Решено е МО да купи нови изтребители ”Грипен”

Решено е за българските ВВС да бъдат купени нови изтребители "Грипен" (Gripen), пише днес "Сега", като се позовва на неофициална информация.

Обратно в новината

Коментари - Решено е МО да купи нови изтребители ”Грипен” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За всички които говорят за миг-35. Такъв боен самолет няма. Има три направени тестови машини, дори ПАК ФА/Т-50 са 8. Най вероятно няма и да се произвежда. Не че е лош но няма кой да го купи. Това е горчивата истина за този инак не лош самолет, като замисъл.

Звучи добре за да е истина. Нека изчакаме.

не е нужно безсмислено увеличение на заплатите на лелите от детската градина, парите да се дават за качествено и системно въоръжаване и превъоръжаване, за развитие на високи технологии и за дипломация

симо

ДИР е УВАЖАВАН САЙТ!!!!!!Тези дето го ръчкат да го знаят.

симо

А да видим сега КОЕ ПОСОЛСТВО е по-силно и брутално!!!Някой на бас?

Боко и година няма да се задържи на власт. Фашингтонците ще му спретнат кюляв. И никога повече нема да му рекат "Конграчулейшънс".

Само не разбрах, защо не купихме руски изстребители, които са по-евтини и по-добри. За тези пари вместо 8 щяхме да купим 16 самолета.

и това ще стане

Трябват нови самолети, а не стари кошници, защото народа го е казал- който не храни собствена армия ще храни чужда.

никой няма да ни продаде съвременна западна техника!

симо

Разбира се ТЕ я дават само на тъпанари като теб,които имат САМО правото ДА ПЛАЩАТ.

А на бас, че като позаседава народното събрани ще изберат произведение на концерна Миг!:)

Па ако е по ефтинжос, що да не го земат...ама нека да кажат колко ще платят...щото грипена е доста ефтин...трияа да се земе нещо ефтино за парлама...

В Бурятия, граничеща с езерото Байкал, се е разбил изтребител-прехващач МиГ-31 от състава на Източния военен окръг, съобщи руското Министерство на отбраната. Инцидентът станал в 12:05 часа московско време. По предварителни данни, пилотите успели да се катапултират. Произшествието станало на полигон над безлюдна местност. За района на аварията е отлетял вертолет от службата за търсене и спасяване. Експерти сочат три възможни технически причини: Повреди в енергийната система на самолета, в хидравличната система и в двигателите. МиГ-31 е свръхзвуков изтребител-прехващач за далечно действие. Предназначен е за всеракурсен прехват и унищожаване на въздушни цели на всички височини в предна и задна полусфера във всички метеорологични условия при всякакви противодействия на противника.

Руските задници в България няма да ви позволят да се качите на по съвременни истребители, като F35 например.

Палячо! Много имат работа ощр по него. Нека да му изчистят бъговете па тогава...Американците ако имат пилоти в излишък които да мрат, ние нямаме. Сааба е перфектния самолет за нас и за целите на нашата авиация!

Не съм чувал Ф35 да катастрофира някъде! Но всички знаем какво стана със сръбските МИГ29! Свалени от Ф16!

пъво свестно решение в Б-я,ако я има още...?А простака Ненчев кога ще върне откраднатото и съсипията,която ни нанесе?Има ли съд и отговорност?

пъво свестно решение в Б-я,ако я има още...?

За тия пари е по-добре (ама много по-добре) да си стегнем пехотата (сухопътните войски). На самолети и ракети не можем да им излезем насреща на нашите евентуални противници, поне да има кой да помага при наводнения и други природни бедствия. Пък и по-трудно ще те "налазят" "бежанци" и други войни на Алаха.

Има ли % комисионни ? Да си подредят двора в МО и БНА.

И за какво са ни ?! Нали " братска " Турция ни охранява небесата ! Ей го къде е Босфора !

За да се пазим от ,,братска" Русия!Която има навика да ,,освобождава"внезапно по малките народи!

Купувайте, купувайте тенекии за 2 милиарда лева. Междувременно народа прогресивно обеднява и се топи. Чума да ви тръшне гадини мръсни.

Всички са гадини, но най-много са тези от БКП!

Ненужни реактори може...гладни няма.

ЕТО ТОВА СМЕ НИЕ - НЯМАМЕ НАЩИ А КУПУВА ТЕНЕКИЯ - А се га кажете каква страна сме - имали въоще някой да мисли в тая робска страна - и това е нашата история в която поколенията ни ще четът че сме биле и прости васали не можем да сметнем колко е 2+2 !!! и това ми билодържава

иначе си прав

сме заробени от руските олигарси и българските им подлоги!И благодарение на членството ни в NATO ще скъсаме с една от робските окови на руското робство

Млъкни бе сопол гнусен

Баба чга с метла кви номера прай ...

от него купуваме..

Мангалите и тех ще нарежат...

Абе слабички са си тези Грипенчета, що не купят пет, ама да са страшилища.

На нас авиация не ни трябва и не можем да си я позволим. Крайно време е някой да каже истината. НИкой не си купува Мерцедес С класа с 300 лева заплата... Тез 1.5 милиарда ако се инвестират във обучение, въоръжение и направа на качествени и количествени сухопътни спец.части, ефекта за отбраната ще е в пъти по-голям. А като забогатеем достатъчно и си вкараме пехотата в част, тогава нека мислим за авиация. Гадно е но това е истината. Бедни държави не могат да поддържат съвременна авиация.

МЕЧ, не си съвсем прав! България е мястото където се купува S-Class и после се чудим как да го поддържаме и зареждаме. Точно тук е мястото където вървят лукс коли със заплата 300 лв, ако не си го видял по улиците до сега... Смятам че си. Другото е буржоазно поведение. Защо да се държим нормално като можем да сме негри! Нали това ни възпитаваха 25 години от Америката, да бъдем негри в най-калпавия вариант. Иначе много минорно го даваш. Нямали сме възможности, много сме бедни, не можем да си позволим авиация. Кога точно ще стегнеш кашиците, кога ще укрепнат па да почнеш и за самолети да мислиш? Сега имаш база и кадри за авиацията, ти ги съсипи пък после ходи ги създавай на ново след години, тогава я камилата я камиларя....

nascar25@abv.bg

Съгласен съм с теб, базата и кадрите треа се пазят. Друго имам предвид. Нека закърпим авиацията с най най евтиния възможен вариант, колкото да се поддържа тренинг. А тез пари да се изсипят в кашика.

Pesh0

спрямо ф 16 втора употреба , грипена , може дае по добре . Но е много по зле спрямо миг 29 , да не говорим за су 35 и като цена и като качество на самолета . До кога ще слугуваме на някого ? не са малко пари

Se taia

Пич, самолета не е кола. обслужването на миговете ни излиза през носа. Ако искаха, МОЖЕХА да участват в конкурса. Зашо не го направиха - еми питай тях. Относно прехвалените качества - отиди и го кажи на индийците, които искат да връщат осраните миг обратно на Русия, поради множество дефекти.

Само , че Ф16 щяха да са 4та употреба а не 2ра :)

Каракачанов има задача от Путин да спре сделката! Ще ни подарят 6 стари мига за които ще дадем над 600 милиона лева за да ги поправим по братски. 6 милиона са за Каракачанов.

Най-накрая захапа от кокала. 1.5 млр. 150 мил. минимум към него. Само тази сделка да мине няма нужда повече да се занимава с политика.

...миг 35 е вернiят отговор !....какви Gрипени бе Pадев ?....наи -добрите !!!...господарите в небето са миг-овете !!!.....всичко друго е мишена !!!

не си взехте поука от Турция :)))

...информираи се преди да драскаш глупотевини !....савет...

Se taia

Да речем, че в Турция не бяха мигове :) Но в Сърбия нещата бяха различни и миговете капеха като круши пред F16. Та не знам за какви господари става въпрос тук.

Айде ние сме 'продажни соросоиди', а индийците Миг35 що не го искат? А Малайзия що минава от Мигове на френски Рафал-и?

Se taia

Не се коси друже, този е от облъчените, няма как да му докажеш... той така или иначе не признава факти. На него му дай само клипчета в тубата качени от "Красная звезда"

Я пак....Индия обновява своя ВВС и е един от най-големите клиенти на руснаците....затоване купуват Миг..а инямаза какво да си кривим душата...руските изтребители за не по малко добри от хамериканските и струват доста по малко и са по лесни за подръжка.

Не си толкова лудо, Ленче! А си много права. Но не МиГ-29, вече не го правят. А МиГ-35, който е с чисто нова авионика, въоръжение и всераскурсен управляем вектор на тягата! Няма нито един западен самолет с тези данни! И преучаването на него ще е много леко.

Миг 29 вече не го правят, а Миг35 не са го почнали ;)

Това е най слабият самолет от трите но пък поне е нов Трябват инвестиции в ПРО а не в скъпи летящи играчки!

И най-евтин за поддръжка и експлоатация

Ее, не! Не мога да повярвам! Вместо да купим 35-годишни Ф-16 трета употреба от Португалия ние ще вземем нови Грипен на по-ниска цена. Може ли такова нещо!? Да не говорим, че СААБ ще обучат български техници да извършват голяма част от поддръжката. По този начин част от парите ни ще остават в България като заплати на наши инженери. При Ф-16 бихме плащали баснословни суми на американците за поддръжка. И въпреки всичко ние не взехме Ф-16. Е, бива ли така!? Та ние предаваме евроатлантизма! Сега ще излязат Солом Паси и Росен Плевнелиев и хубаво ще им се скарат на тези от служебното правителство. Ще им обяснят как се бранят американските... а, пардон - "българските" интереси!

Pesh0

Какво налага временно правителство . Което не е избрано от народа . да взема решения за 1,5 милиарда , което е и отлагано 20 години ??????????? Защо толкова бързаме ??????? А и като му хвърлите едни документи на мазата на Борисов , кой ще е виновен ???????????? Борисов че ги е подписал или вие че сте ги подхвърлили ????????/ Ипак да попитам Грипените , по добри или по евтини се явяват от су 35 ? Нали сме демокрация и гледаме всичко само да е най доброто ?

Se taia

Ами ако няма на какво да летят, скоро ще останем без личен състав, който изобщо да може да лети и ще загубим опита на предишните поколения летци. Надявам се да го разбирате това.

SAAB JAS 39 "Gripen" ("Грифон") е шведски многоцелеви изтребител, произвеждан от компанията SAAB. Приет е на въоръжение във военновъздушните сили на Швеция, Унгария, Чехия, Република Южна Африка и Тайланд. Предстои приемането му и във военновъздушните сили на Бразилия. Двигател: Volvo Aero RM12, "Gripen" е замислен като самолет, съчетаващ висока ефективност, гъвкавост и издръжливост. Съкращението JAS произлиза от думите Jakt (въздушен бой), Attack (наземни удари) Spaning (разузнаване).

Pesh0

Замислен е ама отстъпва по всичко както на ф 16 така и на еуро файтър да не говорим на су 35 . На когото отстъпва и по цена докато европейските и американските са по скъпи

ПАК ПОВТАРЯМ,ЧЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ТРИ МЕСЕЦА,СВЪРШИ ПОВЕЧЕ ОТ ШЕСТ ГОДИШНОТО ДЕРИБЕЙСТВАНЕ НА ФЕОДАЛА!!!ИЗБРАХА НАЙ-МАЛКОТО ЗЛО!!!ПОНЕ СА НОВИ САМОЛЕТИТЕ!!!ПРИ ТАТО ПРОИЗВЕЖДАХМЕ БТР-ри,СЕГА ЩЕ НИ ГИ ПРОДАВАТ"СЪЮЗНИЦИТЕ"НА БОМБАСТИЧНИ ЦЕНИ!!!ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!

Pesh0

за 3 месеца дали му е работа , да подписва такива договори ???????? кой ще носи отговорността ????????/ та те ням да са на власт , когато се подпише договора .

ха ха ха... първото което направиха е да вдигнат цената на парното второто какво беше, че май няма такова :))))

. Както се вижда грипена има чип за блокиране..След две години деца с новите смартфонччета ке го свалят за секунди..

НЕ е ясно защо ликвидирахме нашата яка военна авиация ..За полицейско следене на пътнически и товарни самолети стигаха МИГ 23 .. БТР80 и БМП с а отлични машини за бедствия и аварии. Защо ще купуват нови за 1 000 000 000 когато армията нема чорапи

Se taia

На тези мигове им изтече експлоатационния срок. Тъй като не се произвеждат, трябваше да купим поне 29, обаче рашките така или иначе не участваха в офоциално обявения И ОТВОРЕН конкурс. След като не са подали документи, значи не са искали да участват.

А дано повлекат крак, че аман от 2-ра употреба.

не оставиха онова недоразумение с кравешки поглед - Ненчев - да вземе решението, че щеше да напазарува 4 талиги 3-та ръка на цената на двойно повече и двойно по-модерни Грипена.

че след като ни е забранено да пазаруваме руски изстребители, това е едно добро решение. Сравнително евтин, добре оборудван изстребител и маневрен изстребител.

мойто куче и то се радва ако му отпусна веригата с един метър - свобода!

Ситуацията е следната: Ще купим най-евтината машина от скъпите западни самолети, защото нямаме пари, а да закупим руски ни е забранено. Ето защо се спират точно на Грипен, а не защото е добър самолет.

Е то па остана руски пляски да купуваме!

Грипен-а е много добър вариант за нас по ред причини, и много по добре от Ф-16, 18-та ръка...

Миг 35 беше нашият самолет . Всичко друго е провал .

Добър избор. Но все още няма решение. Недостоверна информация.

Абе друго си е "Месершмит", но нямааа иначе говедарите и блядовете са яли як бой от него...за това и го НЯМА!!!

Друго си е да имаш можещи и мотивирани пилоти, което без самолети не става... Хванал си се за Месершита (хубава машина за времето си), а забравяш какви чудеса са вършили пилотите ни и с по-старите "трошки" като D-520... В ръцете на можещия и мотивирания всяко оръжие е страшно. Ама върви го обяснявай на знайните и незнайни комунистически и посткомунистически управници (май Оправници ще е по правилно...) или на магарето Ненчев например.

За задоволяване на интересите на всички фили предлагам да купим 100 бр. F-22 на стойност 146 мил.долара единия и 100 бр. Т-50 на стойност около 100 мил.долара за брой. Американските самолети ще разположим в Граф Игнатиево, а руските в Безмер. В определен час можем да вдигнем едните и другите във въздуха и да направим реална битка в небето да речем над Стара Загора, която по регламент да приключи с унищожение на единия отбор. Така поне некойфили ще бъдат напълно задоволени, а другофили напълно заклеймени и със сигурност ще смаем целия свят.

Решено е МО да купи нови изтребители Грипен, въпреки че не са равностойни по характеристики на превъзхождащите ги МИГ и СУ.

как така прецакаха американците?

Самолети за милиарди ще купуваме. Първо коня, после каруцата.

само за осем бройки. "Покупката на 8 изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд." Не се уточнява дали става дума за левове или евра? Но за такива пари могат да се вземат поне 30 МиГ 29 плюс другите неща. По точно 36 защото на 10 МиГ-а дават два бонус.

Питай сърбите къде са им предишните МИГ29! 7 свалени от Ф16 , а останалите унищожени на земята! Малко скъпо ще ни излезе такъв брак! Но явно сте свикнали-виж какво стана с АЕЦ!

В небето над Югославия един сръбски МиГ се изправяше срещу 24 натовски самолета. 1 срещу 24! При такова съотношение никой не би имал шанс...

Se taia

Ами да бяха участвали в конкурса бе, кой ги е спрял?

Един грипен е 68,9 млн. долара, а един МиГ-35 е 30.0 млн. долара. Относно ТТХ на двата самолета информация колкото искаш в интернет и все в полза на руснака. Това за да е ясно, че ще купим по-лошата стока, ама на повече от двойна цена! Е не са ли някои хора за разстрел????

И колко Миг35 има продадени за последните няколко години, а ? 1 прототип само имат направен и го лангъркат по изложения, но дори традиционни клиенти като Индия и Малайзия вече не се връзват. У няма как да струва 30млн - индийските навремето бяха по 55, и то без кой знае каква комплектация.

От РСК МиГ са предложили за същите пари да ни продадат 14 МиГ 35+2 броя бонус но са получили отказ! Все пак сме в НАТО и не можем да се въоръжаваме с техниката на евентуалния враг!

Как може да предлагат нещо което не само не е на въоръжение, но дори не е завършило изпитания?

Se taia

Можеха съвсем спокойно да участват в конкурса. Единственото, което ги спря е, че нямат крайни параметри по сделката (както с АЕЦа между другото). Отделно над мен са се изказали хората, че те не са произвели досега нищо от конвейр, а имат само прототипи.

За неразбиращите от въоръжение тук най-важното е, че машините ще са нови, за разбиращите купуването на шведските тесли е пълна глупост и възможност за кражба на държавна пара...

Понеже става дума за милиарди, при покупката на въоръжение обикновено има задължителни клаузи те да бъдат вложени по един или друг начин обратно в икономиката на страната поръчител. Тук такова нещо не се споменава, дори едната фирма е поискала "пълно плащане" Булгаристан.

като му гледам цената : Unit cost US $3060 million for JAS 39C тия пари стигат за 1- 2 самолета само !

First flight 9 December 1988 много нов самолет

Se taia

То по тая логика миг29 също не е китка за мирисане ;) (приет е на въоръжение в Съветските ВВС през 1983) Освен ако не настояваш да вземем f22 или f35 :) Ама тогава ще ги изплащаме няколко века

Ще ни сглобят съвсем орязан вариант, който допълнително ще занижи и без това скромните му ТТХ! А Борисов после ще се бие в гърдите, че ни е купил самолети... паридия!

от 30 до 60 милиона $. Миг 29Ц струва 22 милиона $. Миг-а е в пъти по добър.

Голчма работа е Миг 29 - особено тези съхранявани на открито (няма други михлюзи като руснаците) и с ресурс само 1500 часа.