Кметът на Стара Загора Евгени Желев обяви бедствено положение в района поради бушуващи пожари. Пожар в борова гора на фронт от над 10 км и дълбочина от 3 км край старозагорското село Дълбоки вдигна на крак целият наличен състав на пожарните служби в Стара Загора и Казанлък. В гасенето е включена и тежковерижна техника на военните и от комплекс Мини Марица изток. Очакват се огнеборци и от София. Огънят все още не може да бъде потушен вече повече от денонощие, пламнал в четвъртък по обяд. Огнеборците успяха да преодолеят опасността пламъците да засегнат селото. Силният вятър и трудната проходимост на терене обаче затруднява гасеното на огъня. Три огнища са причинили огнения ад край Дълбоки, показват данните на пожарникарите. Междувременно към 14 часа край Стара Загора се запали гората над стрелбището до стадион "Берое", по посоката към Дъбрава. След призив от полицията и общината към гражданите да се включат в гасенето на огъня, тъй като местната противопожарната служба гаси пожара край с. Дълбоки, пътят на огъня към 100-годишният парк „Аязмото" бе спрян. Огънят обаче край града продължава. Екипите на противопожарната и на МВР призоваха, ако има граждани във вилната зона на Стара Загора - в Аязмото, веднага да напуснат района поради опасност от пожари.
Пожари и в Хасковско накараха областния управител Райна Йовчева в четвъртък вечерта да обяви бедствено положение в общините Тополовград, Свиленград и Харманли. Положението беше отменено едва след близо 24- часова битка с огнения ад в областта. От хасковската полиция обявиха, че всички нарушители на Закона за опазване на земеделските земи, които бъдат установени, че палят огън на открито ще бъдат санкционирани и арестувани. Най-тежка беше ситуацията при Тополовград, където пожарът край града бе овладян едва по обяд в петък. Огънят лумна в боровия масив край града предния ден. 200 човека и осем пожарни автомобила участваха в гасенето му. Въпреки потушения огън в региона са в повишена готовност, тъй като прогнозите са, че пожарите отново ще се възпламенят заради очакваните високи температури. Огнената стихия край града унищожи над 20 вили и селскостопански постройки, масиви с лозя и овощни дървета, близо 8000 дка тревни площи.
Потушени огнища отново бяха възобновени от силния вятър и в Пирин планина - община Хаджидимово, Благоевградско. Пламъци от Северна Гърция навлязоха слебяд в петък и на 100 метра в българска територия и застрашиха района на девинското село Кестен. Там изгоряха 500 кв. м сухи треви и храсти, предимно по граничната бразда. Огнеборците, заедно с метните жители успяха да потушат пожара на българска територия. От гръцка страна обаче положението е тежко. Подсигурени са дежурни екипи от българска страна, които ще дежурят, за да не се прехвърли огъня отново на наша територия.
След огнения ад в петък България поиска помощ от ЕС за битката й пожарите. В разговор с руския посланик у нас вътрешният министър Румен Петков също е поискал помощ и от Русия за техника за въздушно гасене на пожарите. Късно вечерта министър Петков проведе среща с всички директори на служби към министерството за координиране на действията за борба с пожарите. На всеки кръгъл час ще се подава информация за гражданите и към Министерството по бедствията и авариите. Взето и решение всички свободни сили на жандармерията и противопожарната охрана от София и цялата страна и цялата налична техника да бъдат изпратени към Стара Загора, за да помагат в гасенето на огъня. Ще бъде поискана помощ и от Българската армия за включване хеликоптери, които да наблюдават ситуацията и да подават информация.