Цената на зърното се формира от няколко основни фактора - колко сме произвели през настоящата година, колко имаме като преходен резерв от миналата година и какви са цените в Черноморския регион, какви са цените в Средна и Западна Европа. Ние сме вече на общия пазар в ЕС.2 лева за килограм хляб на този етап е твърде смела прогноза, смята Кабил.
Загубите на земеделските стопани ще бъдат компенсирани до края на месец август, увери министърът на земеделието и продоволствието. За пшеницата и ечемика стопаните ще получат около 75% от пълните разходи, които са направили, каза министърът и обясни, че са предвидени 5 млн. от бюджета на министерството и около 2.5 млн. лева от бюджета на фонд “Земеделие”. На заседание на Управителния съвет на фонда ще се вземе и решение за разсрочване с една година на кредитите на тези земеделски производители, които имат задължения към фонд “Земеделие”.
За обезпечаване на есенната сеитба имаме 30 млн. лева в план-сметката на ДФ “Земеделие” за кредити за торове и семена с изгодна лихва, обясни Кабил. Има възможност този кредитен портфейл от 30 милиона лева да бъде удвоен на 60 милиона лева, обясни още министърът.
Цената на хляба в Добрич вече се качи три пъти в рамките на последния месец и поскъпна с 15 стотинки. От днес там 700 грама бял хляб “Добротица“ вече струва 90 стотинки, а тъмният хляб “Нашенски“ е 80 стотинки. Очаква се насъщният да поскъпне отново през август, предаде БГНЕС. Повишаването на цената е наложено от поскъпването на пшеницата, на консумативите - тон брашно е 700 лв. При тази ситуация реалната цена на килограм хляб е 1.70 лв., коментира търговският директор на “Добруджански хляб“ Веселин Малев.