Преговорите за мир в Украйна ще започнат през пролетта догодина, като на финала им нито Русия, нито Украйна ще обявят капитулация, а ще постигнат споразумение. Това прогнозира в интервю пред БНР зам.-директорката на Европейския съвет за външни отношения и бивш говорител на МВнР в първия кабинет на ГЕРБ Весела Чернева.

"Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки", коментира Чернева.

Тя обясни, че мирният план на Зеленски се състои в това - какво би могла да отстъпи едната страна и другата.

"Но основният въпрос е как да бъде накаран Путин да участва в такъв тип споразумение. И тази акция в Курск е да даде територии на Украйна, които да замени срещу окупираните от Русия, да имат разменна монета. Въпросът е дали Курск може да бъде тази разменна монета", добави анализаторката.

"При споразумение и двете страни ще се опитат да се представят като победители. В международните преговори трайно споразумение се постига, когато и двете страни направят отстъпки", прогнозира Чернева.

Според нея най-ранно през пролетта на 2025 година може да се очаква Русия и Украйна да седнат на масата на преговорите.

Защото зимата ще е трудна за украинците - около 70% около гражданската инфраструктура е разрушена, а руснаците дават по около 1500 жертви на ден.

Чернева коментира и предстоящата среща на БРИКС, както и срещата в Рио де Жайнейро през ноември с евентуалното участие на Русия и темата с общоевропейска система за сигурност и отбранителна индустрия в ЕС.