Андон Тотев обясни, че пясъчните пирамиди до Мелник се рушат с около 1 см на година. “Това си е природно бедствие”, категоричен бе кметът на курортния град и допълни, че в този район няма нито един изсечен декар гора. Тотев отрече и съществуването на строителство, което да руши пирамидите. От своя страна кметът на Мелник Емануил Деведжиев потвърди: “Всичко е лъжа, няма такова нещо”.
Техните коментари бяха по повод изказване на експерта по борба с опустяването от екоминистерството Татяна Димитрова пред в. "24 часа". Според нея първата българска пясъчна пустиня е на път да се появи в района на Сандански, Мелник и Рожен, ако не бъдат взети спешни мерки за спирането на процеса. Съществуващите защитни гори по скатовете в полите на Пирин и Огражден са изсечени или опожарени, а съоръженията за спиране на ерозията по уникалните пясъчни пирамиди са разрушени от вихрещото се строителство, обясни Димитрова.
Почвите са плитки и липсва естествена растителност, изкуствено залесените гори не се поддържат, голяма част от тях са изсечени и опожарени. Пашата е прекомерна. Застрояването е без замисъл, реката в Мелник, която е била в естествен отводнителен канал, е затлачена, сочи експертът. Според нея ерозията в района е благоприятствана и от климата, който е сух, но хората са главните виновници.
Изчисления на МОСВ показват, че всяка година страната губи по 200 млн. тона плодородна почва заради ерозията, а от 17 години не са взети никакви мерки по проблема.