Министърът уточни, че 16 от тези лица са били и досега разследвани от полицията, предаде БГНЕС. От първите четирима задържани роми един е освободен с парична гаранция от 1000 лева. Задържани са били и 14 младежи в района на НДК, които са близки като поведение до скинхедс, те са имали намерение да тръгнат към района на Красна поляна и Факултета и от тях са иззети боксове и ножове.
Петков е обещал на Георги Първанов, че полицията ще действа твърдо, както преди дни поиска самият президент. Трябва да е съвършено ясно, че ще бъдем безкомпромисни към всички опити за нарушаване на обществения ред, посочи министърът, цитиран от БТА. Тези, които инспирират подобно напрежение, ще усетят закона в пълната му тежест, подчерта Петков, но не уточни кого конкретно визира.
Същевременно министърът неколкократно подчерта, че не е приемливо създаването на Национална гвардия като подразделение на политическа партия. Засега конфликтът не носи политически характер, но фактът че се намесват Цветелин Кънчев и Боян Расате вече става опасен. Това са коментирали и с президента Георги Първанов.
"Не е приемливо да се намесват като посредници на институциите Расате и Кънчев и това вече създава опасност за нарушаване на етническия мир", заяви Петков. Според него не е сериозно да се мисли, че конфликтът е започнал като преразпределение на наркопазара, имало е малко повече употреба на алкохол, но нещата се доизясняват. Петков отбеляза, че някои твърдят, че полицията не се е намесила достатъчно твърдо, други твърдят, че пък превишава правата си. Не знам дали ще доживея да намеря баланса, подчерта министърът.
Междувременно и.д. председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти и председателят на Израелтянския духовен съвет Роберт Джераси изразиха в декларация безпокойството си от идеята за създаване на Национална гвардия от Боян Расате.