Към този час не са регистрирани температурни рекорди и такива не се очакват до края на деня, каза дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Мариана Попова, предаде БТА.

По думите й към 15.00 ч. температурата в София е била 30 градуса, същата стойност е била измерена и в Бургас. Във Варна са регистрирани 32 градуса.

Днес следобед и утре ще има леко понижение на температурите в страната, като в четвъртък и петък отново се очаква повишение. През почивните дни отново ще има леко понижение на градусите.

Вчера от Спешните центрове в страната съобщиха, че болниците се пълнят с припаднали в горещините. Отчетени бяха два температурни рекорда. Във Варна термометрите стигнаха 35,2 градуса, като предишният рекорд е бил 32 градуса през 2006 г. На нос Калиакра също достигна абсолютният максимум от 31,4 градуса. Толкова са отчели термометрите и през 1992 г. И вчера в Сандански беше адска жега – температурата стигна 37,5 градуса, а в Ловеч - 35,8 градуса. В София бе 32,2 градуса, а в Бургас - от 33.

И съседните ни страни са погълнати от горещините. В Македония вчера беше най-горещият ден в годината, в Гърция и Турция температурата достигна 40 градуса, предаде bTV.
Горещините в Гърция са непоносими заради високата влажност на въздуха, която прави усещането за жега още по-силно. Метеоролозите прогнозират, че времето ще се задържи така най-малко още три дни.
Доста над обичайните за сезона са температурите и в Турция. В едни от най-популярните курорти - Анталия, температурата на водата е 30 градуса, а влажността на въздуха - 80%. Прогнозите са, че времето ще се задържи така поне още две седмици.