Водачите загубили управление над автомобилите си заради високите температури, които в града достигнаха до 39°С, предаде Дарик. 10 души са припадналите на обществени места в града, четирима от тях са хоспитализирани.
В 6 града отново са регистрирани температурни рекорди, съобщиха от НИМХ. Рекордна температура и най-топло към 15.00 часа е било в Сандански, където термометърът е отчел 41°С. Рекорди са отбелязани и в Белене - 39,3°С, във Велико Търново - 38,5°С, в Ловеч - 38,2°С, в Ново село, Видинско - 37,1°С, в Оряхово - 37°С. До вторник се очаква жегите да продължат, като от неделя нататък се очакват максимални температури между 42 и 44°С.
Заради високите температури охлаждат релсовия път в столицата. Приоритетно ще се поливат с вода дългите прави участъци на трамвайните релси, които са най-податливи на разширяване: по булевардите “Кн. Ал. Дондуков“, “Ал. Стамболийски“, “Ломско шосе“ и ул. “Граф Игнатиев“. В столицата и в другите градове е забранено влизането на тежкотоварни камиони. Областният управител на Силистра Светлана Великова пък разпореди на кметовете да осигурят заливане и измиване с вода на улиците и зелените площи в най-горещите часове на деня. Разпоредбата предвижда и промяна на работното време, а бременните жени и служителите с хронични и рискови заболявания, при възможност, да бъдат освободени от работа докато траят жегите. Такава е и препоръката на медиците в цялата страна. Пловдивският кмет Иван Чомаков вече намали работното време на общинските служители и те се трудят вече втори ден само до 13 часа.
Въпреки високите температури в страната, все пак България не е сред страните, в които петъчния ден е бил сред най-горещите в Европа. Най-горещо е било в Румъния, Унгария, Австрия и Италия, сочат данните на синоптиците. През следващите дни индексът на ултравиолетовото лъчение в страната ще бъде висок. Очакват се температури над 40 градуса.