Изявлението на Бонев е по повод предложението на главния архитект на Столична община Петър Диков комбинатът да инвестира милиони в екологичната си програма или да бъде изваден от Софийското поле.
86 проекта, 45 вече във фаза на изграждане, са предвидени да екологизират "Кремиковци" и околната среда така, че предприятието да отговаря на нормите за замърсяване на въздух, заяви Бонев пред Дарик радио. "Просто трябва технологичното време. Тези проекти са в ход. До 2012 година ние трябва да приведем околната среда в Кремиковци в съответствие с екологичните норми, за което има предвидени като бюджет над 312 млн. лв.", допълни Бонев. Според него "Кремиковци" участва с 3% в националния брутен продукт на страната, във външнотърговския баланс на страната с около 10%, дава поминък на около 6500 работника и на техните семейства. С "Кремиковци" са свързани не по-малко от 3000 фирми, които търгуват с него, 30% от товаропотока на БДЖ.
Преди 2 дни архитект Диков заяви, че комбинатът е едно абсолютно недоразумение и че на неговите 10 000 дка може да израсне "истински делови и финансов център на Югоизточна Европа".