни над 300 фамилии с тази мутация, а в България – 3 и едната е на Радослав, който живее в благоевградското село Слащен.
Опитът показва, че при деца отстраняването на щитовидната жлеза трябва да се извърши до 6-7 година, обясни д-р Пандев. По-евтино и по-удобно е хирургът да дойде до пациента, отколкото детето да дойде за изследвания и операция.
Проф. Нидерле се въздържа да уточни колко струва операцията, която е извършил напълно безплатно. Вместо него д-р Спасов обясни, че тя е от порядъка на 25 000 евро, а генетичните изследвания са приблизително 2000 евро.
На въпрос кой ще плаща заместващата терапия на Радослав, която трябва да продължи до края на живота му, д-р Спасов отговори, че НЗОК има такава програма за хронично болни. Скрининговата програма, свързана с профилактика на генетичните заболявания, е приета преди няколко години в Европейския съюз. Една от лабораториите, които извършват такива изследвания и оперативни интервенции се намира в университетската болница във Виена, където д-р Румен Пандев се обучава от няколко години.
Вижте Радослав след операцията