Според тях икономическата ситуация в България не е цветуща. У нас, както и в Румъния, Хърватия и Сърбия, макроикономическите показатели са подобни или по-лоши от ситуацията точно преди кризата в Корея и краха на азиатския пазар през 1996 г., пише в. "Стандарт". Тогава лошите кредити удариха икономиката на азиатските тигри. Финансовият колапс, който покоси Индонезия, Тайланд и Хонконг, но удари най-силно Южна Корея, започна със срив на автомобилната компания "Киа". Индустриалните конгломерати взимаха големи заеми, които не донесоха очакваните печалби. Заради натрупаните дългове се стигна до банкрути и невиждано обезценяване на корейската валута.
Анализаторите на МВФ виждат признаци, които могат да доведат до подобна ситуация и у нас. Това става ясно от доклад "Уязвимостта на развиващите се страни в Югоизточна Европа", цитиран от хърватския вестник "Вечерни лист". Експертите от МВФ са разтревожени от огромния дефицит в текущата сметка на платежния ни баланс, който се очаква да стигне 20% от брутния вътрешен продукт в края на 2007 г. Това е записано и в доклада от мисията на МВФ у нас, която приключи на 16 октомври. Дефицитът е два пъти по-голям отколкото в Азия преди кризата и трябва да бъде намален, препоръчват експертите. Банковите заеми растат с много бързи темпове. Жилищните кредити на гражданите скачат със 73% до септември, сочат данните на БНБ. Банковата система е стабилна, но трябва да се следи внимателно от БНБ, смятат от МВФ.
Инфлацията в страната ще достигне поне 10% до края на годината, прогнозират от МВФ. Причината е както в поскъпването на храните и горивата, така и вдигането на заплатите. Исканията за голямо увеличение на бюджетните заплати може да доведе до ценова спирала и покачване на инфлацията. Затова от фонда настояват заплатите да се вдигат с ръста на производителността на труда. Бюджетът ще завърши 2007 г. с излишък от 3%. Но за 2008 г. МВФ настоява излишъкът да бъде поне 3-3,5% от БВП, за да се гарантира стабилността на икономиката.