От ЕК подготвят законодателна мярка, според която компаниите в Европейския съюз, акциите на които се търгуват на фондовите борси, са задължени до 2020 г. да увеличат броя на жените на ръководни постове до 40%. В противен случай ги заплашва глоба.
Няколко европейски държави, сред които Франция, Италия, Испания и Холандия, вече са въвели в националното си законодателство съответните норми.

"Не подкрепяме приемането на правно задължителни постановления за представителство на жени в бордовете на компании на европейско ниво", заяви източник, цитирайки писмо, изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и неговата заместничка Вивиан Рединг, която направи предложението за квотата.
Държавите, подписали писмото, са България, Чехия, Латвия, Естония, Литва, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания и те вероятно имат достатъчно гласове, за да блокират предложението, когато бъде подложено на гласуване в ЕС.

В писмото се признава, че "има проблем...заради прекалено ниския брой на жените и трябва да се положат усилия за повишаването им в йерархията, но за това са необходими подходи на национално ниво. Тези усилия трябва да продължат..., това трябва да е следваният път", допълни източникът.

Предложението на Рединг за по-голямо представителство на жените в бордовете на компаниите беше прието със смесени реакции, като държавите членки подкрепиха целта, но изразиха резерви относно установяването на фиксирани квоти.
Въпросът отново беше подложен на дискусии, когато Европейският парламент блокира номинацията на Ив Мерш от Люксембург в Изпълнителния борд на Европейската централна банка, в който влизат само мъже, и поиска от правителствата да издигнат жени кандидати.

Миналата година Рединг призова компаниите да поемат ангажимент до март 2012 г., че жените ще имат 30% от местата в управителните органи до 2015 г. и 40% от 2020 г.
В проекта на директивата се посочваше, че настоящото "непълноценно използване на уменията на високо квалифицирани жени представлява за ЕС загуба на потенциал за икономически растеж".