Това съобщи Бойчо Хапалампиев - временно изпълняващ длъжността председател на общинския съвет, цитиран от БТА.

Промяната се налага след взето решение на днешното извънредно заседание на общинския съвет, което отменя предходно решение 38 от 23 февруари. Тогава съветниците са одобрили изборните книжа за предстоящия местен референдум.

Според областния управител Васил Михайлов решението за произвеждане на референдум и за изборните книжа е трябвало да бъде взето в един и същи ден.

На 8 февруари общинският съвет в Трън единодушно реши да бъде произведен местен референдум относно постъпилото инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън". Петнайсет дни по-късно съветниците утвърдиха изборните книжа, което според областния управител е незаконосъобразно. Затова със заповед от 7 март той е отменил решение номер 38.

Процедурата за произвеждане на местен референдум ще започне отново, поясни Харалампиев. По думите му съветниците са категорични, че референдум ще има, макар и по-късно.

Във връзка с провежданата процедура за получаване на концесия и евентуална експлоатация на находищата в община Трън се създаде обществено напрежение.

Хората са силно разтревожени
от доказаното наличие на уран на мястото, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проектоконцесионна площ от 20 кв. км. Те подчертават, че голяма част от инвестиционните намерения за златодобив се намират в регион, част от Натура 2000.

Сдружение "Трън" сезира главния прокурор Сотир Цацаров, че планът за златодобив в Трън е одобрен с невалиден подпис на министър.

Оказва се, че златодобовът е разрешен с подпис на министър Нона Караджова, 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър. С подписа от 10 юли 2009 г. е продължен срокът на договора за търсене и проучване за злато в община Трън, съобщават от сдружението.