Мнението, прието с малко мнозинство, е само консултативно. Но то би трябвало да смути правителствата на държавите членки на ЕС, които в крайна сметка определят членовете на ЕЦБ, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

От ЕК подготвят законодателна мярка, според която компаниите в Европейския съюз, акциите на които се търгуват на фондовите борси, са задължени до 2020 г. да увеличат броя на жените на ръководни постове до 40%.

България се обяви срещу квотите.

Общо 325 депутати гласуваха срещу номинацията на Мерш, който е управител на Централната банка на Люксембург, 300 я подкрепиха, а 49 се въздържаха.
Много групи, сред които на социалистите и либералите, призоваха за негативно мнение като протест срещу неравновесието между половете в рамките на ЕЦБ.
Ако Мерш беше станал член на управата на банката, в него нямаше да има нито една жена до 2018 г., за когато е планирано следващото обновяване на състава й. Австрийката Гертруде Тумпел-Гугерел се оттегли през 2010 г. от шестчленния управителен съвет на ЕЦБ.

63-годишният Мерш беше избран от европейските финансови министри за наследник на испанеца Хосе Мануел Гонсалес-Парамо. Представителите на 27-те държави членки на ЕС сега трябва да изберат дали да вземат предвид вота на парламента или да го подминат и да утвърдят кандидатурата на Мерш.

Европейският парламент уточни, че решението му не се основава на компетенциите на кандидата, които не се поставят под съмнение, а на липсата на избор. ЕП иска от месеци от Съвета (който представлява правителствата) да предложи не едно име, а списък с имена, в който да влизат и жени.

Членовете на ЕП са ядосани на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че не е предложил жена за поста.
"Той не се възползва от възможността да предложи повече от празни приказки за нещо, което е важен въпрос", заяви председателят на парламентарната комисия по икономически въпроси Шарън Боулс, цитирана от Ройтерс.

Държавите членки и ЕЦБ също изразиха недоволство от гласуването в парламента, като го определиха по-скоро като просто говорене, отколкото като въпрос на принципи.