Още не е ясно какъв трябва да бъде този план. Той ще бъде изготвен в следващите дни, а реализацията му трябва да стане с подкрепата на португалското посолство. Доктор Здравко Георгиев посочи, че по случая има две страни - заразените с вируса на СПИН либийски деца и медиците.
"Досега този зловещ процес беше представян от две страни. Едните жертви са заразените със СПИН деца, с чиято болка ние нямаме нищо общо. От друга страна обаче сме ние седмината. Както се помогна на децата и на семействата, така трябва да се помогне и на нас”, бяха думите на Здравко Георгиев. Тази среща е част от поредица срещи с посланици на страни-членове на ЕС.
На срещата, провела се в посолството на Португалия, която в момента е ротационен председател на ЕС, присъстваха Нася Ненова, Валя Червеняшка и Валентина Сирополу, както и д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф ал Хаджудж. Медиците станаха на крака пред посланиците на страните от ЕС и изказаха своята благодарност за подкрепата, която им беше оказана при тяхното освобождаване. От своя страна посланикът на Португалия Мариу душ Сантуш заяви, че постигнатият резултат се дължи на общите усилия на европейската общност. Той пожела на медиците да се възстановят и реинтегрират възможно най-бързо в обществото, но заяви и че задоволяването на нуждите на медиците не зависи толкова от ЕС, колкото от България, защото те са български граждани. "България е независима страна, която принадлежи на ЕС, но на първо място интеграцията на медиците е проблем на страната ви”, категоричен беше португалският посланик.
ИЗБРАНО