Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев при отчета му за дейността на МОН за периода септември 2005 г. - август 2007 година, предаде БТА. Той отбеляза, че към момента не може да каже колко ще бъдат увеличени учителските заплати от януари, тъй като не разполага с макрорамката на бюджета за 2008 г. По думите му ще са необходими около 200 милиона лева за увеличение на заплатите. Той очаквал до края на август да получи показателите от макрорамката за бюджета за 2008 г., за да ги обсъди със социалните партньори.
По повод на намеренията на синдикатите в образованието да предявят искания за увеличение на учителските заплати в първия учебен ден Вълчев изрази личното си мнение, че на празници - като 3 март, 24 май и 15 септември не трябва да се издигат социални искания. Новата учебна година ще бъде открита на 15 септември, събота, във всички училища в страната в един и същи час с издигане на националното знаме и под звуците на българския химн, обяви министърът.
Междувременно лидърът на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че учебната година няма да започне, ако не бъде подписано и споразумение за увеличение на заплатите от 1 октомври. Учителските синдикати настояват реализираната икономия от 54 млн. лева през тази година да бъде раздадена на преподавателите. Според Такева това ще доведе до увеличение на заплатите с 25%. На 12 септември синдикатите ще вземат окончателно решение как учителите ще започнат учебната година, каза Такева. По думите й "учителите имат виждане учебната година изобщо да не стартира". Другият обсъждан вариант е за едночасова предупредителна стачка. Този път сме твърди и без морални задръжки, каза още Такева.