Драмата се е разиграла сутринта малко преди 10 часа на мост в центъра на града, докато децата били в междучасие и отишли да си купят закуска. Тогава 67-годишният Асен Илиев започнал да стреля по тях.
Лиляна Тодорова е била простреляна със седем сачми. Тя издъхнала в ръцете на полицаи. Лиляна е била сирак, родителите й са починали и тя е била оставена в Дома за осиновяване. Ранени са 12-годишният Емил Павлов, който е с огнестрелна рана в дясното рамо и 15-годишната Клара Христова, простреляна в лявата китка. Те са настанени в болницата в Перник. Няма опасност за живота им. След стрелбата Илиев се е прострелял в главата. Тялото му е открито под перилата на моста. Илиев е стрелял със законната си пушка.
Вижте снимки от трагедията
В болницата Клара признала, че преди два дни е била заплашвана от Асен със смърт.
Деца от Дома разказаха, че тя е имала отношения с убиеца, включително и сексуални, съобщи Дарик. Тя обаче отрича да са имали връзка. Момичето е поддържало връзка и с друг мъж – Никола Динев, бивш преподавател от Дома, а сега кметски наместник, съобщи bTV. Това предизвикало ревност в Асен и желание да отмъсти на Клара. Той твърдял, че не може да живее без нея и тя е смисълът на живота му.
Срещу него има дознание за блудство с Клара, съобщи говорителят на ОДП-Перник Венцислав Алексов, цитиран от БТА. Убитата Лиляна е била свидетелка по дознанието, уточниха от МВР. Илиев има две осъдителни присъди за изнасилване - 3-годишна от 1991 г. и 4-годишна от 1995 г. Има и присъда от 1979 година. През 2001 г. е бил реабилитиран с определение на Районния съд в Трън и затова се е водел като неосъждан. Друго дознание, освен това заради Клара, има срещу него от февруари тази година по сигнал на жена от Трън, която съобщила, че е бил забелязан с две деца от Дома да излиза от мазе. Последното дознание е от 8 март за унищожаване и повреждане на движимо имущество.
Илиев има 9 криминални регистрации, 8 от тях са за изнасилване на непълнолетни деца, каза директорът на ОДП-Перник комисар Димитър Шереметев. Проверява се издаването на оръжие на Илиев. Ако се установи нарушение на служител на РПУ-Трън, той ще бъде уволнен дисциплинарно, каза Шереметев. Ранената Клара, която е била вероятният обект на нападението, е известна на детска педагогическа стая. Има решение на трънския Районен съд тя да бъде настанена в интернат.
Кметът на Трън Станислав Николов обвини полицията, съда и прокуратурата за тежкия инцидент, предаде БНР. Николов заяви, че отговорността е тяхна, защото са оставили на свобода човек, като убиеца Асен Илиев, който въпреки че е бил осъждан, е притежавал оръжие. "Община Трън има доста лоши спомени от Асен Илиев", каза още кметът на Трън.
Миналата година сираци в Трън обвиниха Асен Илиев, че им предлага пари за секс. Той отдавна пък плащал на сираци да му работя на картофената нива. Разрешение да ходят на нивата давала бившата директорка на "Иглика", която сега работи в полицията в Перник.
Едва четирима възпитатели работят в Дома за деца в Трън. Възпитателите, които се грижат за 28-те деца, работят на смени от по 12 часа. Част от децата са сираци, а други са деца на родители с отнети права.
Председателят на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан, която пристигна в Дома, съобщи пред БТА, че той е трябвало да бъде закрит още октомври миналата година. Това е посочила проверка на агенцията. Попитана защо Домът все още не е закрит, тя отговори, че това е трябвало да бъде направено от кмета на града. В сградата обаче е започнал ремонт, съобщи БТА.
Трябва да се направи много повече, за да се премахнат тези фрапиращи неща, каза премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос дали правителството ще предприеме мерки във връзка с инцидентa в Tрън, предаде БГНЕС. Той посочи, че работна група ще прегледа цялото законодателство и функциониране на системата на домовете за деца. Групата трябва да подготви пакет от законодателни и други мерки.
На спешно събрание Общинският съвет в Трън реши в четвъртък да бъде Ден на траур заради убийството.
Вижте снимки от трагедията