Шестима загинали са регистрирани в Северна Каролина, където "Айрин" най-напред удари сушата в ранните часове на съботния ден с ветрове със скорост от 140 км в час, преди да се отправи на изток и към Ню Йорк, пише АФП, цитирана от БГНЕС.
Други четири жертви има в Пенсилвания, сред които двама мъже – един в палатка и друг в кемпър, смачкани от паднали дървета.

За нови загинали от повалени дървета бе съобщено от Северна Каролина и Вирджиния, докато жена стана жертва на паднал комин в Мериленд, а друга загина в Ню Джърси.
Загиналите са: 6 в Северна Каролина, 4 във Вирджиния, 4 в Пенсилвания, 1 в Ню Джърси и по един в щатите Кънектикът, Флорида и Мериленд.

Най-младите жертви на природното бедствие са момче, убито от паднало дърво в апартамента му в Нюпорт Сити във Вирджиния и момиче, починало в Северна Каролина.

"Айрин" продължи да отслабва късно в неделя и официално бе понижена до пост-тропически циклон, съобщиха представители на властите. В 5 тази сутрин "Айрин" се движеше с ветрове със скорост от 85 км в час, което означава, че повече не може да се определя със статус на тропическа буря, заявиха от Националния център по ураганите в Маями.
Понижаването дойде малко след като бурята достигна Канада, преминавайки през североизточните щати на САЩ.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че градът е преживял доста успешно бедствието. Повредени са във всичките пет района на града - Бронкс, Бруклин, Куинс, Манхатън и Стейтън Айланд, наводнени са цели квартали.
"Но трябва да бъдем откровени и да признаем, че ни провървя", подчерта Блумбърг.

Въздушният, железопътният и автобусният транспорт по 1200- километровата линия от Бостън до Северна Каролина ще предлага днес ограничени услуги заради последиците от урагана, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Главните летища в Ню Йорк - "Джон Кенеди", "Ла Гуардия" и Нюарк - се очаква да заработят по-късно днес. Досега бяха отменени близо 10 хиляди полета във всички засегнати от стихията щати.

Влаковете, метрото и автобусните линии в Ню Йорк, които бяха спрени заради приближаването на урагана "Айрин", постепенно възобновяват работа.
Дълги участъци по големите магистрали в Ню Джърси остават затворени за автомобилния трафик, съобщи също Кристи.

Президентът на САЩ Барак Обама коментира междувременно, че макар тропическата буря да продължава да отслабва, все още е опасна за селищата по пътя й, предаде Асошиейтед прес. Той похвали служителите и спасителите за работата им.


Щетите от урагана "Айрин" по всяка вероятност са по-малки от очакваното, което е донякъде успокоителна новина за крехката американска икономика, съобщи Асошиейтед прес. Онова, което застрахователните компании се очаква да изплатят, е между 2 и 3 милиарда долара, а общите загуби няма да надхвърлят 7 милиарда долара. Такива са предварителните изчисления на базираната в Мериленд консултантска фирма Кинетик Аналисис ( Kinetic Analysis).
Що се отнася до физическите щети, оценките варират между 7 и 20 милиарда долара, предаде ДПА.
Ако се прибави и загубата на икономическа активност за най-малко два дни, ако не и повече през настъпващата седмица, стойността на щетите може да достигне 45 милиарда долара, посочи икономистът и преподавател в университета в Мериленд Пирът Моричи.