На среща между кмета на София Бойко Борисов и представители на ромски организации се били представени 20 имена на роми, които ще бъдат проверени по закона за частната охранителна дейност и след това ще бъдат назначени в “Егида“. До момента в общинската фирма работят 14 роми, стана ясно след срещата, предаде БТА.
Ромите ще бъдат включени в смесени патрули, които ще патрулират в проблемните участъци в кварталите с компактно ромско население. Бойко Борисов заяви, че в писмо до комисар Румен Стоянов - директор на СДП, ще поиска разполагането на полицейски патрули по границите на кварталите, където възникнаха конфликтни ситуации.
“Щпицкоманди в държава - член на ЕС, са измишльотина“, каза Бойко Борисов по повод на предложението за създаване на “Национална гвардия“ от БНС. Интеграцията на ромите е единственият път, заяви Борисов и подчерта, че е явно, че етническият модел на партиен принцип не работи. Един от начините за ограничаването на ромската миграция към София в условията на европейските изисквания за свободно движение на хора е “адресната регистрация“. Столичният кмет подчерта, че се надява да няма вече случаи, в които на един адрес живеят по 300 души, а ако се появи такъв случай - полицията трябва да си свърши работата и да върне настанилите се неправомерно по местата, откъдето са дошли. Бойко Борисов посочи, че създаденият ромски обществен съвет в кв. “Христо Ботев“ и назначените кметски пълномощници в кварталите с ромско население са пътят, по който може да се води диалог с ромското население.
Столичната община ще получи 3 милиона евро за ромски жилища, които ще бъдат построени в квартал “Факултета“ откъм кв. “Суходол“, каза още кметът. В тях ще се настанят роми, които в момента живеят в катуни в други софийски квартали. Борисов припомни, че в края на септември ще бъдат настанени още ромски семейства в новопостроените жилища с пари от ЕС в кв. “Христо Ботев“. В експлоатация там ще бъдат пуснати още 18 апартамента, като до момента вече са обитаеми 115 апартамента.