През тази година европейската валута не само значително укрепи своите позиции по отношение на долара, но и се превърна в една от най-важните световни валути. След началото на финансовата криза през август, предизвикана от краха на ипотечния сектор в САЩ, курсът на еврото рязко поскъпна до 1,49 долара. Освен това тенденцията за растеж се запазва до ден днешен.
Експерти смятат, че през 2008 г. еврото ще струва 1,50 или даже 1,60 долара. Но корекцията на курса може да бъде много болезнена, както отбелязва в интервю пред агенция ДПА главният икономист на „Дойче Банк“ Норберт Валтер. Експертите са обезпокоени преди всичко от стремителните темпове на растеж на курса.
Само за последните два месеца курсът на еврото нарасна от 1,40 долара до почти 1,50 долара. Така в течение на 2007 г. курсът на еврото по отношение на долара нарасна с 9%, а по спрямо другите валути – с пет процента. Като причина за подобно стремително падение на курса на долара главният икономист на „DekaBank“ Андреас Шойерле посочи намаляването на лихвите на Федералния резерв на САЩ в отговор на финансовата криза. Фактически лихвата в САЩ, достигаща 4,25%, с малко надвишава лихвата в Еврозоната – 4%. По-точи начин вложенията в САЩ губят привлекателността си за европейските финанси, което се отразява негативно на курса на долара.
Според прогнозите на експертите ръст на курса на долара в близко бъдеще не се предвижда. Някои анализатори не изключват възможността от по-нататъшен спад на курса. Но емисионните банкери се опасяват, че прекалено рязкото покачване на курса на еврото може да се отрази негативно на икономиката на Еврозоната.
Още през ноември президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише отбеляза, че не се радва на резките колебания на курса на еврото. Освен това скъпото евро негативно влияе на печалбите на компаниите износителки. Президентът на Обединението на автомобилната промишленост на Германия Матиас Висман заяви, че честите колебания на курса усложняват бизнеса. Но голямото търсене на германски стоки в страни, като Русия, Китай и Индия уравновесява последиците от намаляването на търсенето в САЩ. Освен това над две трети от германския износ е за страните от Еврозоната, на които колебанията на еврото не се отразява. Още едни плюс – в резултат на високия курс на еврото вносът, включително на петрол, става по-евтин. /БГНЕС