Министърът на правосъдието на Великобритания Дейвид Хенсън е дал своето съгласие Шийлдс да напусне затвора във Великобритания 10 месеца преди предвидената дата, потвърди пред мърсисайдското издание депутатката Луиз Елман, цитирана от вестника.
“Това е победа, но продължителната битка за справедливост за този невинен младеж ще продължи. Той и неговото семейство изтърпяха много неволи за престъпление, което той не е извършил“, коментира Елман. Шийлдс бе трансфериран от България в британски затвор през ноември миналата година.
Фенът на Ливърпул, който сега е на 21 години, първоначално получи 15 години затвор заради опита за убийство на Мартин Георгиев в курорт на Черно море през май 2005 г. след финала за Шампионската лига между Челси и Ливърпул в Истанбул. 25-годишният барман Мартин получи тежки наранявания и за малко не беше убит, след като беше ударен с камък в главата при опит да разтърве пиянска свада, в която участва и Шийлдс. Друг британец призна, че е ударил Мартин Георгиев, след като Шийлдс беше осъден, пише изданието.
През април миналата година върховният съд в България намали присъдата на Майкъл Шийлдс заради неговата възраст и предишно добро поведение. Луиз Елман казва, че по-ранното освобождаване е съгласувано, защото британските власти не са отчели 10 месеца, които той вече е бил излежал в България. Във Великобритания повечето затворници обикновено излежават в затвора една трета или половината от цялата присъда, след което са освобождат под гаранция. Но при повторно нарушение ги връщат зад решетките.
Според новия британски наказателен закон от 2003 г. затворници, които са репартрирани във Великобритания, излежават само половината от присъдата си, отбелязва АФП. Преди 3 дни онлайн издание в Ливърпул съобщи, че адвокат на Майкъл Шийлдс и евродепутатката Арлин Маккарти ще посетят България за среща с главния прокурор. Семейството на Майкъл е решило да събере 100 000 подписа, за да ускори неговото освобождаване.