Решението на Апелативния съд доказва, че наистина може да възтържествува справедливостта в юридически и морален смисъл, коментира адвокатът на Теодора Асен Георгиев.
Болната обвини здравното министерство, че в периода 2004 г. и първите три месеца на 2005 г. Министерството на здравеопазването не е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства навреме, което е довело до рецидив в черния й дроб.
Апелативният съд прие тройната съдебна експертиза по повод обвинението на Теодора. При всички случаи, ако лечението със скъпоструващите лекарства е било навреме, е нямало да се стигне до този тежък рецидив в черния дроб и новата операция, коментира доц. Валентина Цекова, цитирана от БГНЕС.
Теодора Захариева заяви, че през 2004 г. с диагноза рак на гърдата са били 4743 пациентки, като от тях 3220 е трябвало да получат лечението, от което се е нуждаела и е нямало да се стигне до фатални резултати за много от тях. Тя приема своята кауза, като кауза на всички онкоболни, които имат човешкото право да се борят за живота си и законово това е вменено на Министерството на здравеопазването.
Захариева представи документ, че в този период се е развела и вече ще носи бащиното си име Кузманова, каквито са новите й документи.
Делото срещу здравното министерство Захариева заведе през 2005 г. за обезщетение от 80 000 лева. В този период здравен министър беше Славчо Богоев. Теодора спечели делото в Градския съд. МЗ обжалва и първото дело в края на май, което беше отложено, но то се състоя в деня, в който Теодора Захариева беше оперирана в Александровска болница от рецидива й в черния дроб. По време на днешното заседание от МЗ поискаха исканата сума да бъде намалена. Решението на Апелативния съд може да се обжалва в 30 дневен срок пред Върховния касационен съд.
Захариева каза, че апелативните съдии са увеличили сумата на дължимото й обезщетение с 20 хил. лв. до 100 000 лв. По-голямата част от парите ще бъдат вложени в помощ за онколболните. По думите на адвокат Георгиев обаче процедурата за изплащане на такива обезщетения е много сложна и дава възможност те никога да не бъдат изплатени.
Кузманова е втората онкоболна, която печели дело срещу Министерството на здравеопазването за забавяне на скъпоструващо лечение. Първата - Росица Шкодрова, осъди ведомството на всички инстанции, но тя не доживява да види успеха си.